A Dunaferr és a Volán is a második fordulóba juthat

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2002.06.22. 20:36
Címkék
Ladányi (balra) és Peterdi, a Dunaferr csatárkettôse a nemzetközi kupában bizonyíthat
Ladányi (balra) és Peterdi, a Dunaferr csatárkettôse a nemzetközi kupában bizonyíthat
Ladányi (balra) és Peterdi, a Dunaferr csatárkettôse a nemzetközi kupában bizonyíthat
Ladányi (balra) és Peterdi, a Dunaferr csatárkettôse a nemzetközi kupában bizonyíthat
Ladányi (balra) és Peterdi, a Dunaferr csatárkettôse a nemzetközi kupában bizonyíthat
Ladányi (balra) és Peterdi, a Dunaferr csatárkettôse a nemzetközi kupában bizonyíthat
Két magyar együttes, a bajnok és kupagyőztes Dunaferr SE, valamint az Alba Volán-FeVita volt érdekelt a Kontinentális-kupa szombati sorsolásán, amelynek a hagyományokhoz híven ezúttal is Bécs adott otthont. A nevezéseknél kiderült, hogy az utóbbi évekhez képest erősebb lesz a mezőny, hiszen bár a csehek, a németek és a svédek ezúttal sem indulnak, de ott lesznek a Kontinentális-kupában Finnország, Oroszország, Svájc és a néhány héttel ezelőtt világbajnoki címet szerzett Szlovákia élcsapatai. Ennek tudatában nem meglepő, hogy – a korábbi évekkel ellentétben – mindkét magyar együttesnek már a szeptember 20–22-én esedékes első fordulóban pályára kell lépnie, vagyis a bajnok Dunaferr sem kapott felmentést az első "kanyarban”. Igaz, az újvárosiaknak kedvezett a szerencse, így a papírforma alapján az első fordulóból – itt a jugoszláv Crvena zvezda, a bolgár Slavia Sofia és az izraeli HC Maalot lesz az ellenfelük – különösebb gond nélkül kell továbblépniük. A négyes tornának egyébként a jugoszlávok (közelebbről Belgrád) lesznek a házigazdái, de még ez sem akadályozhatja meg Dusan Kapusta játékosait abban, hogy a második fordulóba lépjenek. Szélig Árpád, az Acélbikák szakosztályelnöke már a sorsolás előtt kijelentette, hogy a Dunaferr nem pályázik a rendezésre, mert olcsóbb, ha a csapat valami nem távoli helyre utazik. Nos, ennél közelebbre nem is kerülhettek volna, így nemcsak az ellenfeleknek, hanem a helyszínnek is örülhettek.
Miképpen hasonlóan elégedetten vehették tudomásul az első forduló sorsolását a székesfehérváriak, akik – ugyancsak szeptember 20. és 22. között – az előzetes terveik alapján saját csarnokukban léphetnek majd pályára. A szerencsére ők sem panaszkodhatnak, hiszen az E-csoportban sem a litván Energia Elektronai, sem az izraeli Maccabi Lod legyőzése nem okozhat különösebb nehézséget, s bár a román Steaua Bucuresti elleni derbi igazi presztízscsatának ígérkezik, az esélyek ott is az Alba Volán-FeVita sikerét ígérik.
Az első forduló csoportbeosztására tehát nem panaszkodhattak a magyarok, a folytatás viszont már korántsem alakult ilyen kedvezően. Továbbjutás esetén ugyanis – október 18. és 20. között – a Dunferr SE és az Alba Volán-FeVita is az I-csoportba kerül, s Lengyelországban, a házigazda Union Oswiecim és a fehérorosz bajnokság ezüstérmese, a Mogiljev ellenében kell(ene) kiharcolni valamelyiküknek a továbbjutást. Ez már – ellentétben az első fordulóval – egyáltalán nem tűnik könnyű feladatnak…
A sorsolást követően az Interligában érdekelt országok képviselői is egyeztettek, s ezek után kialakult a sorozat végleges programja. Korábban szóba került, hogy az olaszok és esetleg az osztrákok is beszállnak két-két csapattal, s így a szlovénekkel és a magyarokkal rendkívül erős mezőny jött volna össze, de végül erre nem került sor. Sőt, az ősszel induló bajnokságban már a szlovákok sem szerepelnek, így továbbra is négy ország nyolc együttese lép majd pályára. Az Interliga mezőnye: Dunaferr SE, Alba Volán-FeVita, Olimpija Ljubljana (szlovén), Acroni Jesenice (szlovén), HK Slavija (szlovén), HK Bled (szlovén), Medvescak Zagreb (horvát), Vojvodina (jugoszláv). Változás a korábbiakhoz képest, hogy ezentúl szombaton és vasárnap játsszák majd a mérkőzéseket, a lebonyolítási rend viszont marad: egy oda-visszavágós kört követően két részre oszlik a mezőny, a felsőházban kerül sor az elődöntőkre és az aranycsatára, az alsóház pedig az 5–8. helyek sorsát dönti el.
Érdekesség, hogy a tervek szerint a bajnoki bronzérmes Ferencváros együttese is indulna egy nemzetközi kupában, mégpedig az Interliga második vonalának tekinthető Adria-ligában. Itt ugyanazok az országok szerepelnek, mint a jobbik sorozatban, mégpedig azokkal a csapatokkal, amelyek nem férnek be az erősebb küzdelemsorozatba. A tervek szerint a Ferencvárosnak a szlovén Maribor, a jugoszláv Crvena zvezda és a horvát HK Zagreb lenne az ellenfele.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik