Válogatott: Rossi csak Sallai és Szoboszlai miatt nem aggódik

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.06.19. 09:55
null
Marco Rossi csak Sallai Roland és Szoboszlai Dominik miatt nem aggódik (Fotó: Lang Róbert/Somogyi Hírlap)
Nagyobb önbizalommal és más hozzáállással kell pályára lépni Marco Rossi szövetségi kapitány szerint, aki több labdarúgó helyzete miatt is aggódik.

 

– Megkönnyebbülés, hogy végre megszületett a végleges menetrend?
– Mindenképpen – felelte lapunknak csütörtökön Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya. – Szeptemberben egy hazai és egy idegenbeli mérkőzés vár ránk a Nemzetek Ligájában, míg októberben három meccset játszunk idegenben, az első a Bulgária elleni Nemzetek Ligája-rájátszás lesz, amely természetesen kiemelkedik a többi közül. Amit többször hangsúlyoztam, továbbra is igaz, címeres mezben minden meccs, így a felkészülési találkozó is fontos, ugyanakkor a bolgárok elleni találkozó egyértelműen a magyar labdarúgás közeli jövőjének legfontosabb összecsapása lesz.

– Előny vagy hátrány ez a menetrend?
– Annak örülök, hogy két tétmeccsen pályára lépünk, mielőtt elutazunk Szófiába. Némileg szeretnék változtatni a taktikán, és mindenképpen előny, hogy október nyolcadika előtt, még ha élesben is, de gyakorolhatjuk az elképzeléseinket. Biztos, hogy más lehetőségünk nem lesz, a vírushelyzet miatt rendkívül sűrű a naptár, felkészülési meccsek most szóba sem jöhetnek. Ami pedig a labdarúgókat illeti, a „szabályok” nem változtak, csak azért senkit sem hívunk be a keretbe, mert jó játékosnak tartjuk. Fontos, hogy az illetőnek legyen csapata, lehetőség szerint rendszeresen lehetőséget kapjon, illetve fizikailag jó állapotban legyen, mert enélkül aligha tud segíteni a fontos meccseken.

SŰRŰ LESZ AZ ŐSZI MECCSPROGRAM

Zsúfolt ősz vár a magyar válogatottra, hiszen az UEFA szerdai döntésének értelmében a csapat október 8-án lép pályára Szófiában a bolgárok elleni Eb-pótselejtezőn. Ha ezt a mérkőzést megnyeri a nemzeti csapat, november 12-én Budapesten játszik az izlandi–román párharc nyertesével az Eb-szereplésért. Igen ám, csak közben elindul a Nemzetek Ligája következő kiírása is, úgyhogy ebben az időszakban még hat NL-csoportmeccs vár ránk a sorozat B-ligájában. A hónapokkal ezelőtti eredeti program szerint szeptember 3-án Törökországban játszunk, három nappal később Oroszországot fogadjuk. Ez rendben van, októberben viszont a bolgárok elleni találkozót követően egy nappal Szerbiában lenne jelenésünk, 12-én pedig Oroszországban. November 14-én Szerbiát fogadjuk (elvileg két nappal az esetleges újabb pótselejtező után), 17-én pedig a törököket. Tekintve, hogy a FIFA szabálya szerint 72 órának kell eltelnie két mérkőzés között, ezek a dátumok biztosan változnak, az UEFA később ígér tájékoztatást a pontos menetrendről.

SZ. E. M.

– Milyen változásokat tervez a válogatott játékában?
– A Horvátország és a Wales elleni idegenbeli meccs megmutatta, hogy nagyobb önbizalommal és más hozzáállással kell pályára lépnünk. Az utolsó leheletünkig futni és harcolni kell. Ha az ellenfél technikailag képzettebb, rendben, de ne könnyítsük meg a helyzetét azzal, hogy nem megfelelő mentalitással lépünk pályára. Agresszívabb játékra lesz szükség, a folytatásban nem fér bele az a passzivitás, amelyet az említett két meccsen láttam.

– Van olyan játékos, aki miatt aggódik?
– Sajnos több labdarúgó helyzete sem ideális. Egyeseknek nincs csapatuk, mások nincsenek játékban, mert a bajnokság még nem indult el újra abban az országban, ahol szerepelnek, és vannak, akik kevés lehetőséget kapnak klubjukban. Kicsit aggódom, mert hiába vannak elképzeléseim a kezdőcsapatot illetően, egyelőre két mezőnyjátékosra mondhatom azt, hogy rendszeresen és jó formában futballozik: Sallai Rolandra és Szoboszlai Dominikra. Rájuk nem lehet panaszom, ám a többi nyolc hellyel kapcsolatban sok a kérdőjel. Most csak annyit tehetünk, hogy megvárjuk, amíg Európa-szerte elkezdődik az új idény, és mindenkit figyelünk, aki a segítségünkre lehet.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy olyan játékos lehetőséget kapjon Szófiában, aki szeptemberben nem lép pályára a két válogatott meccsen?
– Ha valaki sérülés miatt hiányzik az Oroszország és a Törökország elleni szeptemberi NL-meccsről, a felépülése után pályára léphet a bolgárok ellen, ám az biztos, hogy öt-hat helyen nem változhat a kezdőcsapat, legfeljebb egy-két pozícióban. A keretnek kilencven százalékban egyeznie kell a szeptemberi és az októberi összetartáson, ellenkező esetben a játékosok képtelenek lesznek elsajátítani azokat az automatizmusokat, amelyeket várunk tőlük.

– Végső soron az Oroszország és a Törökország elleni találkozó főpróba lesz a Bulgária elleni összecsapás előtt?
– Mondhatnám, hogy egyelőre csak az előttünk álló két szeptemberi meccsre koncentrálunk, de az az igazság, hogy a bolgárok elleni találkozó akkor is ott lesz a fejünkben. A Nemzetek Ligája új kiírása lehetőséget teremt a világbajnoki kvalifikációra is, ami hatalmas eredmény lenne, nem mondunk le az álomról, ugyanakkor a szófiai mérkőzésen az Európa-bajnoki szereplés a tét. Márpedig az Eb időben is közelebb van, ráadásul társrendező országként kiemelten fontos minden magyar szurkolónak.

– Mennyi ideje lesz együtt dolgozni a kerettel a bolgárok elleni meccs előtt?
– Csütörtökön rendezik a találkozót, a játékosok az azt megelőző vasárnap érkeznek Telkibe, kivéve azokat, akik aznap meccset játszanak. Szerdán utazunk, vagyis jó esetben két olyan edzésünk lesz, amelyen a teljes keret részt vehet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik