Válogatott: merre tovább? Vissza lehet csábítani Dárdait?

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2017.10.14. 08:50
null
Egyvalami biztos: Dárdai Pál remekül tudna együtt dolgozni Szabics Imrével (Fotó: Szabó Miklós)
Jöjjenek a fiatal edzők! Az új generáció tagjaiban bízhatnak az MLSZ elnökségének tagjai, akik az év egyik legfontosabb döntését hozzák meg, amikor a nemzeti csapat irányításáról és a magyar futball jövőjéről is határoznak.

 

Merre tovább?

Menjen vagy maradjon Bernd Storck szövetségi kapitány?

Lapunk a következőket tudja: noha kívülről úgy tűnik, nagy a csend a témában, a jövő keddi elnökségi ülést sokan izgatottan várják. Még úgy is, hogy a kapitány beszámolója, értékelése, számonkérése nincs a hivatalos programban, de az „egyéb" napirendi pontba sok kérdés belefér. Ha azt vesszük, hogy az előző négy selejtezősorozatban sorrendben 19, 17, 16 és most 13 pontot szereztünk tíz mérkőzésen, a visszafejlődés megkérdőjelezhetetlen. S bár a számok nem hazudnak, a 16 pontos teljesítmény örök élményt hozó Eb-t jelentett, mert a korábban rendre elért harmadik helyezéssel akkor pótselejtezőt játszhattunk. Előtte és utána nem – itthon is marad(t)unk.

Ami lényeges: Andorra után a Csányi Sándor vezette MLSZ-elnökség még egy esélyt adott a német kapitánynak, alighanem a nevéhez köthető Eb-mámort nem feledve, de a Feröer elleni kínkeserves győzelem közben tapasztalt lelátói tiltakozás hangja minden bizonnyal elért a VIP-páholyba – arra lehet tippelni, az elégedetlenség befolyásolhatja majd az elnök álláspontját. Éppen a szurkolók azok, akik mindvégig kiálltak a csapat és a kapitány mellett, illetve mögött, de annak ellenére, hogy győzelemmel és az előre jósolható harmadik helyen fejezte be a sorozatot a magyar válogatott, a drukkerek a változásra szavaztak. Ráadásul a kapitány, még az események hatása alatt, kevésbé diplomatikus módon sértetten, a játékosait védelmezve reagált – ám a szurkolónak, megtanultuk, akkor is igaza van, amikor nincs. Mindenkire meg lehet sértődni, de a nézőre nem.

Ha változtatni kell, merre tovább?

Nem könnyű a kérdés: van-e olyan szakember, akit elfogadnak a szurkolók, a játékosok, az újságírók, valamint az edzői szakma tagjai is? A magyar labdarúgás szörnyű bizonyítványa, hogy szinte egy olyan jelölt sincs, akire ne az lenne a reakció mindegyik oldalról: „Hogy kicsoda? Na, hagyjad már!" Olyan embert kellene találni, akit az előbb említett négy halmaz mindegyike tolerál, de ha mutatnak egyetlen olyat, aki a felsoroltakból három (kettő...) tábort maga mögött tudhat, szóljanak...

Ma a magyar labdarúgásban egyetlen embert ismerünk, akinek a kinevezését egyértelmű egyetértés fogadna: Dárdai Pál.

Netes kiadásunk szavazásán percek alatt kilencven százalék feletti, elképesztő támogatottságot szerzett. A kívülálló erre legyinthet, a Hertha BSC Bundesligában és Európa-ligában szereplő csapatának vezetőedzője nem hagyja ott az állását, ám lehet, erre nincs is szükség.

Igen ám, de hogyan lehetne visszahozni, visszacsábítani a Berlinben élő trénert?

Nos, körvonalazódik egy elképzelés, amely szerint vissza lehet...

A terv szerint nem Dárdai Pál lenne a kapitány, erre mostani feladatköre, munkabeosztása mellett nincs lehetőség. Arra viszont van, hogy figyelje, koordinálja, megszervezze a válogatottnál zajló szakmai munkát. Ez a variáció jó esély arra, amire korábban már volt törekvés az MLSZ részéről: az új generáció, a negyven-ötven közötti magyar edzők pozícióba segítése. Olyanokkal, akik évekig futballoztak külföldön, ám ismerik a magyar labdarúgást, és tennének is érte, s közben kitanulták az edzői szakmát. Dárdai Pál stábjának tagja volt 2014-től Szabics Imre, aki most Grazban dolgozik, Sallói István, a Bernd Storck mellett is segítő Szélesi Zoltán, de szerepet kaphatna Lőw Zsolt, aki Lipcsében ténykedik, Fehér Csaba, aki évekig légióskodott Hollandiában, sőt felbukkanhatna a jövő stábjában Király Gábor vagy éppen az edzősködés iránt érdeklődő Gera Zoltán is.

Nem vitás, Dárdai Pált a mai napig rajongva szereti a közönség, sokan – Bernd Storck érdemeit sem elvitatva – neki tulajdonítják az Eb-részvétel kivívását, de a lényeg az lehetne, hogy visszatérésével a fiatalabb, ambiciózus, külföldi tapasztalatokkal felvértezett magyar trénerek kaphatnák meg az irányítást – újra. Az sem zárható ki, hogy Szabics Imre lenne a kinevezett szövetségi kapitány, a Sturm kispadján ülve nem kis szerepe van abban, hogy a graziak állnak az osztrák bajnokság élén, és benne Dárdai Pál is feltétel nélkül megbízik.

Ebben a felállásban mindenki tudná a dolgát: a kapitány irányít a Hertha BSC edzőjével szoros együttműködésben.

Hamarosan kiderülhet, az MLSZ is jónak lát-e egy ilyen megoldást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik