Válogatott: a nyugodtság jegyében – interjú Cosimo Inguscióval

Vágólapra másolva!
2018.11.15. 10:23
null
Inguscio célja egyértelmű: győzelemre vezetni a magyar válogatottat csütörtök este (Fotó: Koncz György)
Ez a meccs más lesz, mint a legutóbbi kétszáz: Marco Rossi eltiltása miatt segítője irányíthat, a megbízott kapitány természetesen győzelmet remél az észtek ellen – is.

– Az eltiltott Marco Rossi távollétében Észtország ellen ön irányíthatja a magyar válogatottat. Milyen érzésekkel készül a kilencven percre?
– Mondhatnám, hogy ugyanolyan meccs lesz ez is, mint a többi, csakhogy ez nem lenne teljesen igaz – ismerte el a Nemzeti Sport érdeklődésére a Telkiben rendezett sajtótájékoztatón Cosimo Inguscio, aki hat éve dolgozik együtt honfitársával, ráadásul nem is akárhogy: Rossival előbb bronz-, később aranyéremhez segítették a Budapest Honvédot, majd Dunaszerdahelyen értek el már-már történelmi sikert azzal, hogy 24 év után újra a dobogóra, az alsó fokára vezették a DAC-ot.

– Azon túl, hogy a „főnök” nem a padon, hanem a lelátón foglal helyet, miben lesz más?
– Ezt a kezdés előtt majdhogynem lehetetlen megmondani. Ne feledjük, kétszáz mérkőzésen ültünk egymás mellett Marcóval, talán nem túlzás kijelenteni, hogy összeszokott párost alkotunk. Egy másodedző dolga ugyanakkor sok mindenben különbözik a vezetőedzőétől vagy a szövetségi kapitányétól – mindent megteszek, hogy csütörtök este is megálljam a helyem. A helyzetemet könnyíti, hogy a keret összes tagja tudja, mi a dolga. Azon már régen túl vagyunk, hogy Marco nem lehet velünk, aki azt hiszi, a mai napig emiatt bosszankodunk, téved. Az elmúlt napokban igyekeztünk mindenre alaposan felkészülni – együtt. Azért, mert Marco nem lehet a csapattal, nem kell nagy változásokra számítani. Úgy érzékelem, edzésről edzésre jobban összeérik az együttes, a futballistákról lerí, hogy nyugodtan várják a mérkőzést.

– Ön is?
– Én is, igen.

Válogatottunk másodedzője szó szerint együtt lélegzett a keretbe meghívott futballistákkal (Fotó: Koncz György)
Válogatottunk másodedzője szó szerint együtt lélegzett a keretbe meghívott futballistákkal (Fotó: Koncz György)

– A válasza nem meglepő, régi kispesti „ismerőse”, a keretből sérülés miatt hiányzó Nagy Gergő úgy jellemezte önt lapunk szerdai kiadásában, mint egy végtelenül rendes, őszinte, szerethető embert, akiből a kritikus pillanatokban is árad a békesség.
– Eljutottak hozzám Nagy Gergő szavai, ezúton is köszönöm neki, hogy ilyen kedvesen nyilatkozott rólam. Hallottam azt is, hogy a Rossi, Inguscio párosból engem írt le jó zsaruként. Jót mosolyogtam ezen. Tény, más személyiségek vagyunk, más a temperamentumunk is. Azt azonban nem árt megjegyezni, hogy azért, mert az egyikünk így viselkedik, a másikunk úgy, még nem jelenti azt, hogy bármelyikünk is jobb vagy rosszabb karakter lenne. Megkockáztatom, azért is jutottunk idáig, mert remekül kiegészítjük egymást. Az együtt töltött éveknek köszönhetően ismerjük egymás gondolatait is. Az én elsődleges feladatom ugyanakkor továbbra is az, hogy segítsem Marcót a csapat felkészítésében és adott esetben a döntéshozatalban.

– Térjünk rá a Nemzetek Ligájára. A csoportelsőség már elúszott, a második hely megszerzésére viszont még van remény. Némelyek mégis úgy vélekednek, a hátralevő két találkozót érdemes lenne „beáldozni”, vagyis a márciusban kezdődő Eb-selejtezősorozatra való felkészülés részének tekinteni.
– A tétmeccs az tétmeccs. Észtország és Finnország ellen is a legjobbunkat akarjuk nyújtani, nem lehet más célunk, mint a hat pont megszerzése. Ezért semmi másra nem összpontosítunk, mint a Nemzetek Ligájára, ezt a sorozatot szeretnénk a lehető legszebben lezárni. Ahhoz, hogy az Eb-selejtezőről érdemben beszélhessünk, meg kell várnunk a decemberi sorsolást – amíg nem ismerjük a csoportbeosztást, felesleges azon elmélkedni, mi legyen márciustól. Figyeljünk csak az előttünk álló feladatokra.

 

– Az imént említettük, hogy a második helyre is odaérhet a magyar válogatott, de ne feledjük, ki is eshet a C-ligából. Ez mekkora nyomást jelent?
– Való igaz, hogy az eddigi négy mérkőzésen csupán négy pontot gyűjtöttünk, de ezért jóformán csak magunkat okolhatjuk. Finnországban is elkövettünk egy-két hibát, a tallinni összecsapásról nem is szólva. Észtországban volt esélyünk arra, hogy nyerjünk, fájdalom, előnyünket nem tudtuk megőrizni, sőt a végén küzdenünk kellett az egyenlítésért. Egy hónap eltelt azóta, volt időnk alapos elemzésre, tudjuk, hogy nekünk miben kell javulnunk a siker érdekében, és azt is tudjuk, hogy az észteket hol kell megfognunk. Nyilvánvaló, Észtországnak is fontos, hogy ne essen ki, de nekünk legalább annyira fontos, ha nem fontosabb. S hogy ez mekkora nyomással párosul? Nem érzem, hogy a remélt győzelem miatt teher lenne a csapaton. Sokkal inkább azt látom, hogy mindenki ki akar menni a pályára, hogy megmutassa: ez a válogatott többre képes annál, amit eddig mutatott.

ŐK IS KIDŐLTEK
Újabb három játékos dőlt ki a válogatottnál: Lovrencsics Gergő és Gazdag Dániel sérülés, míg Gulácsi Péter vírusos gyomorrontás miatt nem játszhat az észtek ellen. Mivel a szabályok szerint három kapusnak kell szerepelnie a keretben, Gulácsi helyére Gróf Dávidot hívta be a szakmai stáb. Előzőleg Sallai Roland, Ugrai Roland és Fiola Attila sérült meg a keretbe meghívott játékosok közül.
Bővebben.

– Összeállt már a kezdő tizenegy?
– Még nem. Sajnos a sérülések megnehezítik a dolgunkat, úgyhogy még várunk a csapathirdetéssel.

– Az már eldőlt, hogy Dzsudzsák Balázs szóhoz jut-e?
– Még erre sem felelhetek igennel vagy nemmel. Azt azonban megerősíthetem, amit Marco a minap mondott: ha Balázs kezdőként kap lehetőséget, ő viseli a csapatkapitányi karszalagot, ha nem, akkor Szalai Ádám. Egy biztos, mindketten méltók a tisztségre.

– Ha ne adj' Isten szorult helyzetbe kerülne a csapat az észtek ellen, magyarul is tudna a pályán lévőkhöz szólni?
– Emlékeztetnék mindenkit arra, hogy komplett stáb van a válogatott mögött. Ha esetleg odáig jutnánk, hogy az angolul, spanyolul vagy olaszul elhangzó ukázok nem érnek el a labdarúgókhoz, van köztünk olyan, aki az anyanyelvükön is elláthatja őket egy-két hasznos tanáccsal. Ugyanakkor sok előnye van annak, hogy már 2011 őszén Kispesten dolgoztam, az egyik az, hogy ha a szükség úgy hozza, az alapvető taktikai utasításokat már én is magyarul adom a futballistáknak.

– El tud képzelni olyan helyzetet, amely kizökkentheti a nyugalmából?
– Bizonyára lenne ilyen, de nem szeretném megélni.

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ ÉSZTEK ELLENI MÉRKŐZÉSRE
KAPUSOK: Dibusz Dénes
(Ferencváros), Gróf Dávid (Budapest Honvéd), Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC)
VÉDŐK: Baráth Botond
(Budapest Honvéd), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Vinícius (Mol Vidi FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (FC DAC 1904 – Szlovákia), Kleinheisler László (Asztana – Kazahsztán), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Mol Vidi FC)
TÁMADÓK: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Holender Filip (Budapest Honvéd), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Ugrai Roland (Atromitosz – Görögország), Varga Roland (Ferencváros)

NEMZETEK LIGÁJA

C-LIGA, 2. CSOPORT
November 15., csütörtök
20.45: Görögország–Finnország
20.45: Budapest, Groupama Aréna, MAGYARORSZÁG–Észtország
November 18., vasárnap
20.45: Budapest, Groupama Aréna, MAGYARORSZÁG–Finnország
20.45: Görögország–Észtország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Finnország445–0+512
2. Görögország4223–4–1 6
3. MAGYARORSZÁG41125–6–1 4
4. Észtország4133–6–3 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik