Válogatott: Törökországban modellezhetjük a románok elleni hangulatot

Vágólapra másolva!
2013.01.18. 09:10
null
Egervári Sándor és stábja számára sem élmény nézők nélküli meccsre felkészíteni a játékosait (Fotó: NS-archív)
Február 6-án Fehéroroszország ellen játszik felkészülési mérkőzést a magyar válogatott – Törökországban. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) közelmúltban hozott zárt kapus döntését figyelembe véve a helyszínválasztás telitalálat is lehet, a beleki vagy antalyai stadionban a legjobb esetben is néhány száz néző lézeng majd. Lehet-e ebből bármiféle előnyt kovácsolni?

Modellezzük a románok elleni kilencven percet. Mondhatnánk, zseni volt, aki megszervezte a februári találkozót: keleti ellenféllel szemben, FIFA-játéknapon, azaz teljes kerettel, gyakorlatilag üres lelátók előtt gyakorolhat Egervári Sándor együttese. Bárcsak ne lenne ennek most jelentősége...

„Én még bízom abban, hogy a FIFA megváltoztatja a döntését – kezdte Egervári Sándor. – Azzal együtt is, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség az esetek többségében nem szokott ilyet tenni. Mindenesetre a fellebbezésünket elküldtük, kíváncsian várom a fejleményeket."

A románok ellen a nézők jelenléte, a februári, Fehéroroszország elleni mérkőzést illetően a stadion képezi a bizonytalanság tárgyát. Noha korábban szóba került dubai helyszín is, végül Törökországban csap össze a két fél – már csak azt nem lehet tudni, hogy Antalyában vagy Belekben.

„A végleges döntés még mindig nem született meg, ám kétségtelen, némileg késésben vagyunk a programot illetően – folytatta a szövetségi kapitány. – Hozzáteszem, ezúttal a rendező fehérorosz szövetségnek kellene stadiont választania, természetesen a mi beleegyezésünkkel. Ami biztos, hogy Törökországban lépünk pályára."

És ami ugyancsak biztos, a stadionban aligha lesz harminc-harmincötezer őrjöngő fanatikus. Ebből a szempontból tényleg szerencsés a helyszínválasztás, gyakorolhatjuk, hogyan kell síri csendben támadást vezetni a jobb oldalon, vagy a légy zümmögése mellett betörni a tizenhatoson belülre. De vajon előnyt lehet-e kovácsolni abból, hogy a válogatott a románok elleni zárt kapus összecsapás előtt februárban ugyancsak üresen kongó lelátók előtt játszik mérkőzést?

„Kétségtelen, hogy semleges országban, semleges stadionban lejátszott felkészülési meccsen maximum néhány száz nézőre lehet számítani, ebből a szempontból modellezhető valamelyest a zárt kapus találkozó – fejtegette Egervári Sándor. – Ugyanakkor még véletlenül sem ezért választottuk Fehéroroszországot ellenfélnek, és vittük a mérkőzést másik országba. A játékosok Törökországban szokhatják ugyan a nézők nélküli légkört, de egy ilyen felkészülési erőpróbát össze sem lehet hasonlítani a tétmérkőzéssel. A FIFA futballellenes döntést hozott, ez a határozat biztosan nem szolgálja a labdarúgás érdekeit. Óriási hátrány lesz, ha a románok ellen nem tudjuk élvezni a hazai pálya előnyét."

Éppen ezért lesz ezúttal a lelki felkészítésnek legalább akkora jelentősége, mint a taktikainak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik