Válogatott: „újrajátsszák” a történelmi ukrán–magyart

Vágólapra másolva!
2017.05.05. 18:24
Május végén az 1992-es Ukrajna–Magyarország válogatott mérkőzés emlékére öregfiúk találkozót rendeznek a két ország akkori tagjainak szereplésével Ungváron, az ukrán válogatott valaha volt első hivatalos mérkőzésének helyszínén.

Magyar Zoltán, az MLSZ volt technikai igazgatója, aki bő 25 évvel ezelőtt nagy szerepet játszott az új szomszédunk önálló futballszövetségének megalapításában, a mostani mérkőzés megszervezésének is hatékony alakja.Magyar Zoltán, az MLSZ volt technikai igazgatója, aki bő 25 évvel ezelőtt nagy szerepet játszott az új szomszédunk önálló futballszövetségének megalapításában, a mostani mérkőzés megszervezésének is hatékony alakja.

Az ukrajnai kapcsolatok építéséről elmondta, hogy még 1990-ben a Ferencvárosnak szervezett egy „hírverő” mérkőzést Beregszászon, ahol a Dzurják József nevével fémjelzett FTC 7500 néző előtt lépett pályára júliusban. 1991-ben a Ligaválogatott Ungváron Kárpátalja csapatával találkozott, az ukrán szövetség ekkor még az orosz alá tartozott. Aztán 1992. április 29-én Ungváron már a két A-válogatott találkozott egymással.

„A kárpátaljai és ruszin magyarok mindig is sokat tettek az ukrán futballért, ezért a szövetség megalapításakor egyértelmű volt, hogy az első mérkőzést Magyarországgal játssza a csapat – mondta Magyar Zoltán. – Kijev és Budapest között »fél úton», Ungváron rendezték meg a mérkőzést, Jenei Imre magyar válogatottja 3–1-re győzött több mint tízezer néző előtt.”

Szintén 1992-ben, augusztus 26-án Nyíregyházán is játszott a két csapat egymással, 2–1-re nyertek a magyarok, s Magyar Zoltán most, 25 évvel a két mérkőzés után az ukrán és a magyar szövetségnél is felvetette a 25 éves évfordulós öregfiúk mérkőzés ötletét.

„Varga Sándor FIFA-menedzseren és Brenzovics László kárpátaljai képviselőn keresztül az ukrán, Dankó Béla MLSZ elnökségi tag – aki a parlamenti csapatban a játékosom – révén a magyar szövetséghez juttattam el a mérkőzés ötletét, és pozitív visszajelzéseket kaptam. Innentől már a két szövetség feladata, hogy megegyezzen a részletekben, és összejöjjön a találkozó” – mondta Magyar Zoltán az NSO-nak.

A mérkőzésre május 30-án Ungváron kerül sor, a magyar csapat összeállításával Gellei Imrét bízták meg.

„Nem tervezünk különösebb felkészülést – árulta el Gellei Imre korábbi szövetségi kapitány. – A mérkőzést megelőző napon azért vezetek egy átmozgató edzést Nyíregyházán, és onnan megyünk a találkozóra. Majdnem mindenki elfogadta a meghívást. Később derül ki, hogy ki tud játszani és ki az, aki vendégként lesz jelen. Jenei Imre barátom is eljön díszvendégként.”

Végezetül álljon itt az 1992-ben lejátszott két meccs jegyzőkönyve.

1992. április 29.
Ukrajna–Magyarország 1–3

Ungvár, 11 000 néző. Vezette: Zsuk (Aldis, Pjanik, fehéroroszok).
UKRAJNA: Kutyepov – Luzsuij, Nyikiforov, Bezsenar – Kovalec, Pogogyin, Selepnyickij, Cimbalar, Tretyak – Scserbakov, Szalenko.
MAGYARORSZÁG: Brockhauser – Telek – Limperger, Lőrincz – Mónos, Sallói, Lipcsei, Márton, Simon – Kiprich, Vincze.
CSERE: Pogogyin helyett Szak az 56., Szalenko helyett Gecko a 60., Limperger helyett Balog Tibor a 60., Scserbakov helyett Guszev a 70., Sallói helyett Pisont a 75., Márton helyett Illés a 83., Lőrincz helyett Kovács E. a 86., Brockhauser helyett Balogh Tamás a 89. percben.
GÓLSZERZŐ: Sallói a 62., Kiprich a 68., Kiprich (11-esből) a 84., Gecko a 92. percben.
SÁRGA LAP: Mónos a 19., Sallói a 20., Kovalec a 72. percben.

1992. augusztus 26.
Magyarország–Ukrajna 2–1

Nyíregyháza, 15 000 néző. Vezette: Streng (Julian, Florin) (mindhárom román).
MAGYARORSZÁG: Petry – Disztl – Lipcsei, Cseh – Nagy T., Pisont, Bognár Gy., Limperger, Lőrincz – Fischer, Kovács K. Szövetségi kapitány: Jenei Imre.
UKRAJNA: Pomazun – Jugyin, Dragunov, Smatovalenko – Dudnik, Annenko, Cvejba, Gudinenko, Cimbalar – Prizetko, Leonyenko. Szövetségi kapitány: Viktor Prokopenko.
CSERE: Petry helyett Balogh T. a 21., Fischer helyett Kámán, Lőrincz helyett Véber, mindketten a szünetben, Dudnik helyett Nyikiforov, Gudinenko helyett Kasztornij, mindketten a 60., Cimbalar helyett Kandaurov a 64., Prizetko helyett Guszev a 67., Bognár helyett Sallói a 63., Limperger helyett Márton a 81., Smatovalenko helyett Szak a 89. percben.
GÓLSZERZŐ: Gudinenko a 33., Kovács K. a 81., Nagy T. a 92. percben.
KIÁLLÍTVA: Leonyenko az 57. percben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik