Zöld uralom a tavaszi tabella élén

209253 209253209253 209253
Vágólapra másolva!
2014.05.01. 23:05
Már csak négy forduló van hátra az NB I 2013/14-es szezonjából. Mivel pont ennyi telt el akkor is, amikor az előző tavaszi tabellát készítettem...

Már csak négy forduló van hátra az NB I 2013/14-es szezonjából. Mivel pont ennyi telt el akkor is, amikor az előző tavaszi tabellát készítettem, így kiválóan lehet látni, hogy melyik együttesnek hogyan sikerült kilábalnia a válságból vagy éppen mélyebbre süllyedni benne.előző tavaszi tabellát készítettem, így kiválóan lehet látni, hogy melyik együttesnek hogyan sikerült kilábalnia a válságból vagy éppen mélyebbre süllyedni benne.

A dobogón három zöld-fehér együttes áll, és meg kell jegyezni, egyáltalán nem érdemtelenül. A Győr döcögős évkezdet után sorra nyeri a mérkőzéseit, és még az aranyért is harcban áll. Nem kis teljesítmény lenne a bajnoki cím Horváth Ferenctől, aki nem tört össze attól, hogy kezdetben nem jöttek az eredmények, sőt a Pécs ellen becsúszott egy hazai kiütés (2-5). A Győr ezüstérméhez kétség sem férhet, hogy lesz-e ennél fényesebb... az leginkább a Debrecenen múlik.

Öt mérkőzéses győzelmi sorozaton van túl a Ferencváros, ahol csak arra volt szükség, hogy a Pápa legyőzésével megtörjön a jég, utána sorra jöttek az eredmények. A Fradi szárnyalása leginkább a magyar válogatottal is hírbe hozott Leonardónak köszönhető. A nyári átigazolási szezon talán legnagyobb feladata lesz a vezetőség számára, hogy egy igazi csatár megszerzésén kívül őt a klubnál tartsák. Ami a dobogós esélyeket illeti, a Videoton egyelőre lépéselőnyben van, így nincs más út, mint a mérkőzések további megnyerése és a reménykedés, hogy a székesfehérváriak valahol pontot vesztenek.

Egységes, de egyben szerencsés együttes is a Haladás. Artner Tamásék kilenc tavaszi forduló alatt mindössze 8 gólt rúgtak, ez is elég volt azonban arra, hogy 17 pontot szerezzenek! A szombathelyiek jelentik ebben a szezonban azt a kis csapatot, amelyiknek van esélye odaérni a dobogóra. Tavaly a Honvédnak sikerült, az eredmények kedvező alakulása esetén pedig idén a Hali lehet a váratlan befutó.

Korántsem listavezető pozíciót foglal el a tavaszi tabellán a Debrecen, amely azért így is tartja 3 pontos előnyét a Győr előtt. Ráadásul a hajrá (Pápa, Újpest, Puskás Akadémia, Honvéd) sem tűnik veszélyesnek, így joggal mondható el: a bajnoki címet Kondás Elemérek már csak elveszíthetik. Ennek azonban nincs sok esélye, főként, hogy az utolsó két hazai mérkőzés már az új Nagyerdei Stadionban kerül megrendezésre, várhatóan rengeteg szurkoló előtt.

Egész eredményesnek nevezhető időszakot tudhatott volna maga mögött a DVTK, amennyiben múlt héten nem szenved otthon 4-0-ás vereséget a Pakstól... Így azonban elszállni látszanak a dobogós remények, és hiába néhány szép győzelem, idáig Tomiszlav Szivics sem volt képes megváltani a világot Miskolcon. Persze a labda gömbölyű, bármi megtörténhet...

Anyagi és egyéb nehézségeihez képest egész jól teljesít a Pécs, amely stabil középcsapatként fogja befejezni a szezont. Ennél érdekesebb kérdés, hogy milyen tulajdonosi háttérrel és jövőképpel. Mivel a csapatnak volt több ígéretes mérkőzése és tehetségeknek sincs híján a klub, remélhetőleg a nyáron minden megnyugtatóan rendeződik.

Tavasszal stabil középcsapatként teljesít az MTK is, amelynek kifejezetten jót tett Torghelle Sándor érkezése és játéka, góljai. A kék-fehérek a 15. helyről elmozdultak a 12.-re, és a kieséstől már 5 pont választja el őket. Úgy néz ki, sikerülni fog a bennmaradás. Ugyanezzel a Videoton sincs gondban, sőt... Bár José Gomes már csak nyárig vezetőedző, egy bronz éremig még simán eljuttathatja a csapatot. Ehhez mindössze nyerni kell mind a négy hátralévő mérkőzést.

Érdekes együttes a Kecskemét. Egyik héten megverik "kiesési rangadón" az MTK-t magabiztosan 3-0-ra, míg utána 5-0-ás, kiütéses vereséget szenvednek a DVSC otthonában. Mindenesetre az élvonalbeli tagság megtartásával már aligha lesz probléma, és Bekő Balázs révén egy új arcot ismert meg a közönség. Olyan fiatal edzőt, aki előtt ígéretes pályafutás állhat.

Szinte biztosan tagja lesz az NB I mezőnyének a Puskás Akadémia, amelynek új stadionjába egy élmény lesz minden klubnak vendégként pályára lépni. Az egyetlen kritika, amit az együttessel kapcsolatban meg lehetne fogalmazni, hogy a névhez méltóan öröm lenne látni, ha minél több fiatal magyar játékos húzna mezt hétről hétre és bontogathatná szárnyait.

Érdekes módon a négy tavaszi forduló után listavezető (3 győzelem, 1 vereség) Budapest Honvéd képes volt sorozatban 5 vereséget begyűjteni, és ezzel mostanra annyi ponttal áll, mint a Kaposvár. Fő különbség, hogy a piros-feketéknél a rossz sorozat Marco Rossi állásába került, míg a kaposváriaknál lelkileg jobban fel lehettek készülve a kiesésre, és ahhoz képest az eddigi teljesítmény nem nevezhető csapnivalónak.

A tavaszi tabella utolsó négy helyét olyan együttesek foglalják el, akik a maximálisan összegyűjthető 27 pontnak még a harmadát sem voltak képesek megszerezni. A Pápa, Mezőkövesd és Paks neve talán nem is olyan meglepő, annál inkább az Újpest szereplése. Legyen ugyanis bármilyen nehéz az anyagi helyzet a liláknál, ennyire gyenge teljesítmény akkor sem fogadható el.

A Pápa egyértelműen a jó őszéből él, a Paks pedig kezdhet reménykedni a bennmaradásban miután meglepő, ám elismerésre méltó sikert aratott Miskolcon, és a sorsolása is sokkal könnyebb, mint a Mezőkövesdnek. Amely -minek szépíteni- elképesztő gyengén muzsikál az utóbbi hónapokban. Az ember már nem is a csapatot, hanem Véber Györgyöt sajnálja, akin látszik, hogy mindent belead, ám a pályára nem tud felmenni és gólokat rúgni. A csapata által tavasszal lőtt 4 találat elképesztően gyenge mutató, hacsak valami csoda nem történik, a Kaposvár mellett bizony a Mezőkövesd lesz a másik kieső.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik