Ha kell, balhátvédet játszik

VAJDA GYÖRGYVAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2002.06.22. 20:26
Címkék
Szkukalek Igor (jobbra) vágya teljesült, még évekig magára húzhatja a Fradi-szerelést
Szkukalek Igor (jobbra) vágya teljesült, még évekig magára húzhatja a Fradi-szerelést
Szkukalek Igor (jobbra) vágya teljesült, még évekig magára húzhatja a Fradi-szerelést
Szkukalek Igor (jobbra) vágya teljesült, még évekig magára húzhatja a Fradi-szerelést
Szkukalek Igor (jobbra) vágya teljesült, még évekig magára húzhatja a Fradi-szerelést
Szkukalek Igor (jobbra) vágya teljesült, még évekig magára húzhatja a Fradi-szerelést
Egy évvel ezelőtt a cseh Drnovicétől érkezett Szkukalek Igor a Ferencvároshoz. Akkor még keveset tudtunk a szlovákiai magyar középpályásról, s volt idő, amikor a nevét is helytelenül írták és ejtették ki a riporterek, abból kiindulva, hogy nem is magyar a labdarúgó. A bemutatkozása is keserűre sikeredett, hiszen a futballista a második fordulóban a Kispest elleni 1–0-ás vereséggel végződött találkozón lépett először pályára a zöld-fehér együttesben. Egy évvel ezelőtt még csak álmodott arról, hogy a kölcsönadás lejárta után is a Ferencvárosban maradhat, mostanra azonban az álom valósággá vált – már csak az a kérdés, három, vagy négy évig szolgálja-e az ország legnépszerűbb csapatát.
A Fradi ér a legtöbbet

A Magyar Labdarúgó Liga (MLL) a minap nyilvánosságra hozta a 2001–2002-es bajnoki évadban a televíziós jogdíjakból a Borsodi Ligában szereplô és az NB I B-ben küzdô kluboknak kifizetett pontos öszszeget. Nos, a mögöttünk hagyott szezonban 866867 000 forint került az MLL kasszájába, amelyet az utolsó fillérig – arányosan és a
szabályoknak megfelelôen – már
szétosztottak a csapatok között.
Csak összehasonlításképpen: egy esztendôvel korábban „csupán” 803843000 forint volt az elsô és másodosztályú klubok közvetítési díjakból származó bevétele.
Az alábbi felsorolás pontos képet ad arról, hogy a profi bajnokságban szereplô gárdák milyen összeggel gazdagodtak.

Borsodi Ligás csapatok (összesen 694 millió 140 ezer forint):
1. Ferencváros: 118 millió 290 ezer
2. Zalaegerszeg: 109 millió 200 ezer
3. MTK: 91 millió 120 ezer
4. Dunaferr: 76 millió 900 ezer
5. Újpest: 65 millió 400 ezer
6. Videoton: 63 millió 820 ezer
7. Debrecen: 33 millió 690 ezer
8. Haladás: 28 millió 730 ezer
9. Vasas: 28 millió 660 ezer
10. Kispest: 28 millió 350 ezer
11. Gyôr: 26 millió 590 ezer
12. Sopron: 23 millió 390 ezer

NB I B-s csapatok (összesen152 millió 470 ezer forint):
A másodosztályban szereplô gárdák közül a legtöbbet a Siófok (19 millió 200 ezret), míg a legkevesebbet a BKV Elôre, az ESMTK, az Eger, a Fót, a Kecskemét, a Monor, a Hévíz, a Nagykanizsa, a Pápa és a Százhalombatta (4-4 millió) kapta. A Magyar Labdarúgó-szövetségnek és a Magyar Amatôr Labdarúgó Ligának együtt 20 millió 257 ezer forint jutott 2001–2002-ben.
– Sokáig bizonytalan volt a helyzetem – mondta Szkukalek Igor. – A Fradi nehezen jutott egyezségre volt csapatommal, és elismerem, köztem és a Ferencváros között is volt némi ellentmondás. Végül azonban nagy örömömre eldőlt, hogy maradok, és immár csak technikai okai vannak a szerződés aláírásának. A három év már biztos, az hogy négy év lesz-e belőle, az a Ferencvároson múlik, mert a plusz egy év miatt bizonyos feltételeket támasztottam. Ha elfogadja a Ferencváros, akkor négy évig maradok.
– Megbízható teljesítményt nyújtott az elmúlt bajnokságban, és erre más magyar csapatok is felfigyeltek, mint például az Újpest. Úgy tudjuk közel állt ahhoz, hogy végül a Megyeri úton kössön ki.
– Valóban tárgyaltam az Újpesttel, és rendkívül megtisztelőnek tartottam, hogy a nagy riválisnál gondoltak rám. Nagyra becsültem az ajánlatukat, de azért titkon reméltem, hogy mégis a Ferencvárosban maradhatok. Amikor Szlovákiában futballoztam, minden vágyam volt, hogy Magyarországra kerüljek, és az Üllői útra. Nos, ez egy éve sikerült, s most, egy év elteltével ismét boldog vagyok.
– Melyik mérkőzésre emlékezik szívesen, és melyik az a találkozó, amelyet kitörölne emlékezetéből?
– Fantasztikus emléket őrzök a spliti Bajnokok Ligája-selejtező viszszavágójáról. Csodálatos stadionban, hatalmas közönség előtt, jó mérkőzést játszottunk a horvát bajnokkal, és bár én berúgtam a tizenegyest, mégis alulmaradtunk. Ennek ellenére nem felejtem el a találkozó légkörét, hangulatát. Viszont kellemetlen emlékeket őrzök két mérkőzésről is, és mindkettő a Debrecenhez kötődik, ugyanis ősszel és tavasszal is kikaptunk. Talán éppen az a hat pont hiányzott a bajnoki cím megnyeréséhez.
– Látható, hogy a megbízhatóság, a hatalmas munkabírás tartozik a legfőbb erényei közé. Sokan azonban a góllövést is számon kérik. Az új bajnokságban számíthatnak-e a ferencvárosi szurkolók a találataira?
– Számomra sokkal inkább az számít, hogy képes vagyok-e betartani az edzői utasításokat és megfelelek-e az elképzelt taktikának. A góllövés nem az én feladatom volt, és úgy hiszem, ezután sem tartozik majd rám.
Erre megvannak a játékosok, de természetesen ez nem jelenti, hogy ne szeretnék végre a kapuba találni, hiszen nincs felemelőbb érzés a gólörömnél.
– Elképzelhető, hogy az új bajnokságban a középpályáról hátrébb szorul a védelembe. Ezt támasztja alá a ferencvárosi vezetők azon szándéka, hogy mindenáron egy bal oldali támadót szerződtetnének.
– Egyáltalán nem zavarna a védőmunka, hiszen tavasszal is sokszor balhátvédként futballoztam. Szeretem ezt a szerepet is. Azt csinálom, amit az edzőm mond, azon a poszton próbálom a maximumot nyújtani, ahova állítanak.
– Most hosszabb távra is tervezhet. Nos, egy időben szó volt arról, hogy ön magyar állampolgár lesz: tervezi-e még a honosítást?
– Minden szükséges papírt begyűjtöttem az állampolgárság megszerzéséhez. Most, hogy eldőlt, maradok, megkezdem az ügyek intézését a annak érdekében, hogy magyar állampolgár lehessek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik