Válogatott: A lett csapat nem okozhat meglepetést – Storck

Vágólapra másolva!
2017.08.30. 21:47
null
Bernd Storck úgy véli, amit ebben a két-három napban lehetett, azt megtette a válogatott (Fotók: Földi D. Attila)
Az este hét órakor kezdődő átmozgató edzést követően sajtótájékoztatót tartott Bernd Storck, a lettek elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott szövetésig kapitánya. A német szakember azzal kezdte, hogy Márkvárt Dávidon kívül mindenki egészséges.

 

GULÁCSI: A CÉLUNK, HOGY MAGUNK MELLÉ ÁLLÍTSUK A SZURKOLÓKAT

– Túltette magát az andorrai kudarcon? Egyáltalán fel lehetett dolgozni azt a vereséget?
– Hosszú évek után először volt arra lehetőségem, hogy legalább egy hónapig szabadságon legyek a nyári időszakban – mondta a német RB Leipzig magyar válogatott kapusa, Gulácsi Péter. – Beletelt néhány napba… Sokat rágódtam az akkor történteken, de profi sportolók vagyunk, muszáj volt túllépni a vereségen, akármilyen fájó is volt. Itt a következő feladat, most már erre összpontosítunk.

– Lettország ellen már védett tavaly ősszel, abból kiindulva milyen mérkőzésre számít?
– Rigában megérdemelten nyertünk, de tény, hogy az ellenfelünknek is volt lehetősége, nem is kevés. Elemeztük azokat a helyzeteket, amikor bajba kerülhettünk volna. Főleg kontratámadásokból, valamint szabad- és szögletrúgások után tud nagyon veszélyes lenni a lett csapat. Ennek megfelelően készültünk, az a célunk, hogy minél hamarabb megállítsuk a vendégek ellentámadásait, mert úgy készülünk, hogy mi birtokoljuk többet a labdát, és a lett csapat kivárásra rendezkedik be.

– Hogyan telt a Telkiben eltöltött néhány nap?
– Azoknak, akik a hétvégén bajnoki mérkőzést játszottak, regenerációval, aztán pedig a taktika kidolgozásáról, annak begyakorlásáról szólt minden, és bár nem volt sok idő, úgy gondolom, sikerült felkészülni a mérkőzésre. Az első pillanattól kezdve támadólag szeretnénk fellépni, hiszen egyértelműen az a célunk, hogy magunk mellé állítsuk a szurkolókat. Az pedig csak bátor, nyílt játékkal érhetjük el.

„Két-három napunk volt felkészülni a mérkőzésre, ez nem sok, de amit erre a kis időre elterveztünk, meg tudtuk csinálni – értékelt Bernd Storck. – Nagyon örülünk, hogy ismét pályára léphetünk. Elemeztük az ellenfél játékát is, azt gondoljuk, a lett csapat nem okozhat meglepetést. Az andorrai vereség után muszáj volt röviden átbeszélni a történteket, de le kellett zárni a témát, és az előttünk álló két mérkőzésre összpontosítunk.”

No igen, Andorra…

A miniállamtól elszenvedett júniusi 1–0-s vereség máig fájó seb a szurkolók szívében, és aligha kétséges: az a pofon megingatta a szövetségi kapitányba vetett bizalmat. Ezért azt kérdeztük Bernd Storcktól, érzi-e, hogy nem egy „átlagos” vb-selejtező lesz a csütörtöki, s neki sokkal nagyobb, a becsület visszaszerzése a tét.

„Itt nem én vagyok a fontos – mondta a felvetésre a szövetségi kapitány. – Általában ki is vonom magam ezekből, itt ugyanis nem én számítok, hanem a magyar labdarúgás. A válogatott sikere az elsődleges, és meggyőződésem, mindenki tudja, mit kell tennie. Mind a két mérkőzésen telt ház előtt léphetünk pályára, és ez óriási ajándék, azt jelenti, hogy a szurkolók bíznak bennünk, kitartanak mellettünk. Az is igaz persze, hogy ennek a bizalomnak meg kell felelni.”

Bernd Storck elmondta, úgy számolnak, hogy a lettek 5–3–2-es hadrendben lépnek pályára ellenünk, ennek megfelelően tervezte meg a taktikát. Szóba került: az Európa-bajnokságon is láthattuk, hogy két egymást gyorsan követő mérkőzésen akár a fél csapatot is kicseréli az edző, így adva van a kérdés, ezt tervezi most is?

„Két teljesen más stílusú, más felfogású csapat lesz a vendégünk – válaszolt Bernd Storck. – Természetesen eszembe jut a vasárnapi mérkőzés, de egyelőre a csütörtöki összecsapásra összpontosítunk, aztán foglalkozhatunk Portugáliával.”

A válogatott célja, hogy csütörtökön maga mellé állítsa a szurkolókat
A válogatott célja, hogy csütörtökön maga mellé állítsa a szurkolókat

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton FC)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Fiola Attila (Videoton ), Guzmics Richárd (Jenpien Funde – Kína), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Hangya Szilveszter (Vasas), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Egyesült Arab Emírségek), Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gera Zoltán (Ferencváros), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dániel (Újpest), Pátkai Máté (Videoton), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Varga Roland (Ferencváros)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Priskin Tamás (Ferencváros), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

A LETT VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Andris Vanins (FC Zürich – Svájc), Pavels Steinbors (Arka Gdynia – Lengyelország), Kaspars Ikstens (FK Jelgava)
Védők: Kaspars Gorkss (Riga FC), Vitalijs Maksimenko (Nieciecza – Lengyelország), Kaspars Dubra (RFS), Gints Freimanis (FK Jelgava), Roberts Savalnieks (RFS), Aleksandrs Solovjovs (RFS), Nikita Kolesovs (FK Ventspils)
Középpályások: Aleksejs Visnakovs (RFS), Olegs Laizans (Riga FC), Igors Tarasovs (Slask Wroclaw – Lengyelország), Glebs Kluskins (FK Jelgava), Daniils Ulimbasevs (RFS), Davis Indrans (FS Metta), Jevgenijs Kazacoks (Spartaks Jurmala), Edgars Vardanjans (Spartaks Jurmala), Eduards Tidenbergs (FK Ventspils)
Támadók: Valerijs Sabala (Podbeskidzie Bielsko-Biala – Lengyelország), Deniss Rakels (Lech Poznan – Lengyelország), Davis Ikaunieks (Vysocina Jihlava – Csehország), Vladislavs Gutkovskis (Nieciecza – Lengyelország)

A MAGYAR VÁLOGATOTT SORON KÖVETKEZŐ VB-SELEJTEZŐI
Augusztus 31. (csütörtök), 20.45: Magyarország–Lettország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Szeptember 3. (vasárnap), 20.45: Magyarország–Portugália (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 6 6 12– 3 +9 18
2. Portugália 6 5 1 22– 3 +19 15
3. MAGYARORSZÁG 6 2 1 3 8– 7 +1 7
4. Feröer 6 1 2 3 2–10 –8 5
5. Andorra 6 1 1 4 2–13 –11 4
6. Lettország 6 1 5 2–12 –10 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik