Videó: amikor Koman pazar gólt csavart és megmentette az U20-asokat

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.09.11. 08:56
Múltidéző sorozatunkban – Szoboszlai Dominik Törökország ellen lőtt góljától „megihletve” – nagy magyar szabadrúgásgólokkal foglalkozunk. Jöjjön egy az U20-as világbajnokságról, 2009-ből – enélkül nem bronzérem, hanem hazaút következett volna. A főszereplő Koman Vladimir!

A 2009-es U20-as világbajnokságot pocsékul, a Honduras elleni 3–0-s vereséggel kezdte a magyar válogatott, hogy aztán a Dél-Afrika elleni 4–0-s és az Egyesült Arab Emírségek felett aratott 2–0-s sikerrel csoportelsőként lépjen tovább az F jelű négyesből. Ezzel pokoli nehéz ágra került, ugyanis egy „bokorban” volt Spanyolország, Olaszország, Magyarország és Csehország, azaz Németország és a már kiesett Anglia kivételével az összes európai válogatottja a tornának.

Az olaszok az első nyolcaddöntőben elbántak a spanyolokkal, így a mieink már annak tudatában léphettek pályára, hogy továbbjutás esetén az azúrkékek várnak rájuk. De előbb még ott volt a cseh csapat… Kiss Máté pokoli nagy bombájával (ezt választották meg később a torna góljának) a magyar válogatott került előnybe, ám Jan Vosahlík egyenlített még az első félidőben, s hosszabbításra került sor.

Michael Rabusic találata után már a cseheknél volt az előny, és mivel a magyar együttes nagyon fáradt, egyre jobban fenyegetett a kiesés réme. Ekkor jött Koman Vladimir, aki a 99. percben remek szabadrúgásgólt tekert, majd 2–2 után a tizenegyespárbajban is betalált – csapatunk a „szétlövést” 4–3-ra megnyerte. Az olaszok ellen a nyolc között újabb drámai mérkőzés jött (3–2 hosszabbítás után), majd az elődöntőben Ghána állította meg Egervári Sándor gárdáját (2–3), amely aztán Costa Rica ellen (1–1, tizenegyesekkel) megszerezte a bronzérmet. A tornán öt gólt szerző Koman Vladimir ezüstcipős lett a ghánai Dominic Adiyiah mögött.

A Koman (balra) vezette magyar U20-as csapat óriási csatát nyert meg a csehek ellen (Fotó: AFP)
A Koman (balra) vezette magyar U20-as csapat óriási csatát nyert meg a csehek ellen (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik