A gólra most gól volt a válasz

SZÉKELYHIDI JÁNOS, TÓTH PÉTERSZÉKELYHIDI JÁNOS, TÓTH PÉTER
Vágólapra másolva!
2002.08.24. 22:24
Címkék
Mondhatni, Székesfehérvár manapság nem ég futball-lázban. Ezt bizonyítja, hogy bár a helyi Videoton szombaton hazai pályán játszott első osztályú bajnoki mérkőzést, egy órával az összecsapás kezdetét megelőzően a találkozóra dolgozni érkezőkön kívül (értsd: biztonsági, és hivatalos személyzet, büfések, játékvezetők, valamint a két együttes tagjai) mindössze három fiatal szurkolót fedezhettünk fel az átépítés alatt álló stadionban. Igaz, a lelátón csupán egy tizenéves árválkodott, hiszen két társa a hátsó füves pályán futballozott, majd fél órával később ők is hazaindultak. Talán jobb is, hogy a tehetségek nem sokat foglalkoznak a mai sztárokkal, sokkal inkább a minél több gyakorlást helyezik előtérbe – így talán romlatlanok maradnak…
Terjék Lajos az izgalmasra sikeredett mérkôzés hajrájában egyenlített a DVSC ellen
Terjék Lajos az izgalmasra sikeredett mérkôzés hajrájában egyenlített a DVSC ellen
Terjék Lajos az izgalmasra sikeredett mérkôzés hajrájában egyenlített a DVSC ellen
Terjék Lajos az izgalmasra sikeredett mérkôzés hajrájában egyenlített a DVSC ellen
Terjék Lajos az izgalmasra sikeredett mérkôzés hajrájában egyenlített a DVSC ellen
Terjék Lajos az izgalmasra sikeredett mérkôzés hajrájában egyenlített a DVSC ellen
Aztán a kezdésre összejöttek úgy ezerötszázan, és bár ez nem nézőcsúcs a Sóstói-stadionban, a Videoton újkori történelmét és meccslátogatottságát ismerve ezen nem csodálkozhatunk. Essék szó a mérkőző felekről is: említést érdemel, hogy míg a Debrecen pénteken délután érkezett a városba és aznap, kora este edzettek is egyet, Várhidi Péter a tatai edzőtáborba vezényelte fiait, és Székesfehérvárra csupán a mérkőzést megelőzően érkeztek vissza. "Az összetartás célja az volt, hogy a játékosok újra megtanuljanak egymásért, ne pedig egymással szemben harcolni…” – indokolta a huszonnégy órás együttlétet a szakvezető. Arra azonban nem tért ki, hogy korábban kik és miért küzdöttek egymás ellen…
A vendégek részéről Szentes Lázár így nyilatkozott a kezdés előtt fél órával: "Mivel az elmúlt fordulókban sok gólt kaptunk, többnyire a rossz középpályás-védekezésünk miatt, Vincze Gábort ez alkalommal a kezdőcsapatba jelöltem.”
Mint ahogy vállalni tudta a játékot Sándor Tamás is, akit még a Dunaferr elleni összcsapáson rúgtak hátba, és játéka erősen kérdéses volt. Újoncot is avatott a Loki: a kapuban az a horvát Sandro Tomic állt, akit nyáron a Zalaegerszeg BL-előselejtezőbeli ellenfelétől, az NK Zagrebtől igazoltak a debreceni vezetők.
Akciódúsan kezdődött a találkozó: Hanacsek Attila kezdő sípjelét követően ugyanis a Videoton B-közepének tagjai színes futball-labdákat dobáltak a pályára, így tiltakozva a csapat gyenge rajtja ellen. A játékvezető ekkor természetesen megállította a játékot.

Terjék Lajos az izgalmasra sikeredett mérkôzés hajrájában egyenlített a DVSC ellen
Terjék Lajos az izgalmasra sikeredett mérkôzés hajrájában egyenlített a DVSC ellen
Terjék Lajos az izgalmasra sikeredett mérkôzés hajrájában egyenlített a DVSC ellen
A labdaáradat a fehérváriakat zavarta meg jobban, hiszen egy remek indítást követően Ronald Habi már az ötödik percben vezetést, az együttest elkísérő ötven drukkernek pedig felhőtlen örömet szerzett. Persze, nem meglepő, hogy a DVSC korán vezetést szerzett, hiszen a negyedik fordulót követően rajtuk kívül csak a listavezető Ferencváros büszkélkedhetett azzal, hogy négy meccsen tíz gólt tudott szerezni.
A félidő közepén laposabb lett a játék, a Videotonnak esélye nem volt, hogy a Debrecen kapuja elé kerüljön (pedig, emlékezhetünk, Szentes Lázárnak korábban azzal akadt gondja, hogy csapata túl sok gólt kapott), míg a másik oldalon, úgy tűnt, néhányan csak az eredmény tartására törekedtek. A 30. percben az eleddig öt találatot jegyző Marius Sumudica lépett ki százszázalékos helyzetben, ám ahelyett, hogy ő maga mattolta volna Végh Zoltánt, önzetlenül középre passzolt, ahol érkezett Dombi Tibor, ám Vasas Zoltán önfeláldozó becsúszással menteni tudott.
Bár Vasas lelkesedése dicsérendő, a nézőtérről mégis inkább meglepő módon a "Köszönjük, Várhidi!” felkiáltással "jutalmazták” a vendéglátók produkcióját… A félidő végére sem lehettek nyugodtabbak a piros-kékekért aggódók, hiszen kényszerűségből a megsérült Dvéri Zsolt helyére Földes Gábort kellett a pályára küldeni.
A szünetben minden bizonnyal kipihenték magukat a futballisták, hiszen az újbóli kezdést követően hat perc alatt több esemény történt, mint annak előtte negyvenöt perc alatt: előbb Némedi Norbert mutatott be egy szólót, amelynek végén Tomicnak kellett védenie (a hazaiak középpályása olyan tisztán vezethette a labdát, hogy ezen akció után könyebben megértettük, miként kapott négy találkozón tizenkét gólt a Loki védelme), majd a másik oldalon Sumudica érkezett, ám kilenc méterrel a kapu mellé belsőzött.
A vendéglátók átvették az irányítást, míg Dombi Tiborék visszahúzódtak, és a gyors ellenakciókra rendezkedtek be. Szegény embert még az ág is húzza – juthatott eszünkbe a Videoton helyzetét ismerve, hiszen a Dvéri Zsolt helyére csereként érkező Földes Gábor "elődjéhez” hasonlóan megsérült, így a 62. percben őt is le kellett cserélni, helyére Predrag Gajics állt. Vagyis a hátralévő szűk félórára Várhidi Péternek már nem maradt cserelehetősége, pedig futballistái teljesítményét elnézve valószínűleg tudott volna még változtatni…
Bő órányi játszadozást követően végre szép mozdulatokat jegyezhettünk le: előbb Hamar István ballal, kapásból találta el a keresztlécet, majd a 71. percben Onyeabor Monye gyaníthatóan a forduló gólját szerezte, amikor 25 méterről kipókhálózta a jobb sarkot.
A végére kissé fölpörögtek az események, hiszen a debreceniekhez csereként beálló Kiss Zoltán ismét fordított egyet az eredményen, majd a hajrában Terjék Lajos hűtötte le a kedélyeket, ugyanis ő ismét kiegyenlítette a hátrányt – így maradt a döntetlen…

Percről percre

5. perc: Sándor Tamás indította a felezővonal közeléből Habit, a középpályás igen bátran elindult kapura, sorra játszotta át a fehérvári védőket, aztán 14 méterről a kimozduló Végh Zoltán mellett 14 méterről, jobb lábbal a kapu jobb oldalába lőtte a labdát.
0–1
12. perc: Vincze Gábor buktatta Monyét a kaputól 22 méterre. Dvéri szabadrúgása a sorfalról szögletre vágódott. A szögletrúgás után röviden mentettek a debreceni védők, ám Némedi beadását követően Terjék fejelte nyolc méterről a kapu fölé a labdát.
19. perc: Dvéri jobb oldali beadása után a labdát – Flavio Pim szorításában – Terjék lőtte meg kapásból 12 méterről – azonban kevéssel a kapu mellé.
30. perc: Sumudica a bal oldalon egyedül vezette kapura a labdát, már csupán Végh Zoltánnal állt szemben, de a lövés helyett az átadást választotta, a jobb oldalon felfutó Dombihoz paszszolt, ám a gólvonal előtt álló Vasas kivágta a labdát.
40. perc: Vincze Gábor indította Dombit a jobb oldalon, a középpályás az alapvonal közeléből a teljesen szabadon hagyott Sumudica elé lőtte a labdát, azt Végh Zoltán azonban remek kivetődéssel elcsípte, és így góltól mentette meg kapuját.
61. perc: Sumudica 15 méterről a balösszekötő helyéről, ballal célozta a jobb felső sarkot, Végh Zoltán óriási bravúrral nyomta a kapu fölé a labdát.
64. perc: Szalai a jobb oldalról az alapvonal közeléből fejelte vissza a labdát a tizenhatos vonalánál, Hamar kapásból ballal kapura lőtt, de a labda a jobb oldali kapufáról vágódott ki.
71. perc: Pomper átadását követően Monye 25 méterről óriási erővel, jobbal lőtte a jobb felső sarokba a labdát.
1–1
76. perc: Sumudica vezette fel a labdát a jobb oldalon. Végh kijött eléje, miközben a csatár visszapasszolt. Tíz méterről Kiss Zoltán kapura lőtt, Végh azonban bravúrral szögletre hárított.
77. perc: Sándor egy csellel túljutott Pomperen, és 18 méterről célozta meg a bal alsó sarkot. Végh ezúttal is óriási bravúrral ütötte szögletre a labdát.
79. perc: Pomper 22 méteres szabadrúgását követően Tomic ütötte vissza a mezőnybe a labdát.
83. perc: Kiss Zoltán egy lövőcsellel szabaddá tette magát, aztán 14 méterről jobbal a kapu bal alsó sarkába lőtt.
1–2
86. perc: Hamar jobb oldalról ívelt be szabadrúgást, és a tömörülésben Terjék hat méterről fejjel megcsúsztatta a labdát, ami akadálytalanul jutott a debreceni kapuba.
2–2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik