Válogatott: „Okosnak kell lennie” – Leekens elárulta, miért maradt ki Sallai

PUSZTAI VIOLAPUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2018.03.19. 16:04
null
Georges Leekens pénteken Kazahsztán ellen mutatkozik be a magyar válogatott élén (Fotó: Török Attila)
Georges Leekens, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Kazahsztán és a Skócia elleni felkészülési mérkőzés felvezetéseként sajtótájékoztatót tartott Telkiben.
DE WILDE: IDŐT KELL ADNI A KAPITÁNYNAK
„Nem egyénként, hanem csapatban dolgozom a válogatottnál, Szélesi Zoltánnal együtt a technikai felkészülést segítjük. Georges Leekens a belga futballtörténelem legjobb edzője, ő rakta le a jelenlegi válogatott alapjait. Ha egy ilyen szakember hív engem, akkor gondolkodás nélkül igent mondok. Korábban az algériai válogatottnál is együtt dolgoztunk, akkor remekül megértettük egymást. Időt kell adni a kapitánynak, hogy mit akar megvalósítani a magyar válogatottnál. Új csapatot akarunk építeni, új struktúrát akarunk behozni a magyar válogatott életébe, és fiatal játékosokat akarunk beépíteni a csapatba. A Red Bull Salzburgban szerzett tapasztalatokat is szeretném majd hasznosítani, de ahogy mondtam is, ehhez idő kell” – fogalmazott Patrick De Wilde, a magyar válogatott új pályaedzője.

„Javul a magyarom, fejlődik – mondta Leekens, miután magyarul üdvözölte („Jó napot kívánok!”) a sajtó munkatársait. – A játékosok szépen lassan megérkeznek, ketten hiányoznak, Guzmics Richárd még hazafelé tart Kínából, Pintér Ádámnak pedig hétfő este mérkőzése van. Gulácsi Péter már csatlakozott a csapathoz, és borzasztóan boldog a Bayern München elleni győzelem után. Középhátvédposzton vannak problémáink, Kádár Tamás sérült, ennek ellenére itt van velünk, ez nagyon jó mentalitásról tesz tanúbizonyságot. Eleknek van egy apróbb izomsérülése, de ez rendbe jön a pénteki meccsig, a többiek egészségesek.”

„Két felkészülési mérkőzés áll előttünk, kíváncsi vagyok, hogyan tudjuk kezdeni az évet. Nulláról indulunk, várom, hogy hová tudunk eljutni. Megpróbáljuk kitisztítani a fejeket, felkészülni a meccsekre. Az Egyesült Államokból hazatért játékosaink fáradtak, de nagyon örülnek, hogy itt lehetnek, ezt a hozzáállást nagyra értékelem. Ez a nap a regenerálódásé, továbbá elbeszélgetek Elek Ákossal és Kleinheisler Lászlóval, hiszen ők Kazahsztánban játszanak. Kedden edzéssel kezdünk, délután megbeszéljük a taktikát, aztán elmegyünk templomba. Vannak szabályok, amiket a játékosoknak be kell tartaniuk: örüljenek, hogy itt lehetnek, szeressék a válogatottat, és ezt a pályán be is mutassák” – folytatta a belga szakember.

„Két különböző mérkőzést látunk majd, a kazahokról már kaptunk képet Elektől és Kleinheislertől, az Asztana játékához hasonló stílusban lépnek pályára. De nem is az a kérdés, ők hogyan játszanak, hanem az, hogy mi hogyan futballozunk. A skótok sokkal technikásabbak lettek, kevésbé brusztolósabb a játékuk. Meg kell keresnünk a gyenge pontjaikat, a szakmai stábbal kielemeztük a játékukat.

ELEK: SZERETNÉNK VISSZANYERNI A SZURKOLÓK BIZALMÁT
Elek Ákos: – Ma délután nem edzek a csapattal, kisebb izomfáradásom van, ezen az utazás sem segített, de már elkezdtük a kezelést, és holnapra százszázalékos állapotban leszek. A kazahokkal kapcsolatban a játékosokról beszéltem a kapitánnyal, míg Kleinheisler az edzőjükről, akivel együtt dolgozott az Asztanánál. De azért nem sok mindennel tudtuk őt meglepni. Jó a hangulat, mindenki várja a meccseket, amiket szeretnénk arra felhasználni, hogy ismét magunk mellé állítsuk a szurkolókat. A Nemzetek Ligájának már a támogatásukkal akarunk nekivágni, nagyon fontos, hogy mellettünk legyenek, hiszen sok erőt tudnak adni nekünk.
Ugrai Roland: – Örülök, hogy újra itt lehetek, és hogy a teljesítményemmel kiérdemeltem a meghívót. Nyilván a korábbi válogatott meccseken nyújtott játékomból már nem tudok profitálni, bizonyítanom kell az új kapitánynak. Kicsit lazább a hangulat, mint korábban, de teljes képet még nem kaptunk a kapitányról.

Változtatni szeretnénk, hogy higgyenek, bízzanak a játékosok, ha a hit megvan, akkor az nagyon sokat tud hozzátenni a játékhoz. Ez különösen fontos az után, hogy több rutinos játékos is visszavonult a válogatottól. Jól kell egymást kiegészíteni, ez nagyon lényeges.”

Leekens a csapat összeállításáról a következőket mondta:

„Edzőként mindig a játékosok képessége alapján rakom össze a csapatot. Meg kell nézni, hogy mit mutatnak az edzésen, hogyan reagálnak rá. Kockázatot nem vállalok, ezt a klubokkal sem tehetem meg. Eddig azt tapasztaltam, hogy a hozzáállásukkal minden rendben, vissza akarnak térni arra az útra, amely győzelemmel van kikövezve. Nemcsak azt nézem, mi történik, amikor mi birtokoljuk a labdát, hanem azt is, hogy mit csinálnak a játékosok, ha nincs náluk a labda, és hogyan mozognak a pályán. Elfogadom a hibákat, de azt nem, ha a játékosaim nem küzdenek.”

A szövetségi kapitány kitért Sallai Rolandra is, aki a felnőtt- és az U21-es válogatottba sem kapott meghívót. A 20 esztendős támadó novemberben a Luxemburg elleni felkészülési meccsen még játszott, a Costa Rica elleni találkozó előtt azonban sérültet jelentett, ezért visszautazott Ciprusra, ahol néhány nappal később pályára lépett az APOEL-ben.

„Nagyon tetszik a játéka, de történt néhány dolog a múltban. Viszont elmondta, küzdeni fog azért, hogy visszakerüljön a csapatba. Az ajtó nyitva áll előtte, de okosnak kell lennie.”

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Március 23. (péntek), 19.00: MAGYARORSZÁG–Kazahsztán (Budapest, Groupama Aréna)
Március 27. (kedd), 20.00: MAGYARORSZÁG–Skócia (Budapest, Groupama Aréna)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton FC)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton FC), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Hangya Szilveszter (Vasas FC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Lang Ádám (AS Nancy – Franciaország), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Otigba Kenneth (Ferencváros), Szabó János (Paksi FC)
Középpályások: Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Kleinheisler László (Asztana FK – Kazahsztán), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Videoton FC), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (New England Revolution – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Chicago Fire – Egyesült Államok), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Ugrai Roland (Diósgyőri VTK), Varga Roland (Ferencváros)

A válogatott első edzése Georges Leekensszel



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik