Válogatott: Pintér fájlalja az összetartások elmaradását

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.19. 17:00
null
Pintér továbbra is hisz az összetartásokban <br />(Fotó: Korponai Tamás, NS-archív)
Pintér Attila, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya elsősorban az összetartások elmaradása miatti keserűségének adott hangot hétfői debreceni sajtótájékoztatóján, és tart attól, hogy a tervezettnél kevesebb közös munka rossz hatással lesz a Dánia elleni csütörtöki felkészülési mérkőzésre is.

„Ki kell mondani, bármennyire is nem szeretnénk, ennek a mérkőzésnek az esélyese inkább a dán csapat, de mindenki tudja azt, hogy telt ház várható a debreceni stadionban, ami a mérleg nyelvét felénk billentheti. De ehhez olyan szervezettnek kell lenni, mint amilyen a dán válogatott volt az utóbbi tizennégy évben, Morten Olsen szövetségi kapitány keze alatt" – mondta Pintér Attila, hozzátéve: ha ő fele annyit lehetne a szövetségi kapitányi székben, mint a 2000 óta hivatalban lévő dán kollégája, már boldog lenne, „hiszen ez azt jelentené, hogy jó eredményeink vannak”.

A magyar csapattal kapcsolatban Pintér három témakörre osztotta mondandóját: a finnek elleni márciusi mérkőzés tapasztalataira, a szerinte stratégiai fontosságú összetartások utóbbi időbeli elmaradására és a mostani háromnapos felkészülésre.

Pintér Attila elmondta: számára a megtisztelő kapitányi felkéréskor stratégiai kérdés volt, hogy legyenek rendszeresen válogatott összetartások, mert „két nap nem elég egy eredményes válogatott felépítéséhez".

„Különböző okok végett ezek az összetartások elmaradtak. Nagyon fognak hiányozni, és nem tudom, hogy mire lesz elég ez a három nap, annak ellenére, hogy nagyon-nagyon megpróbáltuk megszervezni – fogalmazott Pintér. – Ha a játékosok nem folyamatosan kapják azokat a taktikai elemeket, amikkel föl tudnánk építeni a válogatottat, akkor a saját dolgunkat nehezítjük meg, és ez semmilyen szempontból nem jó… Ha nincsenek összetartások, ne ringassuk magunkat nagy álmokba.”

Kérdésre válaszolva a szövetségi kapitány elmondta: az összetartások rendszere az elején működött, majd jött a bajnoki hajrá, és a klubok „egyik percről a másikra, ilyen-olyan kéréssel" álltak elő, hogy ne kelljen játékosaikat elengedni.

„Én pedig azt ígértem, ha egy csapat nem adja (a játékosait), akkor nem viszem a többit sem – mondta Pintér, egyetlen klubot sem nevesítve. – Ez így igazságos, hiszen egyetlenegy csapatot sem hozhatok hátrányos vagy előnyös helyzetbe. Nagyon-nagyon sajnálom, hogy ez így alakult, nekünk nagyon-nagyon fognak hiányozni ezek a napok. Hogy hogyan tudjuk bepótolni őket ebben a három napban, én sem tudom."

Pintér elmondta: továbbra is hisz az összetartások rendszerében, és reméli, hogy a jövőben az előre leegyeztetett időpontokkal kapcsolatban „a klubok és klubedzők be tudják tartani, amit ígértek".

A finnek elleni márciusi mérkőzés (1–2 Győrben) tapasztalatairól a szövetségi kapitány elmondta: „az első harminc perc nagyon jól működött", azonban a vezetés tudatában a csapat ösztönösen visszaállt. Nagyon gyorsan elveszítettük a labdát, nem tudtuk felépíteni a játékunkat, nem tudtunk úgy labdát szerezni, hogy végig tudjuk vinni az akcióinkat.

„A labdakihozatal nem olyan volt, amilyen kellett volna, hogy legyen. Hátulról nem kezdtünk építkezni, túl gyorsan felrúgtuk a labdát, és hiába rúgtuk fel, elöl nem olyan játékosaink vannak, akik meg tudják azt tartani. A játékunkba bele kellene jönnie annak a magyarságnak, ami jellemző volt a magyar futballra, és ez nem az, hogy hátulról rugdaljuk fel a labdát, hanem az, hogy hátulról elkezdünk építkezni. Ezen mindenképpen javítanunk kell ebben a három napban."

A kapitány szeretné, ha labdavesztés után a játékosok azonnal törekednének a labdaszerzésre – „könnyebb előre futni három métert, mint hátra hatvanat" –, mert a visszatámadással azonnal nyomást lehet gyakorolni az ellenfélre, és gólszerzési lehetőséget kialakítani.

Pintér Attila fájlalja, hogy ezeket a tanulságokat az összetartások híján csak most tudják megbeszélni a játékosokkal – „számomra is nagy kérdés, hogy három nap után mit tudunk ebből megvalósítani egy ilyen fontos mérkőzésen, egy ilyen erős ellenféllel szemben" –, de biztos benne, hogy minden embere azon lesz, hogy a debreceni közönség elégedetten távozzon majd a stadionból.

A keret összetételével kapcsolatos kérdésre a kapitány röviden annyit mondott: mindig a legjobbak behívására törekszik, minden posztra úgy válogat, hogy a csapat a lehető legeredményesebben oldja meg az előtte álló feladatot.

Megtudtuk: a mérkőzést megelőzően a magyar csapat ugyanúgy egyszer edz a Nagyerdei Stadionban, mint a dánok.

PINTÉR ATTILA SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Dánia
Debrecen, Nagyerdei Stadion,
május 22., 20.15 (tv: M1, ÉLŐ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik