Így lehetnek Eb-indulók Dárdaiék – lehetséges forgatókönyvek

Vágólapra másolva!
2015.06.15. 09:34
null
Csak a magyar válogatott teljesítményétől függ, Eb-résztvevő lesz-e jövő nyáron (Fotó: Korponai Tamás)
A Dárdai Pál irányította magyar labdarúgó-válogatott szombaton 1–0-ra győzött Finnországban, és pillanatnyilag kedvező, Eb-szerepléssel kecsegtető pozícióban áll. Az F-csoport hátralévő mérkőzéseit, az eddigi meccsek tapasztalatait és a pillanatnyi erőviszonyokat figyelembe véve számoltunk egy kicsit, és megpróbáltuk megjósolni, mi jöhet az ősszel. Vitaindító játék következik.

 

Helsinki mámorában nagy a csábítás, hogy rózsaszínben lássuk a jövőt, valamivel könnyebbnek érezzük a 2015. őszi feladatokat, mint amilyennek azok, mondjuk, tavaly szeptember közepén ígérkeztek, de kétségtelen: továbbra is jó esély kínálkozik arra, hogy Magyarország ott legyen a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon. Örömteli.

Az 1972 óta hiába áhított, ezért aztán korszakos jelentőségűnek is tekinthető Eb-szerepléshez persze nem ártana javítani a jelenlegi pozíción – figyelem: a sorsoláskor a második legerősebb kalapból pottyantották válogatottunkat az F-csoportba, ahol jelenleg ehhez képest eggyel hátrébb található –, mert ha maradunk harmadikok, az ugyan egyáltalán nem kudarc, de nagy valószínűséggel „csak” a csoportból jelent továbbjutást, és a 24-es döntőhöz még sikerrel meg kell vívni a pótselejtezőt is.

Vajon hol van a reális helyünk? Jó hely a harmadik? Örüljünk felhőtlenül, hogy szombat esti legjobb csoportharmadikként ránk kacsintott egy Eb-kvóta, vagy ne csak vágyjuk, de rögtön „követeljük” is legalább a második helyet? Habitus kérdése.

AZ F-CSOPORT JELENLEGI ÁLLÁSA
1. Románia 6 4 2 7–1 +6 14
2. Észak-Írország 6 4 1 1 8–4 +4 13
3. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 5–3 +2 11
4. Feröer 6 2 4 4–8 –4 6
5. Finnország 6 1 1 4 5–8 –3 4
6. Görögország 6 2 4 2–7 –5 2

A következő két fordulóban, szeptemberben az a két válogatott vár a magyarra, amelyik pillanatnyilag előtte áll a tabellán. Az átlagosnál nehezebb feladatok várnak tehát a csapatra, négy nap alatt el is úszhat az automatikus Eb-kvalifikáció reménye, de összpontosítsunk inkább a pozitív olvasatra: ki-ki meccseken kerülhetünk közelebb a célhoz, minden megszerzett pont egyben veszteség a közvetlen riválisnak.

Nagyon sok mérkőzés van még hátra, így aztán könnyű elsüllyedni a számok tengerében. Az egymásra épülő fordulók, a hatványozódó kimeneti lehetőségek vagy éppen a Dárdai Pál, Magyarország, Hertha háromszögben rejlő bizonytalansági tényező miatt lehetetlen pontos „Eb-re jutási forgatókönyveket” felvázolni, de ha a most körvonalazódó erőviszonyokat beemeljük a játékba, mesterségesen csökkenthető a lehetőségek száma.

ÚTMUTATÓ JÁTÉKUNKHOZ

Szigorúan a játék kedvéért a sok-sok lehetséges forgatókönyv közül megpróbáltunk kiválasztani négy olyat, amelyik a most látszó erőviszonyok alapján logikusnak tűnik. Ezeket magyar szempontból a legkedvezőbb (I.), kedvező (II.), közepes (III.) és legkedvezőtlenebb (IV.) jelzőkkel különböztettük meg, és a számításba vett eredményekhez csoportállásokat is társítottunk. A nem magyar érdekeltségű mérkőzéseknél a várható kimenetelt magyar szempontot is figyelembe véve minősítettük I–IV-ig.

Az alábbiakban megpróbáljuk belőni, miként tarthatja kézben sorsát a magyar válogatott, hol húzódnak meg a veszélyforrások, és hogy az eredményei – karöltve a többi mérkőzés várható fejleményeivel – milyen befolyással lesznek a tabella alakulására. Minél távolabbi fordulókról van szó, annál nagyobb a jóslás hibaszázaléka, de ha már játszunk, ezt be kell vállalnunk.

Általánosságban az ellenfelekről még annyit, hogy Románia összeomlására kevésbé számítunk, mint Észak-Írország elbizonytalanodására, ami pedig a mögöttünk állókat illeti, Feröert most látjuk a zeniten, Finnországban is már csak a számunkra katasztrófával felérő ritka forgatókönyvek egyikében látjuk a meglepetés erejét, a csoport legerősebbjeként induló Görögországtól viszont most már tényleg lassú felemelkedést várunk.

Arra jutottunk, hogy a harmadik helynél már aligha végzünk lejjebb – de nézzük a részleteket!

A játéknapok négy kiválasztott forgatókönyve (meccseredmények: 1, X, 2) után a magyar csapat mérkőzéseinek lehetséges kimeneteleivel és következményeivel foglalkozunk, rápillantunk a többiekre, majd elkészítjük a valószínűsített eredményeknek megfelelő négy lehetséges csoportállást.

7. FORDULÓ, szeptember 4.
I. II. III. IV.
Magyarország–Románia 1 1 X 2
Görögország–Finnország 1 1 2 2
Feröer–Észak-Írország X 2 2 2

Magyar győzelem. Ez esetben pontszámban utolérjük a jelenlegi csoportelsőt, továbbá a magunk javára billentjük az egymás elleni mérleget, ami a végső elszámoláskor döntő fontosságú lehet. Nem mellékes az sem, hogy feldobott magyar csapat kel útra Belfast felé.

ÉS A MÁSIK KÉT MECCS?
Észak-Írország, ha nem is könnyen, de valószínűleg győz Feröeren, ezzel nagyot javít továbbjutási esélyein, a görög–finn csata résztvevői pedig az utolsó utánit követő vékonyka szalmaszál után kapkodnak majd – ha Görögország most sem nyer, akkor soha.

Döntetlen. Marad a két válogatott közötti hárompontos különbség, és mivel az északírek vélhetően gyarapítják pontjaik számát, a magyar csapat nem javít a pozícióján. A négy nappal későbbi belfasti meccsünk már nemcsak kiemelten fontos, hanem sorsdöntő.

Magyar vereség. A románok gyakorlatilag az Eb-döntő küszöbére érnek, nyomukban valószínűleg az északírekkel, a mieink pedig barátkozhatnak a harmadik hellyel – és nem árt, ha hátra is néznek. Belfastba pedig „dupla vagy semmi” hangulatban indulunk.

4 CSOPORTÁLLÁS-VARIÁCIÓ
I. Az erőviszonyokat figyelembe vevő legkedvezőbb: 1. Észak-Írország 14, 2. Magyarország 14, 3. Románia 14, 4. Feröer 7, 5. Görögország 5, 6. Finnország 4
II. Az erőviszonyokat figyelembe vevő kedvező: 1. Észak-Írország 16, 2. Magyarország 14, 3. Románia 14, 4. Feröer 6, 5. Görögország 5, 6. Finnország 4
III. Az erőviszonyokat figyelembe vevő közepes: 1. Észak-Írország 16, 2. Románia 15, 3. Magyarország 12, 4. Finnország 7, 5. Feröer 6, 6. Görögország 2
IV. Az erőviszonyokat figyelembe vevő legkedvezőtlenebb: 1. Románia 17 pont, 2. Észak-Írország 16, 3. Magyarország 11, 4. Finnország 7, 5. Feröer 6, 6. Görögország 2

A következő erőpróba. Románia legyőzése esetén (legalábbis ha az egymás elleni mérlegből indulunk ki) az első két hely valamelyikén várja a belfasti mérkőzést a magyar csapat, ellenkező esetben a harmadik helyen – persze nem mindegy, mekkora lemaradással.

8. FORDULÓ, szeptember 7.
I. II. III. IV.
Észak-Írország–Magyarország 2 X X 1
Finnország–Feröer X 1 X 1
Románia–Görögország X X 1 1

Magyar győzelem. Nagy valószínűséggel az északírek kezdik magasabb pontszámmal a mérkőzést, de ha mi nyerünk, fordulhat a két válogatott sorrendje, és akár a franciaországi szálláshelyek iránt is kezdhetünk érdeklődni. Abban az esetben, ha négy nappal korábban nem boldogultunk a románokkal, a belfasti három ponttal visszakapcsolódunk az első két helyért (inkább a másodikért) zajló küzdelembe.

ÉS A MÁSIK KÉT MECCS?
Románia valószínűleg nem marad pont nélkül Görögország ellen, és nehéz elképzelni, hogy Finnország kikapjon Feröertől.

Döntetlen. E pont értékét nehéz felmérni a magyar–román kimenetelének ismerete nélkül. Most arra hajlunk, hogy jobban fájna az elveszített kettő, mint amennyire örülnénk a megszerzett egynek.

Magyar vereség. Ebben az esetben legfeljebb három pontunk gyűlne össze a két ősz eleji rangadóból – persze ez is több, mint amennyi két döntetlennel. Ha megvan az a három (vagyis a románok elleni siker), fogyatkozó eséllyel, de versenyben maradunk a második helyért, ha nincs, akkor valószínűleg a harmadik pozíció megvédése marad a fő cél, hiszen megint a nyakunkon lehetnek a kétszer megvert finnek.

4 CSOPORTÁLLÁS-VARIÁCIÓ
I. Az erőviszonyokat figyelembe vevő legkedvezőbb: 1. Magyarország 17, 2. Románia 15, 3. Észak-Írország 14, 4. Feröer 8, 5. Görögország 5, 6. Finnország 5
II. Az erőviszonyokat figyelembe vevő kedvező: 1. Észak-Írország 17, 2. Magyarország 15, 3. Románia 15, 4. Finnország 7, 5. Feröer 6, 6. Görögország 6
III. Az erőviszonyokat figyelembe vevő közepes: 1. Románia 18, 2. Észak-Írország 17, 3. Magyarország 13, 4. Finnország 8, 5. Feröer 7, 6. Görögország 2
IV. Az erőviszonyokat figyelembe vevő legkedvezőtlenebb: 1. Románia 20 pont, 2. Észak-Írország 19, 3. Magyarország 11, 4. Finnország 10, 5. Feröer 6, 6. Görögország 2

A következő erőpróba. Jó esetben automatikus Eb-részvétellel kecsegtető helyen, szélsőségesen rossz esetben a második helytől végképp elesve várjuk a feröeriek látogatását.

9. FORDULÓ, október 8.
I. II. III. IV.
Magyarország–Feröer 1 1 1 1
Észak-Írország–Görögország X X X 1
Románia–Finnország 1 1 1 2

Magyar győzelem. Létezik olyan, számunkra extra kedvező forgatókönyv, amely szerint a feröeriek elleni (aligha könnyen kivívott) sikerrel együtt az Eb-re jutást is ünnepelhetjük; lehet, hogy a másodikra kacsingatáshoz kell ez a három pont; és nehéz elképzelni, hogy legalább a harmadik helyet ne tegyük „tutivá”.

ÉS A MÁSIK KÉT MECCS?
Románia alighanem három ponttal gyarapodik, Görögországot ellenben képesnek tartjuk arra, hogy egy pontot elcsípjen a mieink másik nagy vetélytársától, Észak-Írországtól. Viszont ha a románok már Eb-indulóként fogadják a finneket, és kikapnak…

Döntetlen. Láthattuk, Feröer már korántsem egy jól beárazható pofozógép, de akárhogyan is forgatjuk a gondolatot, az ellenük hazai pályán szerzett egy pont csak a fő riválisok szélsőségesen rossz szereplése esetén lehet nyereség.

Magyar vereség. Ennek következményeit most hadd ne mérlegeljük.

4 CSOPORTÁLLÁS-VARIÁCIÓ
I. Az erőviszonyokat figyelembe vevő legkedvezőbb: 1. Magyarország 20, 2. Románia 18, 3. Észak-Írország 15, 4. Feröer 8, 5. Görögország 6, 6. Finnország 5
II. Az erőviszonyokat figyelembe vevő kedvező: 1. Észak-Írország 18, 2. Magyarország 18, 3. Románia 18, 4. Görögország 7, 5. Finnország 7, 6. Feröer 6
III. Az erőviszonyokat figyelembe vevő közepes: 1. Románia 21, 2. Észak-Írország 18, 3. Magyarország 16, 4. Finnország 8, 5. Feröer 7, 6. Görögország 3
IV. Az erőviszonyokat figyelembe vevő legkedvezőtlenebb: 1. Észak-Írország 22, 2. Románia 20, 3. Magyarország 14, 4. Finnország 13, 5. Feröer 6, 6. Görögország 2

Az utolsó erőpróba. A legjobb az lenne, ha már Eb-résztvevőként utazhatnánk Görögországba, de erre azért ne építsünk. Nagyon messze van még ez a mérkőzés – ahogyan az elején jeleztük, az időtáv nagysága növeli a jóslatban rejlő kockázatot –, leginkább a két csapat múltjára és az érzéseinkre hagyatkozva jövendöljük izgalmasnak ezt a fellépést, de abban azért majdnem biztosak vagyunk, hogy a harmadik hely már nem lesz veszélyben. Pontosabban nem szabad, hogy veszélyben legyen.

10. FORDULÓ, október 11.
I. II. III. IV.
Görögország–Magyarország 2 2 X 1
Finnország–Észak-Írország 1 X X 1
Feröer–Románia 2 2 2 2

Magyar győzelem. Ha a magyar válogatott képes lesz idegenben legyőzni 2004 Európa-bajnokát, az a görögök közelmúltbeli vesszőfutását figyelembe véve is dicsőség. És könnyen lehet, éppen ez a siker kell majd az Eb-részvétel biztossá tételéhez.

ÉS A MÁSIK KÉT MECCS?

Románia érvényesíti a papírformát, ezzel legkésőbb most biztossá teszi az Eb-részvételét. Észak-Írországnak sorsdöntő és közömbös is lehet a finnországi mérkőzés, mi a játékunk során korábban feltételezett eredmények miatt nem számolunk a győzelmével – ettől függetlenül nincs kizárva, hogy éppen a Helsinkiben megszerezhető három ponttal ér majd révbe. Előttünk…

Döntetlen. Nem kizárt, hogy ez az eredmény is elég lesz az Eb-szereplés azonnali kivívásához, illetve megünnepléséhez, de ne legyünk elbizakodottak – történhet másként is. Pedig görög földön az iksz sem lebecsülendő eredmény.

Magyar vereség. A sorsoláskor ez a mérkőzés ígérkezett a legnehezebbnek, de közben akkorát fordult a világ, hogy előfordulhat, már a kezdés előtt Eb-résztvevők leszünk. Persze nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem így lesz, és úgy adódhat, hogy éppen ez a vereség üt el minket a második helytől – a legtragikusabb forgatókönyv szerint a pótselejtezőt érő harmadiktól is…

4 CSOPORTVÉGEREDMÉNY-VARIÁCIÓ
Az erőviszonyokat figyelembe vevő legkedvezőbb: 1. Magyarország 23, 2. Románia 21, 3. Észak-Írország 15, 4. Finnország 8, 5. Feröer 7, 5. Görögország 6
Az erőviszonyokat figyelembe vevő kedvező: 1. Magyarország 21, 2. Románia 21, 3. Észak-Írország 19, 4. Finnország 8, 5. Görögország 7, 6. Feröer 6
Az erőviszonyokat figyelembe vevő közepes: 1. Románia 24, 2. Észak-Írország 19, 3. Magyarország 17, 4. Finnország 9, 5. Feröer 7, 6. Görögország 4
Az erőviszonyokat figyelembe vevő legkedvezőtlenebb: 1. Románia 23 pont, 2. Észak-Írország 22, 3. Finnország 15, 4. Magyarország 14, 5. Feröer 6, 6. Görögország 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik