Jacques Santini az új kapitány

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2002.07.19. 21:43
Címkék
Több mint egy hónappal azt követően, hogy a csapat leégett, pénteken végre felszállt a füst is. A Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) végrehajtó bizottsága egyhangú döntéssel Jacques Santinit választotta meg az Európa-bajnoki címvédő válogatott szövetségi kapitányának. A meglepőnek egyáltalán nem nevezhető döntés eredményeképp Santini két esztendeig irányítja a "kékeket”, és legfontosabb feladata természetesen az lesz, hogy a 2004-es Európa-bajnokságra kivezesse a csapatot.
Jacques Santini a Lyon hivatalos csapatfotójának készítésekor értesült kinevezésérôl
Jacques Santini a Lyon hivatalos csapatfotójának készítésekor értesült kinevezésérôl
Jacques Santini a Lyon hivatalos csapatfotójának készítésekor értesült kinevezésérôl
Jacques Santini a Lyon hivatalos csapatfotójának készítésekor értesült kinevezésérôl
Jacques Santini a Lyon hivatalos csapatfotójának készítésekor értesült kinevezésérôl
Jacques Santini a Lyon hivatalos csapatfotójának készítésekor értesült kinevezésérôl
"Nagyon sok érv szólt mellette – indokolta a döntést Claude Simonet, az FFF elnöke. – Játékosként és edzőként is hírnevet szerzett magának, négyszázötven élvonalbeli mérkőzés tapasztalata van a fejében. Mind a szakmában, mind az életben olyan elveket követ, amelyek feltétlenül szükségesek a válogatott vezetéséhez.” Az edzői sikerek valamivel lassabban jöttek az 1976-ban BEK-döntőt játszó egykori saint-étienne-i csapatkapitány életében, ám a legjobbkor: az idén tavasszal bajnoki címet szerzett a Lyonnal. Ekkor persze még szó sem volt kapitányváltásról, ő például a bajnokság megnyerése után lemondott posztjáról, mondván, a klubedzői munka mindennapos streszszét ki kell pihennie.
"A neheze még csak most jön!” – mondta megválasztását követően az új kapitány, aki már a kampányidőszakban búcsút mondhatott a stresszmentes napoknak. A versenyben Raymond Domenechet, az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitányát, az ugyancsak szövetségi alkalmazott, a júliusban felmentett Roger Lemerre segítőjeként dolgozó René Girard-t, valamint Philippe Troussier nemrég leköszönt japán kapitányt legyőző Santini első nyilatkozataiban nem ígért jelentős személyi változásokat. "Az idő rövid, a közelgő Európa-bajnoki selejtezők tétje viszont meglehetősen nagy. Tudom, hogy néhány idősebb játékos búcsúzni készül a válogatottól, de én már korábban is jeleztem, ha kapitány leszek, mindenképp szeretnék találkozni velük. Ezek a futballisták rengeteg tapasztalatot halmoztak fel, márpedig a csapatnak szüksége lesz ezekre” – nyilatkozta az AFP-nek Santini.

Névjegy

JACQUES SANTINI
Állampolgársága: francia
Született: 1952. április 25., Delle
Klubjai. Játékosként: Saint-Étienne (1969–81), Montpellier (1981–83). Edzôként: Lisieux (D3, 1983–85), Toulouse (1985–89), Lille (1989–92), Saint-Étienne (1992–94), Sochaux (1994–1995. december), Lyon (2000–02)
Legnagyobb sikerei. Játékosként: 4x francia bajnok (1974, 1975, 1976, 1981), 2x Francia Kupa-gyôztes (1975, 1977). Edzôként: francia bajnok (2002), Ligakupa-gyôztes (2001)
Amilyen széles volt a szigorú Santini támogatói bázisa a szakmában – mögötte állt például egykori saint-étienne-i csapattársa, a francia futball guruja, Michel Platini –, olyan nehéz megítélni a közvélemény reakcióját. Igaz, hogy Santini előbb kupát, majd bajnoki címet szerzett az ilyesmire több mint húsz éve áhítozó (bajnokságot még sohasem nyerő) Lyonnal, az OL szurkolói nem kifejezetten rajongtak érte, és bizony a sajtóval sem a legjobb a kapcsolata. Nehéz eset – tartják róla. "Mindenkinek megvan a saját nézőpontja – reagált e felvetésre az 50 esztendős kapitány. – Franche-Comtéban, ahonnan származom, sok a nehéz ember. Én szeretem a dolgokat felülről szemlélni, alaposan megfontolni, miközben a sajtó éhes az információra, és azonnal választ vár a kérdéseire. Törvényszerű, hogy ezt nem lehet megúszni súrlódások nélkül, de arról szó sincs, hogy ellenségnek tekinteném az újságírókat.”
A leendő "beosztottak”, a játékosok szinte mindegyike úgy kezdte nyilatkozatát, hogy nem nagyon ismeri Santinit (többségük, például a csütörtöki L’Équipe-ben nyilatkozó Thierry Henry, valószínűleg jobban örült volna az őket ifjúkorukban pátyolgató Domenech kinevezésének…), és mindannyian kíváncsian várják a találkozást. Mert az ügy, ahogyan David Trezeguet is fogalmazott, közös: "Ha Santinit választották, az nyilván azért történt, mert az ő mentalitása és munkamódszere a legalkalmasabb arra, hogy kihozza belőlünk azt, amit tudunk, és megint olyan jók legyünk, mint például két éve, amikor Európa-bajnokságot nyertünk.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik