Válogatott: amit Dárdai mond, az úgy is lesz – hat bizonyíték!

Vágólapra másolva!
2015.06.17. 11:38
A magyar válogatott megbízott szövetségi kapitányaként szeptemberben kinevezett Dárdai Pál szakértelmével, hitelességével és eredményeivel elnyerte a szakma és a szurkolók maximális elismerését és bizalmát. Az elmúlt kilenc hónapban már hozzászokhattunk ahhoz, hogy amit Dárdai Pál mond, az úgy is lesz. Erre ad példát a ma megjelent Képes Sport Dárdai válogatottját értékelő cikke, és erre mutatnánk alább hat erős bizonyítékot mi magunk is.

Dárdai az Észak-Írország ellen elszenvedett hazai vereséget követően vette át a magyar nemzeti csapat irányítását. Válogatottunk azóta öt tétmérkőzésen háromszor győzött és két döntetlent ért el, négy gólt szerzett és csak egyet kapott – Romániától idegenben.

A Herthánál párhuzamosan vezetőedzői feladatokat ellátó korábbi középpályás az ősszel a románok, a feröeriek és a finnek elleni három mérkőzésre hét pontot jósolt. Hét lett belőle.

Tavasszal a görögök elleni hazai és a finnek elleni találkozóktól négy pontot várt. Négy lett belőle. Dárdai eredményeivel a magyar válogatott júniusra a legjobb harmadik helyezett lett az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, ezzel pillanatnyilag kijutónak számít. Korábban megvizsgáltuk a lehetséges forgatókönyveket a jövőre nézve, most inkább a közeli múltra pillantanánk vissza.

Dárdai Pál szeptemberi kinevezésekor hosszú sajtótájékoztatót tartott, bemutatta stábját és azokat a játékosokat, akikbe bizalmát fektette. Ahogy azt a Képes Sport friss számának írása is kiemeli, elsősorban hat karaktert említett a kapitány. Egy zsenit és öt vezéregyéniséget, akik a csapatjátékosokkal együtt harcos, eredményes egységet alkothatnak. Nézzük a kiemelt neveket (idézetekkel az első sajtótájékoztatóról) és az eredményeket:

1. „A magyar válogatottban egy zseni van, Dzsudzsák Balázs. Nem szabad őt bántani, benne bízni kell, szeretni. Miért? Mert ő az a zseni, aki a bal lábával ezt a csapatot olyan helyre tudja vezényelni, ahol mindenki megelégedésére a harmadik hely meglesz.”

Dzsudzsák Balázs pontot érő szabadrúgása ballal, 25-ről Bukarestben – azóta is ő az egyetlen játékos, aki gólt tudott szerezni Románia ellen a jelenlegi Eb-selejtezőben (1–1).

2. „Huszti a zseni kategóriába tartozna, de nem most. Lemondta a válogatottságot, de nem félek, amiért nincs itt. Nekem van egy Stieber Zoltánom, aki ugyanolyan utakat jár, csak segíteni kell, meg bízni kell benne.”

Stieber Zoltán győzelmet jelentő találata Finnországban (0–1).

3. „Valamikor Gera Zoltán is zseni volt. Ma már Gera nem zseni, de számítok rá. A magyar válogatottban ő a vezéregyéniségek közé tartozik.”

Gera Zoltán győzelmet érő gólja a finnek elleni hazai mérkőzésen (1–0).

4. „Vezéregyéniség Király Gábor, mindegy, hány éves. Juhász Roland még mindig vezéregyéniség.”

Bár nagy a konkurenciaharc a magyar válogatottban kapusposzton, Dárdai Pál végig bízott Király Gáborban, aki négy selejtezőmérkőzésen egyetlen gólt kapott, még Dárdai első mérkőzésén, Romániában. Amióta Dárdai a kapitány, a selejtezők közül csak a Feröer elleni találkozón nem Király (hanem Dibusz) védett.

A középhátvéd Juhász Roland kezdő volt mind az öt Eb-selejtezőn, a védelemben ezt mellette csak Kádár Tamás mondhatja el magáról.

Király Gábor, a rutin maga (Fotó: Korponai Tamás)
Király Gábor, a rutin maga (Fotó: Korponai Tamás)

5.Szalai Ádám még mindig vezéregyéniség.”

A Hoffenheim csatárának gólja döntött Feröer ellen idegenben (Fotó: MLSZ-Facebook)
A Hoffenheim csatárának gólja döntött Feröer ellen idegenben (Fotó: MLSZ-Facebook)

„Nem érdekel a kor, nem érdekel semmi, az érdekel, hogy kik a vezérek.”

Dárdai Pál mind a hat külön kiemelt vezéregyénisége fontos szerepet játszott a válogatott legutóbbi öt, veretlenül megvívott Eb-selejtezős mérkőzésén, ráadásul szinte mindannyian döntő momentumokkal bizonyították vezér szerepüket egy-egy találkozón, pontot és pontokat jelentő gólokat szerezve. Tanulság: a bizalom elengedhetetlen a jó teljesítményhez.

A SZERDÁN MEGJELENŐ KÉPES SPORTBAN DÁRDAI PÁL VEZÉREGYÉNISÉGEI MELLETT TOVÁBBI HÉT PONTBAN OLVASHAT ARRÓL, MINEK KÖSZÖNHETŐEN LETT ISMÉT ESÉLYES AZ EB-KVALIFIKÁCIÓRA A MAGYAR VÁLOGATOTT.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik