THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2019.03.26 00:31 Frissítve: 2019.03.26 08:44

Vezérszerepben – Thury Gábor jegyzete

 

Ha ilyen célokat tűzünk ki, hogy Eb-re szeretnénk kijutni, akkor egy olyan mérkőzés után, mint amilyen a szlovákiai volt, le kell ülnünk és őszintén meg kell beszélnünk a problémáinkat ahhoz, hogy utána ilyen mérkőzést tudjunk produkálni. Ehhez igenis egyes dolgokat nem szabad a szőnyeg alá söpörni, meg kell beszélni akkor is, ha esetleg ez másokat kellemetlenül érint.

 
SZALAI ÁDÁM: EZÉRT NEM SÖPÖRHETJÜK A DOLGOKAT A SZŐNYEG ALÁ
SZALAI ÁDÁM A CSÚCS, ÖTEN IS 8-AS FELETT

A magyar labdarúgó-válogatott centere, Szalai Ádám mondandója a fenti passzus, tehettem volna idézőjelbe is, de amit mondott, az az öltöző örök érvényű igazsága, nem változtat rajta a macskaköröm. Mert mondhat bárki bármit a szövetségi kapitánytól a stáb bármely tagjáig, egy közösség leginkább a saját belső hangjára figyel. Ha a csapaton belül van olyan játékos, akire felnéznek a többiek, annak erkölcsi kötelessége szólni a társakhoz. Feltéve, ha ehhez megvan az erkölcsi alapja, no és a karizmája. Nos, a Hoffenheim támadója – aki Dárdai Pál és Lisztes Krisztián után a harmadik magyar futballistaként túl van 200. mérkőzésén a Bundesligában – ilyen, s ne tagadjuk, habitusa alapján ő válogatottunk vezéregyénisége. Egyébiránt ő volt az, aki 2013-ban a hollandoktól elszenvedett 8–1-es vereséget követően ostorozta a honi futballt, elsősorban az utánpótlásképzést, s mondandóját akkor nem a tartalom, hanem az időzítés miatt kritizálták – tegyük hozzá, valamirevaló magyar szurkoló tisztában volt az elmondottakkal, ám az időpont – az Andorra elleni vb-selejtező előtt jött ki a farbával – szinte mindenkit sokkolt.

Gera Zoltán, Juhász Roland és Király Gábor válogatottbeli búcsúját követően, továbbá a horvátok elleni találkozót megelőzően a legjobbak között kevésbé maradandót alkotó Dzsudzsák Balázst pótolva Szalai nem csupán a csapatkapitányi karszalagot húzta fel, hanem a felelősséget is magára vállalta. Nemcsak a játékvezetőkkel jattol és térfelet választ, hanem ha kell, belenyúl a darázsfészekbe. Korábban Dárdai Pál azt nyilatkozta róla, hogy benne van a gól, és ha gyengébben megy neki a játék, akkor is leköt két védőt. Megfigyelhettük, csatárunk a Szlovákia elleni meccsen is több volt egy futballistánál a sok közül, minden gesztusa arról árulkodott, hogy vezére ennek az együttesnek – még akkor is, ha a csapatnak nem ment.

Aztán jöttek az ominózus mondatok, s lám, a vb-ezüstérmes ellen minden megváltozott. A 2–1-es győzelem persze nem jelenti azt, hogy a következő játéknapokon is nyerünk. De egyvalamiről megbizonyosodhattunk, ami a szlovákok elleni meccs alatt nem „jött le”: a válogatott közössége tisztában van vele, mit jelent, hogy a 2020-as Eb egyik helyszíne az új Puskás Ferenc Aréna…

2020.02.21 00:14:59

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Egy kulcspozícióban biztosan jobbak vagyunk a bolgároknál.

2020.02.20 23:49:59

Magyar válogatott S. T. J.

2020.02.16 20:35:34

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Manapság az ilyesmi lehetetlen, ahogy az is, hogy a szurkoló kiballagjon kedvenc csapata edzésére, s figyelje a gyakorlást.

2020.02.10 21:23:46

Magyar válogatott L. P. I.