Lyonban a támadásra építenek

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2002.08.01. 21:21
Címkék
Elôttem az utódom: Jacques Santini (jobbra) friss szövetségi kapitányként bolondozott az új lyoni kollégával, Paul Le Guennel
Elôttem az utódom: Jacques Santini (jobbra) friss szövetségi kapitányként bolondozott az új lyoni kollégával, Paul Le Guennel
Elôttem az utódom: Jacques Santini (jobbra) friss szövetségi kapitányként bolondozott az új lyoni kollégával, Paul Le Guennel
Elôttem az utódom: Jacques Santini (jobbra) friss szövetségi kapitányként bolondozott az új lyoni kollégával, Paul Le Guennel
Elôttem az utódom: Jacques Santini (jobbra) friss szövetségi kapitányként bolondozott az új lyoni kollégával, Paul Le Guennel
Elôttem az utódom: Jacques Santini (jobbra) friss szövetségi kapitányként bolondozott az új lyoni kollégával, Paul Le Guennel
Marseille-ben kezdtük, Bordeaux-ban, Párizsban és Monacóban folytattuk, és most a bajnok otthonában fejezzük be a francia bajnokság csapatainak bemutatását (a sorsolással szombati számunkban jelentkezünk). A mai epizódban az ezüstérmes Lens és a harmadik helyezett Auxerre "statisztál”
a címvédő Olympique Lyonnais-nak, amely guingampi vendégjátékával ma késő este nyitja meg a Ligue 1 2002–03-as évadját. Jean-Michel Aulas klubelnök tizenöt évnyi kőkemény munkája érett be májusban azáltal, hogy a lyoniak – hosszú hajrát követően – az utolsó forduló "bajnoki döntőjében” legyőzték és így meg is előzték az addig szinte végig vezető Lenst. Nem számítva az 1945–46-os, nem hivatalos idényben szerzett "déli” bajnoki címet, a Lyon először ünnepelhetett aranyérmet. Ezzel mindjárt az élére is állt a nemzetközi porondon munkálkodó honfitársaknak, tekintve hogy rajta kívül még egyetlen francia klubnak sem sikerült egyhuzamban háromszor bekerülnie a Bajnokok Ligájába. Naná, hogy nem a részvételt, hanem a minél több győzelmet tekintik fontosnak a most kezdődő idényben megnyíló összes fronton is!

A múlt heti Bajnokok Kupája-mérkőzésen máris sikerült besöpörni egy olyan trófeát, amelyet korábban nem. Dacára a nyári parancsnokcserének, a lyoniak a tavasszal megszokott lendülettel verték meg a kupagyőztes Lorient-t (5–1), minden szurkolójukat megnyugtatva afelől, hogy nem alaptalan "új hatalmi központról” beszélni velük kapcsolatban. Megalapozott, Franciaországban jelenleg példátlanul gazdag költségvetés, érdeklődő szponzorjelöltek, lelkes és nagy létszámú szurkolótábor (a bérletesek számát maximálni kellett, 23 000-nél többen nem juthattak idényjegyhez) – és ami a legfontosabb: erős, kiegyensúlyozott és bő játékoskeret. Ez a Lyon.
Azért minden nem maradt változatlan a klub történetének legszebb tavasza óta. Jacques Santini edző szinte még a bajnoki ünneplés óráiban lemondott kimerültségére hivatkozva, és visszafoglalta technikai igazgatói posztját. Később lapunkban is nyomon követhették a "programváltozást”, azt, hogy a "kimerült” Santini útja a francia szövetségi kapitány székéig vezetett. Ekkorra persze már régen eldőlt, hogy a helyét Paul Le Guen, a Paris Saint-Germain egykori védője, a Rennes volt edzője foglalja el. "A célunk az, hogy megvédjük a bajnoki címet, de tudjuk, hogy ez roppant nehéz feladat, elég csak a statisztikákra pillantani. A Bajnokok Ligájára az első kör sorsolásának ismerete nélkül szinte lehetetlen jósolni, de természetesen készítettünk olyan terveket, amelyek segítségével az eddigieknél messzebbre juthatunk” – titokzatoskodott az új edző. Ami a bajnokságot illeti: 1992 óta egyetlen csapatnak sem sikerült megvédenie elsőségét. Ami pedig a BL-re vonatkozik: volt már olyan, hogy az OL túljutott az első csoportkörön, olyan viszont még nem, hogy a másodikon is…

LYON

Olympique Lyonnais
Az alapítás éve: 1950
Szerelés: fehér mez, nadrág és sportszár piros-kék díszítéssel (szürke mez, nadrág és sportszár)
Cím: 350, avenue Jean Jaurés, 69007 Lyon. Telefon: 33-(0)4-72-76-76-04. Fax: 33-(0)4-78-72-03-99
Internetcím: www.olympiquelyonnais.com
Stadion: Gerland. Befogadóképessége: 42 000 nézô. Cím: avenue Jean Jaurés, 69007 Lyon. Telefon: 33-(0)4-72-76-76-04
Legnagyobb sikerei: bajnok (2002), 3x Francia Kupa-gyôztes (1964, 1967, 1973), Ligakupa-gyôztes (2001), Bajnokok Kupája- (Francia Szuperkupa-)gyôztes (2002)
A keret. Kapusok: Grégory Coupet, Nicolas Puydebois, Rémy Vercoutre; védôk: Jérémie Bréchet, Claudio Cacapa Da Silva, Jean-Marc Chanelet, Eric Deflandre, Christophe Delmotte, Edmílson, Yohan Gomez, Florent Laville, Laurent Montoya, Patrick Müller; középpályások: Florent Balmont, Eric Carriére, Mahamadou Diarra, Vikash Dhorasoo, Alexandre Hauw, Juninho Pernambucano, David Linares, Mszadek Szenusszi, Roland Vieira, Philippe Violeau; csatárok: Sonny Anderson, Bryan Bergougnoux, Sidney Govou, Pegguy Luyindula, Frédéric Née, Tony Vairelles, Julien Viale
Edzô: Paul Le Guen
A várható kezdôcsapat: Coupet – Deflandre, Edmílson (Cacapa), P. Müller, Bréchet – Carriére, Violeau, Dhorasoo, Juninho – S. Anderson, Govou

A régmúltban
Az élvonalba legutóbb 1989 tavaszán visszakapaszkodó Lyon a 17. bajnok a francia profibajnokság 1933 óta íródó történetében (az 1939 és 1945 közötti, részben regionális idényeket nem tekintik hivatalosnak).

A bajnoki csúcsra az idén feljutó Lyon a negyedik francia csapat, amely vitrinjében tudhatja a három legfontosabb hazai trófeát, a bajnoki serleget, a Francia Kupát és a Ligakupát. A Lyonhoz hasonlóan a PSG (1995-ben tette teljessé a gyûjteményét), a Strasbourg (1997) és a Bordeaux (2002) sem egyazon idényben triplázott.

Az OL az egyetlen francia csapat, amely a legutóbbi négy évadban egyszer sem maradt le a dobogóról (1999-ben és 2000-ben bronzérmes, tavaly második volt). A piros-fehér-kékek korábban összesen kétszer végeztek az elsô három között, mostani szériájuk elôtt legutóbb az 1974–75-es kiírásban lettek harmadikok.

A legutóbbi idényben
A Lyon 66 ponttal (20 gyôzelem, 6 döntetlen, 8 vereség, 62–32-es gólkülönbség) nyerte meg története elsô bajnoki címét, amelynek révén ott lesz a Bajnokok Ligája csoportmérkôzésein.

A bajnokcsapat mutatta fel a legjobb hazai mérleget (14 gyôzelem, 3 vereség), rajta kívül csak a Lens maradt veretlen a saját stadionjában.

A legtöbb szerzett gól (62), a legjobb gólkülönbség (30), valamint a negyedik legjobb védelem (32) szintén a Lyoné – utóbbi dicsôségben osztozva a Lille-lel.

Az OL kiegyensúlyozottságát jelzi, hogy az élvonal edzôi közül Jacques Santininek kellett harcba küldeni a legkevesebb játékost (23).

A „legjobb elôkészítô játékos” címet – az auxerre-i Olivier Kapóval holtversenyben – a nyolc gólpasszt adó egykori nantes-i játékmester, a tavaly nyáron Lyonba szerzôdött, a világbajnokságról csak sérülése miatt lemaradó Eric Carriére szerezte meg.

A lyoniak közül a brazil Sonny Anderson szerezte a legtöbb gólt a bajnokságban (14), míg a legjobb osztályzatokkal (3.63-os átlag) Sidney Govout díjazták az 1-tôl 5-ig értékelô France Football munkatársai. A fiatal támadót (aki egyébként tíz bajnoki gólt szerzett) csak ketten elôzték meg.
Az edzőcserét leszámítva tulajdonképpen békés volt a nyár Lyonban, jóllehet arról azért nem beszélhetünk, hogy a keret már véglegessé vált volna. A legtöbbet foglalkoztatott játékosok közül távozott a kameruni Marc-Vivien Foé (Manchester City) és Pierre Laigle (Montpellier), és könnyen lehet, hogy csatlakozik hozzájuk a brazil Edmílson is. A frissiben világbajnoki címet szerzett védő ugyan visszatért már Lyonba, és – mint mondta – alig várta, hogy megismerkedjen az új edzővel és ismét együtt gyakoroljon a régi társaival, de nem csinált titkot belőle: szívesen elmenne a Real Madridhoz, ha a királyi klub úgy cselekedne, ahogyan a pletykák ígérik – vagyis vinné őt. Távozása mindenképpen érzékenyen érintené a védelmet, ám a belga Eric Deflandre, a svájci Patrick Müller, a brazil Cacapa, valamint a tehetséges, már a legjobb spanyol és angol csapatok által is "felfedezett” Jérémie Bréchet jelenléte nyugtatólag hat Le Guenre.
Az új tréner egyébként érdekes újítással kísérletezik: tervei szerint az OL gyakran játszik majd három támadó szellemű középpályással és mindössze egy labdaszerzővel (Philippe Violeau)! Ami azt illeti, támadásszervezőkben nincs hiány a bajnokcsapatnál: Eric Carriére már többször volt a francia bajnokság legjobb előkészítője (éppen a legutóbbi idényben is), Juninho Pernambucanóról elég talán annyit megemlíteni, hogy brazil, Vikash Dhorasoo pedig már a francia válogatottig is eljutott – igaz, csak kétszer. Egyébként éppen Dhorasoo újrafelfedezése volt Le Guen első nagy meglepetése: az összeférhetetlennek tartott középpályást tavaly kölcsönadták a Bordeaux-nak, és nem volt titok, Santini könnyű szívvel lemondott volna róla, ha a gironde-iak élnek elővásárlási jogukkal, vagy elviszi őt más… Le Guennek kellett a mauritiusi származású középpályás, ő is örömmel jött vissza, és a hírek szerint mindig széles vigyorral válaszol, ha a múltbeli balhékról – például arról, amikor kis híján ölre ment az öltözőben az ott jelenleg is fontos embernek számító Grégory Coupet kapussal – kérdezik. Igaz, hogy levegőváltozásra volt szüksége, de visszajött és új életet kezdett – mondja.
Dhorasoóval együtt visszatért Tony Vairelles is, aki egykor szintén megfordult a válogatottban, és aki ugyancsak sikeresen "vendégeskedett” a legutóbbi évadban. A Bastia színeiben 14 találatig és házi gólkirályságig jutó csatár roppant igazságtalannak érezte a tavalyi mellőzést, de most, hogy új edző érkezett, örömmel vette fel a kesztyűt. Annál is inkább megtette ezt, mert a Lyon a BL-ben is érdekelt, és Le Guen tervei szerint négy, nagyjából egyforma képességű csatárra van szüksége. Vairelles-hez hasonlóan a háromszoros francia gólkirály, a brazil Sonny Anderson is 14-szer talált a kapuba a legutóbbi bajnoki évadban, de Sidney Govou (10) és Pegguy Luyindula (6) is letette a névjegyét. Van a pakliban egy ötödik adu is Frédéric Née személyében, aki valószínűleg csak térdszalagszakadása miatt nem jutott tovább két gólnál. Née, aki a 2000–2001-es idényben a bajnokság legeredményesebb hazai góllövője volt Anderson és a bordeaux-i Pauleta mögött, hamarosan felépül…
Egy biztos: ha a közeljövőben lesz új francia szupercsapat, annak a jelek szerint Lyonban örülnek majd a legjobban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik