Válogatott: Remélem, hogy az első perctől rájuk megyünk – Dzsudzsák

NAGY-PÁL TAMÁSNAGY-PÁL TAMÁS
Vágólapra másolva!
2017.10.09. 18:59
null
Dzsudzsák Balázs nagyon várja a Feröer elleni meccset (Fotó: Török Attila)
Feröer ellen játssza a 2018-as világbajnoki selejtezősorozatban utolsó mérkőzését a magyar válogatott. A találkozó tétje a csoport (továbbjutást már nem érő) harmadik helye, amihez a mieinknek a döntetlen is elég lenne. A meccs előtti napon Bernd Storck szövetségi kapitány mellett Dzsudzsák Balázs és Stieber Zoltán válaszolt az újságírók kérdéseire.

„A legnagyobb közhely, de természetes, hogy győzni szeretnénk Feröer ellen – kezdte Dzsudzsák Balázs, aki eltiltása miatt nem léphetett pályára Svájc ellen. – A tegnapelőtti meccs nagyon megérintette a csapatot. Nem szeretnék mentegetőzni. Szeretném megköszönni a szurkolóknak, akik vállalták ezt a túrát, és nagyon jó hangulatot teremtettek Bázelben. És ne felejtsük el, hogy egy hónapja is milyen hangulat volt a Groupama Arénában. Ha már az utolsó szalmaszálba kell kapaszkodnunk, akkor remélem, hogy visszaadhatunk nekik ebből valamit.”

A válogatott csapatkapitánya hozzátette: nagyon rossz volt a pályán kívül megélni a mérkőzést.

„Minden gólt és hibát átéltünk mi is. Sajnáltam, hogy nem lehetek ott a pályán, de így holnap kell magamból kiadnom mindent. A meccs óta ugye utaztunk, edzettünk egyet, úgyhogy most már túl kell lennünk rajta. Jön egy remélhetőleg telt házas találkozó, amelyet már nagyon várok. Remélem, az első perctől rájuk megyünk, és rólunk fog szólni a mérkőzés.

A Nemzeti Sport arról kérdezte Dzsudzsákot: mennyire más a motivációjuk most, mint például az Európa-bajnokságon?

„Most nincs itt az ideje, hogy belemenjek ezekbe a dolgokba, mert több információt adnék ki a meccs előtt, mint kellene. Az Eb persze teljesen más volt. Mi is abba kapaszkodunk, és sokat beszélünk arról, hogy mi történt egy évvel ezelőtt. Azóta viszont kiesett három-négy húzóemberünk, de próbáljuk keresni azt a csapatot, amelyik megint sikeres lehet. Kicsit egyébként lesarkított, hogy csalódás ez a harmadik hely. Mindenhol azt mondják, hogy miért Feröerrel és Andorrával küzdünk? De hát ebbe a csoportba kerültünk. Az első kettőbe nem fértünk be, így evidens, hogy valakivel küzdenünk kell a harmadik helyért.

A Svájc ellen gólt szerző Ugrai és társai edzés közben (Fotó: Török Attila)
A Svájc ellen gólt szerző Ugrai és társai edzés közben (Fotó: Török Attila)

Stieber Zoltán a kedd esti ellenfélről elmondta: valószínűleg kompakt védekezésből fognak kiindulni. Hosszú labdákkal operálhatnak, egy csatárra ívelhetik fel a labdákat.

„De nekünk a saját játékunkkal kell foglalkoznunk. Bízom benne, hogy rendbe tudjuk tenni a fejeket, és jó eredményt érünk el Feröer ellen.

Bernd Storck szövetségi kapitány azzal kezdte: nincs egyszerű helyzetben a csapat, mert néhány játékos sérült, néhányan pedig elfáradtak.

„Svájc ellen sok tervet szövögettünk, de ezek felborultak, amikor szerencsétlen, bosszantó gólt kaptunk. Szerettük volna jobban kivenni a részünket a játékból, de ez a gól mindent megváltoztatott. Nem szeretném Gulácsi Péter hibáztatni emiatt, mert ilyesmi előfordul. De a gól áramütésként ért minket, emiatt kaptunk még egyet, aztán már futottunk az eredmény után. Ilyen erős csapat ellen pedig ez nehéz, hiszen brutálisan kihasználja a lehetőségeit.”

Ezután a Nemzeti Sport újságírója arról érdeklődött, az mennyire nyomaszthatja a csapatot, hogy a magyar válogatottnak ezen a mérkőzésen több lehet a veszítenivalója, mint Feröernek.

Bernd Storck szerint a reformok lassan eredményeket is kezdenek felmutatni (Fotó: Török Attila)
Bernd Storck szerint a reformok lassan eredményeket is kezdenek felmutatni (Fotó: Török Attila)

„Mondtam a játékosoknak, hogy ne a jövővel foglalkozzanak. Most arra kell koncentrálnunk, hogy Magyarországért focizzunk, semmi más nem fontos. Nem szabad a negatívumokra gondolnunk. Mióta itt vagyok Magyarországon, elkezdtünk egy munkát, amit én mindenképp szeretnék folytatni. Azóta reformokat vezettünk be a magyar labdarúgásban. Csányi Sándor elnök úrral úgy ítéljük meg, hogy jó úton haladunk. Ezek a reformok lassan eredményeket is elkezdenek felmutatni az utánpótlásban. Az U17 ott volt az Eb-n, az U21 például legyőzte az aktuális Európa-bajnok németeket, még ha utána ki is kapott a nagyon erős olaszoktól. Elveszítettünk néhány meccset kis csapatok ellen, ami nem megbocsátható, de tudni kell, hogy az Eb előtt sokkal több felkészülési időnk volt. A válogatott pedig nem szerepelhet jól, ha nincs elég nemzetközi tapasztalata. Ezt pedig klubszinten a játékosok nem tudják megszerezni. Most sportigazgatóként beszélek: negyvennégy év után ott voltunk az Eb-n, két évvel később elvárják, hogy harmincegy év után ott legyünk a vébén is úgy, hogy az Európa-bajnokkal egy csoportba kerültünk. Nagyon nehéz dolgunk volt, mégis helytálltunk itthon a portugálok ellen. Csányi elnök úr elmondta, hogy szerinte stagnál jelenleg a válogatott. Ezt elfogadom, hiszen én vagyok a szakvezető, vállalom a felelősséget. De folytatnunk kell a közös munkát a minél jobb eredmények elérése érdekében– zárta tájékoztatóját a kapitány.

A Feröer ellen készülő 24-es magyar keret tagjai
Kapusok: Gulácsi Péter
(RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton FC), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
Védők: Bese Barnabás* (Le Havre AC – Franciaország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton FC), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (Dijon FCO – Franciaország), Szabó János (Paksi FC)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek), Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dániel (Újpest FC), Pátkai Máté (Videoton FC), Sallai Roland (APOEL – Ciprus), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Varga Roland (Ferencváros)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Ugrai Roland (Diósgyőri VTK)
*Sérülés miatt nem játszik Feröer ellen.

VB 2018, EURÓPAI SELEJTEZŐK
B-CSOPORT, 10. FORDULÓ
2017. október 10., kedd
20.45: Magyarország–Feröer (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Lettország–Andorra
20.45: Portugália–Svájc (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 9 9 23– 5 +18 27
2. Portugália 9 8 1 30– 4 +26 24
3. MAGYARORSZÁG 9 3 1 5 13–14 –1 10
4. Feröer 9 2 3 4 4–15 –11 9
5. Lettország 9 1 1 7 3–18 –15 4
6. Andorra 9 1 1 7 2–19 –17 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik