Az edző, akit lehet dolgoztatni

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2002.09.02. 20:22
Címkék
Amit lapunkban egy héttel ezelőtt sejtettünk, az hétfőre bizonyossá vált: Komjáti András lett a Matáv Sopron új edzője. A 49 éves szakember legutóbb a Vasasnál dolgozott szakvezetőként, ám – merthogy a már igencsak nehéz helyzetben lévő csapatnál nem jöttek az eredmények – Angyalföldről a téli holtszezonban úgy menesztették, hogy rögtön utána kinevezték sportigazgatónak… Komjáti András kinevezése körül egyébként apróbb kommunikációs zavar keletkezett a soproni vezetők között, hiszen a média képviselőivel együtt a sajtótájékoztatón értesült a döntésről a klub felügyelőbizottságának elnöke, a Bognár György utódjának megkeresésével megbízott Vörös Sándor is. Vörös Sándor ugyanis hétfőn reggel még úgy tudta, a következő napokban folytatnia kell a tárgyalásokat a lehetséges jelöltekkel, miközben Bodnár László, a Matáv Sopron tiszteletbeli elnöke hétfőn délelőtt mintegy másfél óra alatt minden lényeges kérdésben megegyezett Komjáti Andrással, aki 2003. június 30-áig szóló szerződést írt alá. A szakember tehát most ismét (mondjuk így) eredeti szakmájában dolgozhat, ám a Sopronban vállalt feladat aligha tűnik könnyűnek, még ha ez a jelen pillanatban talán meg sem fordul a hétfőn kinevezett soproni edző fejében.
Komjáti András azon gondolkodhat, hogy javíthat a Sopron gyenge támadójátékán (Fotó: M.Németh Péter)
Komjáti András azon gondolkodhat, hogy javíthat a Sopron gyenge támadójátékán (Fotó: M.Németh Péter)
Komjáti András azon gondolkodhat, hogy javíthat a Sopron gyenge támadójátékán (Fotó: M.Németh Péter)
Komjáti András azon gondolkodhat, hogy javíthat a Sopron gyenge támadójátékán (Fotó: M.Németh Péter)
Komjáti András azon gondolkodhat, hogy javíthat a Sopron gyenge támadójátékán (Fotó: M.Németh Péter)
Komjáti András azon gondolkodhat, hogy javíthat a Sopron gyenge támadójátékán (Fotó: M.Németh Péter)
– Tisztában vagyok a Matáv helyzetével, és jól tudom, van gond a csapat körül – mondta Komjáti András. – Azonban az is tény, hogy örülök a lehetőségnek, hiszen edző vagyok, és talán mondanom sem kell, hogy már nagyon hiányzott a munka. A Vasasnál töltött tavaszi időszakomra nem szívesen emlékszem vissza. Hiába szerettem, sőt, véleményem szerint tudtam volna sportigazgatóként is aktívan segíteni a klubot, erre különböző okok miatt nem volt lehetőségem. Sopronban viszont bőven lesz munkám, ráadásul a kihívás is nagy, szóval, állok a feladat elé!
– A most egyetlen ponttal a tabella utolsó helyén álló Sopront az év végére az első hat közé kell vinnie. Tudja, hogy mit vállalt?
– Természetesen! Mint említettem, biztos vagyok abban, nem lesz könnyű feladat felrázni a társaságot. A keret összetételéből, úgymond a minőségéből igenis arra lehet következtetni, hogy ez a gárda egyelőre mélyen tudása alatt teljesített. Ennél már csak jobb jöhet, és hiszem, hogy a szurkolókkal, a játékosokkal és a vezetőkkel közösen összefogva elérjük a céljainkat. Azonkívül hamarosan egyeztetek Bognár Györggyel és Farkas Józseffel is, rájuk támaszkodva és kikérve véleményüket igyekszem minél előbb megismerni a csapatot.

Névjegy

KOMJÁTI ANDRÁS
Született: 1953. március 4.
Játékosként: csak a Vasasban szerepelt a magyar élvonalban – 433 alkalommal
Válogatottságainak/góljainak száma: 1/– (1981, Anglia)
Edzôként: 1999–2000-ben a Vasas edzôjeként 32 bajnoki mérkôzésen ült a kispadon, és a csapat a 3. helyen végzett; 2000 ôszétôl 21 találkozón volt a Debrecen vezetôedzôje; 2001 augusztusától decemberéig 17 meccsen irányította az akkor még az élvonalban szereplô Vasast; soproni megbizatása 2003. június 30-áig szól
– Apropó, Bognár György… Ô a távozó Klement Tibor után a Sopron új ügyvezető igazgatója lett. A kérdés az, hogy a korábbi edző ilyen minőségében később beleszólhat majd a munkájába?
– Nem, a felelősség teljes mértékben az enyém lesz. Bognár György nem ad tippeket az összeállítást és a taktikát illetően, a döntés az enyém, és erről Bodnár László elnök is biztosított. Persze, adott esetben igényelhetem a segítségét. Nem hiszem, hogy bármiféle probléma adódhat majd abból, hogy Gyuri volt előttem az edző, és az sem érdekel, hogy ki mit mond a munkájáról. Nekem senki se mondjon rosszat az elődömről! Elismerem, némiképp speciális a helyzet, de nem szokatlan.
– Eldőlt az is, hogy Farkas József pályaedzőként segíti majd a munkáját. Ön ragaszkodott a személyéhez?
– Mindenképpen szerettem volna, ha továbbra is Sopronban dolgozik, hiszen Farkas József jól ismeri a csapatot, ezen felül ambiciózus, jól felkészült szakember. Hiba lett volna az ő távozásával megbontani egy folyamatot. Ha minden jól megy, akkor a másik segítőm a korábban már Angyalföldön és Debrecenben is velem dolgozó Farkas Tibor lesz.
– Simon Tibor idejében masszív, igaz, kevésbé látványos futballt játszó csapat szerepelt remekül a bajnokságban, ám Bognár György érkezésével a merészebb célok megvalósítása érdekében a Sopron – mint kiderült – sikertelenül próbált átállni egy másik játékrendszerre. Kínálja magát a kérdés: mit akar majd játszatni az együttesével?
– Elkerülhetetlen a szerkezetmódosítás. Hátul stabilabbnak kell lennünk, de emellett eredményesebb futballra kell törekednünk. A labdarúgók most gödörbe kerültek, de közös összefogással megtalálhatják, illetve megtalálhatjuk a kiutat. Szerdán tartok először edzést, és reményeim szerint azzal a nappal új fejezet kezdődik Sopronban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik