Válogatott: Erwin Koemant nem lepte meg, hogy Gera edzőnek állt

Vágólapra másolva!
2020.04.07. 12:16
null
Erwin Koeman 2008 áprilisa és 2010 júliusa között irányította a magyar válogatottat (Fotó: Szabó Miklós)
Évekig dolgozott testvére, Ronald mellett Premier League-csapatoknál, de most nem igényli a holland szövetségi kapitányként dolgozó öccse segítségét. Erwin Koeman önállóan próbál érvényesülni. A magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya a Magyar Nemzet hasábjain felidézte a nálunk töltött időszak legérdekesebb pillanatait, és elárulta, figyelemmel kíséri két korábbi kulcsembere, Gera Zoltán és Dárdai Pál pályafutását – immáron edzőként.

 

„Követem a fejleményeket – felelte a korábbi szövetségi kapitány, Erwin Koeman a Magyar Nemzetnekarra a kérdésére, mit tud a jelenlegi magyar labdarúgásról. – Négy éve remekül szerepelt a magyar válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon, a későbbi győztes portugálokkal 3–3-as döntetlent játszott. A 2018-as világbajnokságra nem sikerült kijutni, de az elhalasztott Eb-re még odaérhet. Drukkolok önöknek. Vannak barátaim, például Kisteleki István korábbi MLSZ-elnök, a válogatott akkori technikai igazgatója, Szekeres Tamás és a másodedző, Máté Csaba, őket évente legalább egyszer meglátogatom Budapesten. A koronavírus miatt most erről is le kell mondanom. Nagyon örültem, hogy a Ferencváros bejutott az Európa-liga csoportkörébe. Csaba a szakmai stáb tagja, rengeteget tud a futballról, nagyon tapasztalt, mindamellett remek ember is.”

A Koeman-éra alapemberei közül Dárdai Pál a Hertha és a magyar válogatott trénereként is bizonyított, Gera Zoltán pedig jelenleg az U21-es válogatott mellett dolgozik. Koeman egyáltalán nem lepte meg, hogy a két említett játékos visszavonulása után edzőnek állt.

„Mindketten profi, alázatos, technikailag képzett, intelligens futballisták voltak, akik már játékosként is érdeklődtek a taktika iránt.”

Erwin Koeman szerint a svédek elleni mérkőzésen múlt, hogy nem lett sokkal sikeresebb a magyarországi regnálása (Fotó: Nemzeti Sport)
Erwin Koeman szerint a svédek elleni mérkőzésen múlt, hogy nem lett sokkal sikeresebb a magyarországi regnálása (Fotó: Nemzeti Sport)

A holland szakember felidézte 2009-es konfliktusát Gera Zoltánnal, aki azt követően le is mondta a válogatottságot egy időre, és csak Egervári Sándor regnálása alatt tért vissza a csapatba.

„Nem hiszem, hogy tizenegy év távlatából van értelme ezt boncolgatni. A futballban mindig is voltak és lesznek is viták, ezen már régen túl vagyunk. Szövetségi kapitányként az enyém volt a felelősség, és minden döntésemnél a csapat érdekeit tartottam szem előtt. Túl vagyunk rajta. Zoli lemondta a válogatottságot, ha meggondolja magát és jelentkezett volna, meghallgatom. De nem így történt. Nagy sikernek tartom, hogy nélküle is le tudtuk győzni idegenben a dánokat.”

Két súlyos vereséggel végződött a magyarországi karrierje, a Puskás Arénában a németek 3–0-ra, pár nappal később Amszterdamban a hollandok 6–1-re győztek ellenünk. Akkor úgy fogalmazott, hogy nem kell szégyenkezni az eredmények miatt.

„Két olyan válogatottal volt előre lekötött meccsünk a szezon végén, amelyek javában készültek a dél-afrikai világbajnokságra. A németek és a későbbi vb-ezüstérmes hollandok is tele voltak világsztárokkal, sajnos nem voltunk velük egy súlycsoportban. Mégsem bántam meg a meccseket, még ha vereség is lett a végük, mert a magyar játékosok testközelből tapasztalták, milyen szinten futballoznak a legjobbak. Hadd tegyem hozzá, voltak meccsek, amelyekre büszkék lehetünk, például a dánok koppenhágai legyőzésére” foglalta össze bő két évig tartó regnálását a tréner, akivel 20 mérkőzésen hét győzelem, négy döntetlen és kilenc vereség volt a válogatott mérlege.

Erwin Koeman beszélt a testvérével, Ronalddal közös munkáról, és a vezetőedzői, illetve szövetségi kapitányi munka különbségeiről is. A holland szakember elárulta, a Cristiano Ronaldo és Lionel Messi visszavonulása utáni időkben szerinte több fiatal honfitársa is meghatározó egyéniséggé válhat a világ labdarúgásában. A legnagyobb reményeket a már az FC Barcelonában pallérozódó Frenkie de Jonghoz fűzi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik