Válogatott: Alázattal, de nem feltartott kézzel – Marco Rossi

Vágólapra másolva!
2019.10.07. 22:44
null
Fotó: Dömötör Csaba
Marco Rossi szövetségi kapitányt még mindig bosszantja a szeptemberben Szlovákiától Budapesten elszenvedett vereség, de hisz benne, hogy amiért küzd a csapat, azt el is éri.

 

– Ha valaki még márciusban, az első Európa-bajnoki selejtező előtt azzal áll ön elé, hogy a hatodik játéknapot megelőzően kilenc pontja lesz a magyar válogatottnak, belecsapott volna a tenyerébe?
– Azt hiszem, igen – felelte némi töprengés után Marco Rossi szövetségi kapitány. – Amikor a sorsolás elkészült, azt is nehéz lett volna megmondani, hogy a sorozat ezen szakaszában egyáltalán versenyben leszünk-e még a továbbjutásért. Hála az égnek, élnek a reményeink, de... Bevallom, még mindig iszonyúan bosszant a legutóbbi mérkőzésünk eredménye. Hozzáteszem, kizárólag az eredmény dühít, mert a Szlovákia ellen mutatott játékunkra egy rossz szavam sem lehet. A lefújást követően szomorú, mégis bizakodó voltam, hittem és hiszek benne, hogy amiért küzdünk, elérjük.

– Abban egyetértünk, hogy Horvátország ellen az eddigi legjobbnál is jobb kell?
– Mindenki tisztában van vele, mennyire erős ellenfél vár ránk. Nem árt tudni, hogy amikor jelentős a tét, a horvát válogatott ritkán bukik el. Az egy dolog, hogy tökéletesen fel kell készülnünk a spliti meccsre, az meg egy másik, hogy kellő alázattal kell pályára lépnünk. De nem feltartott kézzel! Oda kell állnunk a horvátok elé, és meg kell mutatnunk, mire vagyunk képesek. Nem ijedhetünk meg, bátraknak kell lennünk!

– Március huszonnegyedikén már sikerült legyőzni Horvátországot. Ez jelenthet bármi pluszt a mostani mérkőzés kapcsán?
– Ha abból indulok ki, hogy a labdarúgásban minden egyes meccs új történet, nem. Ugyanakkor jó visszagondolni arra, mit értünk el hét hónapja. Mindamellett szerénynek kell maradnunk, nem jelenthetjük ki, hogy azért megyünk Splitbe, hogy másodszor is nyerjünk a horvátok ellen. Sosem volt jellemző rám, illetve a csapatomra a nagyképűség, a tiszteletet mindig megadjuk mindenkinek. Főleg a világbajnoki ezüstérmesnek. Annyit azonban leszögezhetek: azzal a szándékkal kelünk útra, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból.

– Tekintve, hogy hetvenkét óra sem telik el a Horvátország és az Azerbajdzsán elleni Eb-selejtező között, adva van a kérdés: érdemes két mérkőzésben gondolkodni?
– Mindenképpen! Bármennyire is furán hangzik, nem zárható ki, hogy a második még az elsőnél is nehezebb lesz. Ahhoz, hogy életben tartsuk a továbbjutási reményeinket, az azerieket mindenképpen le kell győznünk. Közvetlenül a sorsolás után is hangoztattam, hogy senki sem becsülheti le őket, és lám, becsülettel megállják a helyüket a csoportban. A szeptemberi két mérkőzésükön nyújtott teljesítményük is kalaplengetést érdemel. Nincs kétségem afelől, hogy a legjobb tudásunkra lesz szükségünk ahhoz, hogy nyerjünk ellenük.

– A szlovákok elleni vereség után elkezdődött a szokásos számolgatás a szurkolók körében. Ön is matekozik?
– Én még várok vele. Bár... Ha Pesten legyőztük volna Szlovákiát, nyolcvanöt százalékos biztonsággal megállapíthatnánk, hogy kijutunk az Európa-bajnokságra.

– Mit gondol, most hogy állnak az esélyek?
– Játéknapról játéknapra változnak. Ezért is mondom azt, hogy nekünk nincs más feladatunk, mint a következő meccsre összpontosítani. Ha elkezdenénk osztani, szorozni, azzal csak magunknak ártanánk. Egyébként sem kell ezt túlbonyolítani: azon vagyunk, hogy a hátralevő három mérkőzésünkből a legtöbbet hozzuk ki. Ha sikerül, ott vagyunk az Eb-n.

– Képes rá a magyar válogatott?
– Természetesen az hajt, hogy Horvátország, Azerbajdzsán, majd Wales ellen is a lehető legjobb eredményt érjük el, de nem vagyok bolond, hogy kijelentsem, mindhárom ellenfelünket le is győzzük. Szép és jó, hogy a sorozat hajrájához közeledve még arról beszélgetünk, hogyan harcolhatjuk ki az Európa-bajnoki részvétel jogát, ám azt senki se felejtse el, hogy Magyarországot a negyedik kalapból sorsolták ki.

– Akkor maradjunk a realitás talaján: a következő két mérkőzésen három ponttal bővül az eddigi termés.
– Benne van a pakliban, igen, hogy Splitben vereséget szenvedünk, jóllehet nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem a fehér zászlót lobogtatva megyünk ki a pályára. S ezen a ponton csak ismételni tudom magam, történjék bármi Horvátországban, Azerbajdzsán ellen nyernünk kell!

– Ha most valaki garantálná, hogy a továbbjutás az utolsó körben, Walesben dől el, rábólintana?
– Ez is egy opció. Örülnék, ha még akkor is a saját kezünkben lenne a sorsunk.

– Ahhoz mit szólna, ha a novemberi összecsapásnak már nem lenne tétje?
– Rettentően szomorú lennék.

– Bocsánat, félreértett. Arra gondoltam, hogy amíg a magyar válogatott Horvátországot és Azerbajdzsánt is legyőzi, addig a Szlovákia–Wales, majd a Wales–Horvátország mérkőzés is döntetlenre végződik. Ez esetben már október tizenharmadikán este pezsgőt lehetne bontani.
– Nos, ez meseszerűen hangzik. Tudja, mit, legyen így! Az álmom, hogy Szlovákiát megelőzve kijutunk az Eb-re – ha ez már októberben teljesülne, azzal csak megspórolnék egy hónapnyi idegeskedést.

EB 2020, SELEJTEZŐ
E-CSOPORT

A CSOPORT OKTÓBERI MECCSEI
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45:
Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 5 3 1 1 10– 5 +5 10
2. Szlovákia 5 3 2 9– 7 +2 9
3. MAGYARORSZÁG 5 3 2 7– 6 +1 9
4. Wales 4 2 2 4– 4 0 6
5. Azerbajdzsán 5 1 4 5–13 –8 1
Az Eb-selejtezőben azonos pontszám esetén jelenleg a gólkülönbség szerint rangsorolunk, a végelszámolásnál azonban az egymás elleni eredmény dönt.

A HORVÁT KERET
KAPUSOK:
Lovre Kalinic (Aston Villa – Anglia), Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Simon Sluga (Luton Town – Anglia)
VÉDŐK: Domagoj Vida (Besiktas – Törökország), Dejan Lovren (Liverpool FC – Anglia), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen – Németország), Borna Barisic (Rangers FC – Skócia), Karlo Bartolec (FC Köbenhavn – Dánia), Mile Skoric (NK Osijek), Dario Melnjak (Rizespor – Törökország), Matej Mitrovic (FC Bruges – Belgium)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Luka Modric (Real Madrid – Spanyolország), Ivan Rakitic (FC Barcelona – Spanyolország), Mateo Kovacic (Chelsea – Anglia), Milan Badelj (Fiorentina – Olaszország), Marcelo Brozovic (Internazionale – Olaszország), Mario Pasalic (Atalanta – Olaszország), Nikola Vlasic (CSZKA Moszkva – Oroszország)
TÁMADÓK: Ivan Perisic
(Bayern München – Németország), Ante Rebic (AC Milan – Olaszország), Josip Brekalo (Wolfsburg – Németország), Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Mislav Orsic (Dinamo Zagreb)
TARTALÉKOK: Marko Rog
(Cagliari – Olaszország), Dino Peric (Dinamo Zagreb), Filip Brdaric (Hajduk Split), Mijo Caktas (Hajduk Split)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE HORVÁTORSZÁG ÉS AZERBAJDZSÁN ELLEN
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
Védők: Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország),Botka Endre (Ferencvárosi TC), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencvárosi TC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország)
Középpályások: Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City FC – Anglia), Sigér Dávid (Ferencvárosi TC), Vida Máté (FC DAC 1904 – Szlovákia)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Feczesin Róbert (Újpest FC), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (1. FSV Mainz – Németország), Varga Roland (Ferencvárosi TC)
Sérülés miatt nem csatlakozott a kerethez: Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC), Tamás Krisztián (Zalaegerszegi TE FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria). A horvátok ellen eltiltás miatt nem szerepelhet: Bartáh Botond, Nagy Ádám.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik