Válogatott: a pótselejtező biztos, de van esély a 2. helyre is

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.08. 22:44
null
A magyar válogatott nyert, de az utolsó forduló előtt Románia helyzeti előnyben van (Fotó: Földi Imre)
Magyarország a Feröer elleni 2–1-es győzelemmel biztosította a (legalább) pótselejtezős helyét a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatban. A magyar csapatnak ugyanakkor nincs a saját kezében a sorsa a közvetlen kijutást illetően.

 

♦ A PÓTSELEJTEZŐ MÁR BIZTOS
A KÖZVETLEN KVALIFIKÁCIÓHOZ (csoportmásodikként) AZ UTOLSÓ FORDULÓBAN TÖBB PONTOT KELL SZEREZNÜNK, MINT ROMÁNIÁNAK
JELENLEG MAGYARORSZÁG A LEGJOBB CSOPORTHARMADIK, DE UKRAJNA, OROSZORSZÁG, SVÁJC ÉS TÖRÖKORSZÁG, SŐT, EXTRÉM ESETBEN NORVÉGIA ÉS WALES IS MEGELŐZHETI MÉG. AMI BIZTOS: 15 PONTUNK LESZ A 3. HELYEZETTEK ÖSSZEVETÉSÉBEN.
A CSOPORTOK EREDMÉNYEIT ÉS TABELLÁIT ITT TALÁLJA!

Közvetlen kvalifikáció. Az utolsó forduló előtt Románia egy ponttal áll a mieink előtt (17, illetve 16). Ha az utolsó fordulóban Magyarország több pontot szerez Romániánál, akkor előz, csoportmásodik, és kijut az Európa-bajnokságra. Azonos magyar és román végpontszám (17, 17) esetén Magyarország van előnyben (1–1 Bukarestben, 0–0 itthon, idegenben szerzett góllal).

Ha Magyarország csoportharmadik lesz, akkor 15 pontot (Észak-Írország ellen 1, Románia ellen 2, Finnország és Feröer ellen 6-6) visz magával az összevetésbe, amelyből kiesnek a csoporthatodikok (ebben az esetben Görögország, mely már nem előzheti meg Feröert). A legjobb csoportharmadik a csoportelsőkhöz és csoportmásodikokhoz hasonlóan egyenes ágon kijut az Eb-re.

Október 11.:
Görögország–Magyarország 18.00

Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00

AZ ÁLLÁS
1. Észak-Írország 9 6 2 1 15–7 +8 20
2. Románia 9 4 5 8–2 +6 17
3. MAGYARORSZÁG 9 4 4 1 8–5 +3 16
4. Finnország 9 3 2 4 8–9 –1 11
5. Feröer 9 2 7 6–14 –8 6
6. Görögország 9 3 6 3–11 –8 3

A csoportharmadikok rangsorában a győzelemmel az élre álltunk, de mi már több pontot nem szerezhetünk ebben a versenyben, mivel a biztos csoportutolsó görögök ellen lépünk pályára a záró fordulóban.

Nagyon jó esélyünk van arra, hogy az egyenes kijutást érő legjobb csoportharmadik pozíciót megtartsuk, de még több csapat is veszélyt jelent ránk.

Ukrajna, Oroszország, Svájc, Törökország és Norvégia, valamint Wales is megelőzheti még a magyar válogatottat, ebből az ukrán és orosz előzésnek lehet realitása (reméljük, hogy nem lesz), a többi inkább csak matematikai esély.

Az ukránok holnap a csoportutolsó Macedóniával játszanak, de valószínűleg a spanyolok elleni eredményük számít majd ebben az összevetésben. Ha Ukrajna megveri Spanyolországot, megelőzhet minket. Amennyiben az ukránok viszont „fejre állnak” Macedónia ellen (nem túl valószínű), Macedónia pedig Luxemburg előtt marad a csoport végelszámolásánál, akkor Ukrajna is elszáll (13 pontja lesz).

Írország Lengyelországgal küzd a D-csoport második helyéért – amelyik együttes nyer, egyenes ágon továbbjut, de a vesztes csoportharmadiknak biztosan nem lesz több pontja nálunk.

Horvátország és Albánia már biztosan nem előz meg minket. A H-csoportban azonban Norvégia egy elég valószínűtlen eseménysor esetén (Olaszország megveri Azerbajdzsánt, de kikap Norvégiától, Horvátország nyer kettőt, Norvégia kikap Máltától, és Málta marad a csoportutolsó) még lehet legjobb harmadik.

A G-csoportból a jelenlegi csoportharmadik svédek nem előzhetnek meg bennünket, de a második oroszok még veszélyt jelenthetnek ránk nézve.

Az E-csoportban harmadik Szlovénia már nem előzheti meg Magyarországot, de ha Svájc lecsúszik a harmadik helyre, akkor megszerezheti a legjobb csoportharmadik pozíciót.

A B-csoportból már szinte biztosan nem kerülhet elénk a csoportharmadik (Wales még lehet 15 pontos csoportharmadik, de ki kellene kapnia otthon Andorrától), viszont az A-ban még – nagyon kis valószínűséggel – elképzelhető olyan forgatókönyv, hogy Törökország 16 ponttal zár ebben a versenyben.

A JELENLEGI CSOPORTHARMADIK VÁLOGATOTTAK (A LEGJOBB PÓTSELEJTEZŐ NÉLKÜL KIJUT)
Csoport Válogatott M GY D V GK P Csoporthatodik
F
MAGYARORSZÁG
8
4
3
1
8–5 15 Görögország
CUkrajna7
4
1
2
11–3
13
Macedónia
D
Írország
7 33
1
7–5
12 Gibraltár
HHorvátország*733114–511Málta
I Albánia 7 3 2 2
7–5 11
GSvédország
72
3
2
9–9
9
Moldova
ESzlovénia
7
3

4
9–10
9
San Marino
B Izrael 6 2 1 3 6–8 7 Andorra
A Törökország 6 1 3 2 7–8 6 Kazahsztán
*: Horvátországtól egy pont levonva.

A csoporthatodik elleni eredmény kiesik.
Az I-csoport ötcsapatos. A legjobb csoportharmadik kijut, a többi nyolc pótselejtezőt játszik négy kiadó helyért.

Azonos pontszám esetén a rangsoroló tényezők:
1. gólkülönbség, 2. több szerzett gól, 3. több idegenben szerzett gól

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik