Jan Ullrich doppingolt!

MISUR TAMÁSMISUR TAMÁS
Vágólapra másolva!
2002.07.04. 22:38
Címkék
A sérülésébôl lábadozó Jan Ullrich (balra) A-próbája pozitív eredményt hozott
A sérülésébôl lábadozó Jan Ullrich (balra) A-próbája pozitív eredményt hozott
A sérülésébôl lábadozó Jan Ullrich (balra) A-próbája pozitív eredményt hozott
A sérülésébôl lábadozó Jan Ullrich (balra) A-próbája pozitív eredményt hozott
A sérülésébôl lábadozó Jan Ullrich (balra) A-próbája pozitív eredményt hozott
A sérülésébôl lábadozó Jan Ullrich (balra) A-próbája pozitív eredményt hozott
Lapunk csütörtöki számában még csak odáig "jutottunk”, hogy két német média is doppingolással vádolta Jan Ullrichot, a Telekom-csapat olimpiai bajnok (2000), Tour de France-győztes (1997) kerékpárosát, aki sérülése miatt idén gyakorlatilag nem versenyzett.
Szerdán késő este azonban váratlanul felgyorsultak az események: előbb a német szövetség, majd a Telekom erősítette meg, hogy a 28 éves versenyző szervezetében a tiltott szerek közé tartozó amfetaminszármazékot találtak. Az ügy mindenképpen különös, hiszen Ullrich sérült térdét május 28-án műtötték meg, és bár halovány esély mutatkozott arra, hogy a szeptemberi Vueltán visszatérjen, logikusabbnak tűnt, hogy ebben az évben már nem fog versenyezni. Június 12-én ennek ellenére ellenőrizték őt lábadozása helyszínén, a Bad Wiessee-i St. Hubertus klinikán, és ekkor bukkantak a doppingszerre a vizeletében.
A B-próbát várhatóan a következő napokban vizsgálják meg, a német szövetség csak ennek az eredménynek az ismeretében dönt arról, hogy felfüggeszti-e a kerekes – jelenleg csak "virtuálisan létező” – versenyjogát. "Néhány napja valóban tudunk a pozitív eredményről, de kíváncsian várjuk a versenyző és a csapat védekezését is” – jelentette ki Sylvia Schrenk a német szövetség képviseletében.
A Telekomtól egyelőre csupán rövid nyilatkozatok érkeznek. "A térdműtéte miatt nem hogy versenyezni, még edzeni sem tudott, így teljesen kizárt, hogy teljesítményfokozóként került volna a szervezetébe az amfetamin” – jelentette ki például Olaf Ludwig, a korábbi kiváló kerékpáros, a Telekom szóvivője. Maga a versenyző még rövidebben kommentálta a hírt: "Most minden szó eggyel több lenne, mint amennyit mondanom kell.”
Egyes források emlékeztettek arra is, hogy Ullrichhal nemrégiben más jellegű gondok is voltak: Porschéjával alkoholos állapotban balesetet okozott, ezért 70 napi keresetét kellett büntetésből befizetnie.
LAPZÁRTAKOR ÉRKEZETT,

Rudy Pevenage, a Telekom fônöke kijelentette, hogy ha Jan Ullrichnál a B-próba is pozitív eredményt hoz, akkor az alighanem a versenyzô állásába kerül. Ennek elôszeleként Walter Godefroot, a Telekom menedzsere csütörtökön szabadságra küldte az egykori Tour de France-gyôztest.
Csütörtökön megszólalt az ügyben Jean-Marie Leblanc, a Tour de France igazgatója is: "A hír meglepett és csalódást okozott egyszerre. Nem értem, hogy egy sérüléséből lábadozó versenyzőnek miért kell doppingszert használnia, bár már akkor is csalódtam benne, amikor kiderült, hogy részegen ült a volán mögé. Ez az eset is bizonyítja, hogy szükség van a meglepetésszerű tesztekre, ugyanakkor készen állok arra, hogy megbocsássak Jannak, akárcsak annak idején Virenque-nek: ha letöltötte a büntetését, szívesen látjuk őt viszont a Touron.”
Leblanc egyébként továbbra is perben-haragban van Mario Cipollinivel, az olasz sprinterkirállyal, aki képtelen neki megbocsátani, hogy 2001 után idén sem hívta meg csapatát (ezúttal már az Acqua e Saponét) a Francia körversenyre: "Leblanc úr diktatórikus módszerekkel irányítja a versenyt, különben nem engedhetné meg magának, hogy ne hívjon meg engem, aki már tizenhárom szakaszt nyertem a viadal történetében.”
Így viszont Cipollini – Bodrogi Lászlóval szemben! – nem lesz ott a 189 induló között, akik csütörtökön átestek a kötelező vérvizsgálaton – valamennyien negatív eredményt produkálva.
Ugyancsak a Tourral kapcsolatos hír, hogy az elmúlt órákban két csapat is véglegesítette 9-es keretét. A Kelme indulói: Oscar Sevilla, Santiago Botero, Francisco Cabello, José Javier Gomez Gozalo, José Enrique Gutierrez, Santiago Perez, Antonio Tauler, José Angel Vidal és Constantino Zaballa.
A szintén spanyol iBanesto.com csapata: Dariusz Baranowski, Santiago Blanco, Marzio Bruseghin, José Vicente Garcia Acosta, David Latasa, Francisco Mancebo, Gyenyisz Mensov, Javier Pascual Rodriguez, Unai Osa.
Változott viszont az AG2R-Prevoyance összeállítása: a francia Laurent Paumier vizeletében kortizonszármazékot találtak. A nemzetközi szövetség szerint ez bizonyos esetekben nem számít doppingszernek, a francia szabályok azonban szigorúbbak, így Thierry Loder került be a kis francia
teambe.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik