Válogatott: Mindenképpen változtatnunk kell – Storck

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.14. 12:57
null
Bernd Storck tudja, hogy változtatásokra van szükség (Fotó: Török Attila)
Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Sport Tv-nek adott interjút, amelyben saját munkamániájáról, az andorrai kudarc hatásairól, távoli országokban futballozó légiósainkról, valamint a nemzetközi klubfutballról is beszélt.

 

Az interjút készítő Petur András megkérte Bernd Storck kollégáit, hogy röviden, egy-két szóval jellemezzék a kapitányt. A leggyakrabban előforduló kifejezés a munkamániás volt.

Hogy munkamániás vagyok-e? Ha az ember sikeres akar lenni, rengeteget kell dolgoznia. És fontos, hogy most se az elveszített meccsek járjanak a fejünkben, hanem az, hogy hogyan tudunk jobbak lenni. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy az Eb után szerettünk volna változásokat. Nem is a stílus terén, de kicsit felfrissíteni a keretet” – reagált Bernd Storck.

Ez zajlik most, és persze szeretnénk ott lenni a világbajnokságon, de azt már a sorsolásnál tudtuk, hogy Portugália és Svájc jócskán előttünk jár. A mi szintünkön a sikerhez minden téren száz százalék kell. Ráadásul úgy, hogy a jövőt is szem előtt tartjuk, vagyis muszáj esélyt adni a fiataloknak is. Nem feltétlenül ilyen soknak egyszerre, mint a legutóbbi meccseken, nem is ez volt a célom, de a körülmények miatt erre szükség volt, és most már csak előre kell nézni.

A szövetségi kapitánynak eredményeket kell elérnie, és közben a fiatalokat is be kell építenie.

Andorrán speciális helyzet állt elő, mert alapjátékosok hiányoztak, olyanok, akik a fiataloknak leginkább segíthettek volna Nem az a kérdés, hogy elég jók-e, mert biztosan tehetségesek, hanem hogy ezt a tehetséget a pályán képesek e megmutatni. Ráadásul ez csapat nélkül nem megy, és míg az Eb-keret tökéletesen egy szellemben dolgozott, az andorrai keret tagjai kevésbé ismerték még egymást. És senki se felejtse el, honnan jönnek ezek a játékosok!

A magyar klubok sajnos nem nyújtanak lehetőséget nemzetközi tapasztalatszerzésre. Talán a Videoton most kiveri a Partizánt és feljut a főtáblára, ami fantasztikus előrelépés lenne ebből a szempontból. Tudom, hogy Andorrát így is, úgy is le kellett volna győznünk, de legyünk reálisak, a játékosok többsége a nemzetközi tapasztalatot csak a válogatottban tudja megszerezni.

A fiataloknak idő is kell a beépülésre, sajnos nekem mint kapitánynak alig van lehetőségem, hogy ebben segítsem őket. Három nap alatt és ez már a lettek és portugálok elleni meccsre is vonatkozik rengeteg feladat lenne, feldolgozni a múltat és túllépni az előző eredményeken, felkészíteni őket mentálisan és fizikálisan, sajnos minderre nagyon kevés az idő.

Most ismét megpróbáljuk a játékosokat még professzionálisabban felkészíteni, és talán visszatérünk a korábbi erősségeinkhez. Kompaktabb csapat, szorosabb védekezés, közelebb egymáshoz, és nem annyira a támadásokra és a gólszerzésre fókuszálva, inkább elsősorban elkerülendő a kapott gólt. Mondok két példát: Dárdaival úgy nyert a csapat Feröeren, hogy ötvennyolc százalékban az ellenfélnél volt a labda. Legutóbb az oroszok ellen hatvanöt százalék volt a labdabirtoklásunk, mert én szeretem, ha mi döntjük el, mi legyen a labdával, és nem az ellenfél, de szétesett a védelmünk, és a labdavesztéseknél jöttek a bajok. Most visszatérünk az alapokhoz, a védekezéshez, és abból kell gólokat szerezni, ahogyan azt az Eb-n is tettük. Itt mindenképpen változtatnunk kell – mondta a jövőről a szövetségi kapitány.

Válaszolt arra is, hogy a keret kialakításakor a jövőben figyelmen kívül hagyja-e a hosszú utazást a távolabbi országokban játszó labdarúgók esetében.

Ez játékos- és helyzetfüggő. Beszéltem GuzmicsRicsivel Kínában, valamint Elek Ákossal és Kleinheisler Lászlóval Kazahsztánban, ők öt-hat órára vannak tőlünk, ami nem kényelmes helyzet, de nincs más választásunk. Meg fogom mondani nekik, hogy fel kell készíteniük saját magukat az átállásra, még profibbnak kell lenniük, hogy amikor hazajönnek, azonnal bevethetők legyenek. Itt is figyelnem kell az egyensúlyra, de kellenek nekünk, kell a minőség, mert másokkal nem tudjuk őket helyettesíteni.

A nemzetközi klubfutball helyzete is szóba került, többek között a Neymar-üzlet, és hogy a gigaklubok közül a német Bayern München például idén kimaradt – legalábbis egyelőre – az árversenyből.

A Bayern fantasztikus csapat, de megvan a saját befektetési filozófiája. Amikor pár éve Javi Martínezt negyvenmillió euróért megvették a Bilbaótól, mindenki megdöbbent, hogy miért költenek ennyit egy középpályásra. A Bayernnek megvannak a határai, amihez tartja magát, ám az a klub speciális eset. Tavaly apróságokon múlt, hogy nem voltak sikeresebbek. De pénzzel nem lehet mindent megvenni. Erre eddig a PSG is jó példa volt. Neymar sem lehet sikeres a másik tíz játékos nélkül. A Unitednak is rengeteg pénze van, de a PL-ben csak hatodik lett most.

A pénz mellett kell a csapat, a jó közösség, ott vagyunk mi is példaként, a magyar válogatottól sem várt senki ilyen sikert az Eb-n. Soktényezős a sikerhez vezető út, és a pénz nem minden. Az egyik kedvenc csapatom a Borussia Dortmund, ahol kevesebb pénzből is sikeresek tudnak lenni, és szeretem a játékukat. Játékban egyébként a Liverpool is közel áll hozzám, és a Chelsea tavalyi produkciója is lenyűgözött. Ezektől a kluboktól tanulni kell, innovatívnak lenni és haladni a korral, és az az igazság, hogy itt elég messze vagyunk ettől a szinttől, ami nagy kár, sajnos néha az az érzésem, hogy Magyarországon megállt az idő.

A teljes beszélgetést a Mai helyzet különkiadásában, hétfő este 20.30-tól a Sport1-en lehet megtekinteni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik