Aki másnak vermet ás...

Vágólapra másolva!
2015.07.27. 19:07
Maga esik bele. Vagy mondhatnám jelen témának megfelelően: ultra esik bele. Abból is leginkább ferencvárosi. Persze lehet azon vitatkozni, ki ásott...

Maga esik bele. Vagy mondhatnám jelen témának megfelelően: ultra esik bele. Abból is leginkább ferencvárosi.

Persze lehet azon vitatkozni, ki ásott vermet kinek a Tábor és Kubatov Gábor közötti párharcban, a viadal ugyanakkor eldőlni látszik, méghozzá az FTC elnöke javára.

Hogy miért?

Mert a Tábor gyenge. Természetesen nem fizikai értelemben. Hanem:

1. Támogatottság hiánya: Egyetlen klubhoz kötődő ikon, társadalmilag elfogadott, megbecsült és tisztelt személy sem áll nyíltan, teljes mellszéllességgel a Tábor törekvései mellett.

2. Vezető, szószóló hiánya: A Tábor egy nagy massza, aminek ugyan van belső hierarchiája, de kívülre ebből semmi nem látszik. A ferencvárosi (és bármilyen más csapat) ultrái az átlagemberek szemében renitens, balhés egyének. Az előítélet természetesen a legtöbb esetben téves (ezt személyes tapasztalat okán is állíthatom), de amíg nem lép színre egy karizmatikus, vállalható, tárgyalóképes vezető, aki képes fröcsögéstől mentesen megfogalmazni az ultrák álláspontjait, addig nem sok esély lesz arra, hogy elérjék céljaikat.

3. Pozitív kommunikáció hiánya: "Kubatov, takarodj!" - szól a legfinomabb kritika az FTC elnöke felé, és a negatív hullámok addig nőttek, amíg a Tábor vasárnap este tüntetést szervezett Kubatov Gábor háza elé. Vonatkoztassunk el egy pillanatra mindentől. Egy dolgozó fizetésemelést szeretne kérni a főnökétől, akit amúgy a munkahelyén folyamatosan ócsárol, egyszer még az irodájába is bemegy, és odaszarik az íróasztalára. Mennyi az esélye ezek után, hogy a főnök megadja a várva várt fizetésemelést?

Jelen pillanatban az látszik, hogy az ultrák nem tárgyalni, nem bejutni a stadionba és nem szurkolni szeretnének, hanem egyedül arra vágynak, hogy Kubatov Gábor eltakarodjon a Ferencváros környékéről.

4. Feszültségkeltés: A Ferencváros boszniai Európa-liga visszavágója előtt/közben/után hatalmas felháborodást okozott, hogy a Tábor nem jutott be a stadionba. Az ügy kissé zavaros, két tényezőt azonban mindkét fél egyöntetűen megerősített. A Ferencváros csak a vendégszektorba árusított jegyet, amit regisztráció, vénaszkennelés után lehetett megvásárolni. A Tábor ezt megkerülve, a hazai szektorba szerzett belépőt, és úgy indult útnak.

Kérdés: egy futballmérkőzésen, amelyet az UEFA előzetesen kiemelt kockázatúnak minősített, melyik hazai csapat rendezői vállalnák be, hogy az ellenfél hírhedt ultratáborát a saját szurkolóikkal vegyítik? Hiszen elég egy rossz szó, egy véletlen lökés, és kész a katasztrófa. Valóban kellett az a ferencvárosi közbenjárás, hogy ilyen ne fordulhasson elő?

5. A klub helyzete: Még a legelvakultabb ultrák is elismerhetik, hogy a Ferencváros helyzete jelenleg irigylésre méltó. Új stadion, népligeti edzőközpont, ikonikus játékosok (Gera, Hajnal) hazahozatala, anyagi stabilitás a futballisták mellett a többi szakosztálynak is.

A felsorolást lehetne folytatni, de talán ennyiből is látszik, mik az ultrák legnagyobb hibái. Kezdenek elfeledkezni az eredeti célról, nincsen vezetőjük, és akivel éppen tárgyalniuk kéne a megoldásról, őt fenyegetik folyamatosan, ráadásul egyre durvábban.

Cselekedeteik mostanra odáig fajultak, hogy Kubatov Gábor felesége nyílt levelet juttatott el az MTI-nek a vasárnapi tüntetéssel, és a családját ért atrocitással kapcsolatban:

http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/ftc-kubatov-gabor-felesege-nyilt-levelet-irt-a-tuntetoknek-2428779

Az ultrák álláspontját egészen eddig a pontig elfogadtam, kicsit még egyet is értettem velük, mert hangulat nélkül a Ferencváros arénája sem ugyanaz. De számomra ezzel a vasárnapi lépéssel betelt az a bizonyos pohár. És az ismertségi körömön belül zajló beszélgetések alapján sok átlagszurkoló ugyanígy érez.

Hogy is szól az a közmondás?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik