Száguld a Guingamp

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2002.08.18. 22:27
Címkék
A Ligue 1 első három fordulójában kiosztott piros lapokat számolva azt hihetnénk, hogy a francia futballisták egy afganisztáni terroristakiképző táborban töltötték a nyarat. A hét végén nyolc játékost állítottak ki  van olyan, akit ebben az idényben már másodszor! , így az összesített termés már 19 piros lap!
Le Roux (középen) nagyszerû találattal járult hozzá a Guingamp fölényes gyôzelméhez a breton rangadón (Fotó: AFP)
Le Roux (középen) nagyszerû találattal járult hozzá a Guingamp fölényes gyôzelméhez a breton rangadón (Fotó: AFP)
Le Roux (középen) nagyszerû találattal járult hozzá a Guingamp fölényes gyôzelméhez a breton rangadón (Fotó: AFP)
Le Roux (középen) nagyszerû találattal járult hozzá a Guingamp fölényes gyôzelméhez a breton rangadón (Fotó: AFP)
Le Roux (középen) nagyszerû találattal járult hozzá a Guingamp fölényes gyôzelméhez a breton rangadón (Fotó: AFP)
Le Roux (középen) nagyszerû találattal járult hozzá a Guingamp fölényes gyôzelméhez a breton rangadón (Fotó: AFP)
Sidney Govou, a lyoniak gólszerzője szerint nem lett keményebb a játék Franciaországban, mindössze annyi történt, hogy a játékvezetők az eddig megszokottnál gyakrabban nyúlnak a zsebükbe. Ha valahol nem örülnek ennek, az Nantes, hiszen a "kanáriknak”kilenc emberrel kellett volna megvédeniük az első helyet.
Nem sikerült… A listavezető pocsékul kezdett, a Sochaux Pedretti büntetőjével már a 3. percben megszerezte a vezetést. Nem tartott azonban sokáig az előny, Moldovan fejjel hamarosan egyenlített, sőt a második félidő derekán – amikor már jó ideje emberhátrányban játszottak a vendégek – az élvonalban eddig eredménytelen Djemba Djemba meg is fordította az állást. Nemsokára azonban villant a piros az ellenfele lábára rácsúszó Mathieu Bersonnak is, és a vendégek kilenc emberrel már képtelenek voltak feltartóztatni az első hazai bajnokiját ünnepivé varázsoló Sochaux-t. "Garibian bíróban eddig sem nagyon bíztam, de azt nem hittem volna, hogy ennyire rosszul is tud vezetni” – méltatlankodott Olivier Quint a Nantes-ból.
A "kanárik” ugyan lecsúsztak az első helyről, ennek ellenére továbbra is Bretagne-ból osztják a lapot a Ligue 1-ben. Az első fordulóban a címvédő Lyon nyakát megszorongató (3–3) Guingamp imponáló játékkal oktatta ki a Rennes-t a breton rangadón, és jobb gólkülönbségének köszönhetően a tabella első helyére ugrott. "Kicsit a négy évvel ezelőtti világbajnoki döntőre emlékeztetett a meccs, bár belátom, itt azért nem volt olyan feszült a légkör” – mosolygott Bertrand Marchand, a Guingamp edzője a 3–0 után. A 8000-es kisváros csapata szép játékkal győzte le ellenfelét: Malouda az első góljánál fifikásan egymásnak
Ligue 1

3. forduló: Bastia–Monaco 1–0 (Prince 67.), Guingamp– Rennes 3–0 (Malouda 34., 88., Le Roux 67.), Lille–Nice 0–3 (Cobos 18., Varrault 41., Bigné 74.), Paris Saint-Germain–Ajaccio 2–2 (Cardetti 44., Aloisio 45., ill. Granon 70., H. Alicarte 94.), Sedan–Lens 0–1 (R. Song 45.), Sochaux– Nantes 4–2 (Pedretti 3., 77. – az elsôt 11-esbôl, Pagis 84., Oruma 92., ill. Moldovan 20., Djemba Djemba 64.), Strasbourg–Le Havre 1–1 (Martins 40., ill. Sinama-Pongolle 44. – 11-esbôl), Troyes–Auxerre 1–2 (Goussé 4., ill. Boumsong 64., D. Cissé 84.). Már közölt eredmények: Marseille–Lyon 1–1 (Bakayoko 29., ill. Govou 14.), Montpellier– Bordeaux 0–1 (Szmertyin 19.)
"futtatott” két rennes-i védőt, mielőtt a jobb alsóba lőtt, a másodiknál pedig Le Roux hosszasan vezette a labdát, majd a térfél közepéről egy ballisztikus remekművel keserítette el tavalyi csapattársait. "Nálunk a játék öröme a fontos, éppen ezért semmi sem lehetetlen a számunkra” – ígért nehéz estéket az ellenfeleknek Malouda.
Az új listavezető legközelebbi vendéglátója az Auxerre lesz, amely sorozatban másodszor nyert bajnokit, a két diadal között sikerrel járt a Boavista otthonában is BL-meccsen – úgy tűnik tehát, hogy kezdi felvenni a ritmust. A szomszédvár Troyes elleni derbin volt azért némi szerencséje Guy Roux csapatának, hiszen a hazaiak Goussé góljával korán előnybe kerültek, és Nivet révén volt a lécen csattanó "hangzatos” lövésük is. Sőt Boumsong egyenlítő fejesét nem éppen megalapozott szabadrúgás előzte meg… Djibril Cissé szokásos szólógóljában aztán már az ellenfél sem talált kivetnivalót, hacsak azt nem, hogy – akárcsak az első gólnál – a jobb kapufa megint segített a vendégeknek.
Nem panaszkodhat a szerencséjére a Girondins Bordeaux sem, amely megúszott egy tizenegyest, Mansaré lövésénél köszönetet mondott a kapufának – összességében pedig szobrot emelhet kapusának, Roux-nak. Az egyetlen épkézláb vendégtámadás végén Pauleta ravaszul Szmertyin elé sarkazott, és az orosz egy csel után a montpellier-i kapuba lőtt. "Ilyen körülmények között csak a védekezésünkben bízhattunk, de az első félidőben azért néhányszor megmutattuk, hogy tudunk támadni is” – mondta Elie Baup, a Girondins edzője, akinek Jemmali kiállítása miatt a szünet után csak tíz harcosa volt.
A Paris Saint-Germainből senkit sem állítottak ki, mégsem volt képes megtartani kétgólos előnyét az újonc Ajaccio ellen. Az "ötösön belüli gólok” mérkőzésén az argentin Cardetti és a brazil Aloisio kezdte a gólgyártást, és amikor a 64. percben játékra jelentkezett Ronaldinho is, Párizs elalélt a gyönyörtől. Az idényben először pályára lépő brazilnak volt is egy nagyszerű cselsorozata, amelynek végén Jerome Leroy kapufát lőtt, ám ezzel ki is merült a PSG eszköztára, miközben a túloldalon Granon lábbal és Alicarte fejjel beköszönt Létizinek. "A korzikaiak megérdemelték a döntetlent, hiszen nem adták fel a harcot, és rájöttek, hogy a mieink képtelenek kilencven percig kézben tartani az irányítást” – kesergett Luis Fernandez, a fővárosiak edzője.
Röviden a többi mérkőzésről: a bastiai Florian Maurice-t két héten belül másodszor állították ki, csapata azonban most sem kapott ki, sőt három ponttal gazdagodott a Monaco elleni viharos, egy kisebb lökdösődés miatt több mint tíz percre megszakított mérkőzésen; a strasbourgi Bertin és a lensi Moreira egyaránt 11-est hibázott, csapataik azonban így is pontot szereztek, igaz, a Strasbourg első győzelme még várat magára; a Nice lehengerlő vendégjátéka után a lille-i közönség máris skandálni kezdte a nyáron távozott edző, Vahid Halilhodzsics nevét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik