Válogatott: A kazahok elleni vereségnél aligha van lejjebb – Lipcsei

VAJDA GYÖRGYVAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2018.03.27. 11:22
null
Egy korábbi szövetségi kapitány és volt válogatott játékosok értékelték a Georges Leekens vezette gárda produkcióját (Fotó: Meder István)
A korábbi szövetségi kapitány és volt válogatott játékosok szerint Georges Leekens akkor teszi le a névjegyét, ha tudatosabban futballozó csapatot állít össze az esti Magyarország–Skócia felkészülési mérkőzésre.

 

Kazahsztán után – Skócia előtt.

Vajon van-e gyógyír a péntek este szerzett sebekre, a 3–2-es hazai vereségre?

Egy korábbi szövetségi kapitányt, valamint volt válogatott játékosokat kérdeztünk arról, hogyan értékelik a Georges Leekens vezette válogatott szereplését, s az előző meccs tükrében mit várnak a kazah csapatnál jóval erősebbnek tartott Skócia elleni felkészülési mérkőzéstől.

„Korrektebben, átgondoltabban összerakott válogatottat szeretnék látni kedd este – mondta Glázer Róbert, aki 1991-ben négy találkozón irányította a nemzeti csapatot. – A kazahok elleni csapat produkciója bizony sok kívánnivalót hagyott maga után: széteső védelemmel és középpálya nélkül ma már nem lehet futballozni. Érthetetlen, hogy a kapitány miért hagyta ki a kezdőből a jó formában lévő Böde Dánielt, és azt sem értem, hogy miért nem hatásosabb rendszerben játszottunk, ha már egyszer jó képességű csatáraink vannak. Remélem, a skótok ellen már minden és mindenki a helyén lesz.”

A korábbi 27-szeres válogatott, a hatvanegyedik életévét pénteken betöltő Hannich Péter elmondta, rémes futballt láthattunk pénteken: „Az érthetetlen taktika, az átgondolatlan összeállítás, valamint az ebből fakadó gyenge teljesítmény okozta a válogatott vereségét. Csak remélni lehet, hogy a skótok ellen szervezettebben, taktikusabban és jobban játszik csapatunk.”

A korábbi 22-szeres válogatott Limperger Zsolt sem tudott sok jót elmondani a pénteki összecsapásról. A ferencvárosiak korábbi labdarúgója, az NB III-as Érd edzője szerint nem is az eredménnyel, sokkal inkább a mutatott játékkal voltak gondok, ugyanakkor amondó, „Az első mérkőzés alapján hiba lenni temetni a csapatot és a kapitányt. Hiszem, hogy Georges Leekens a kerettel töltött több mint egy hét alatt alaposabban megismerte a játékosokat, s megfelelő taktikát dolgozott ki a skótok ellen. Úgyhogy a második meccsén már legalább azt szeretném látni nyomokban, hogy mit is akar a válogatottal játszatni.”

A másik korábbi ferencvárosi, az 58-szoros válogatott, az NB II-es Soroksárt gardírozóLipcsei Péter is kiemelte, hogy az új kapitány és stábja egyelőre ismerkedik a futballistákkal: „Ettől függetlenül kijelenthető, hogy a kazah válogatott elleni vereségnél aligha van lejjebb. Kedden jóval erősebb csapat ellen játszunk, azonban így is elvárható a siker. Javuló formát, jobb játékot és természetesen győzelmet várok.”

Az NB III-as pécsieket irányító korábbi 21-szeres válogatott, az 1990–1991-ben a belga Genkben légióskodó Márton Gábor feltételezi, Leekens tudja, mit szeretett volna játszatni a kazahok ellen, és biztos benne, hogy tudja, mi az, amit nem kapott vissza a gyakoroltakból: „Négy napja volt, hogy kijavítsa a hibákat. Bár tegyük hozzá, hogy Skócia papíron jóval nagyobb játékerőt képvisel, mint péntek esti ellenfelünk. S noha felkészülési meccsről van szó, minden eredmény számít.”

A 12-szeres válogatott támadó, Sebők József is elsősorban győzelmet, amellett jó játékot vár a csapattól, szerinte (is) csak így lehet a kazahok elleni rendkívül kellemetlen vereséget feledtetni: „A pénteken mutatottnál azért többet tudnak a válogatottban szereplő futballisták, bár megjegyzem, a mi időnkben jóval több kreatív labdarúgó szerepelt a csapatban. Egy jó mérkőzésen elért siker ugyanakkor talán alapja lehet az újbóli felemelkedésnek.”

Az egykori tatabányai kedvenc, a 44-szeres válogatottVincze István nem akar senki felett pálcát törni, mondván, nem volt ott a válogatott gyakorlásain, nem volt bent az öltözőben sem, így nem tudhatja, mi volt a taktika, kinek mi volt a feladata, s mit kért Leekens kapitány – a mellébeszélés azonban nem érdekli: „Az átalakulófélben lévő skótok ellen nem elegendő a fogadkozás, a hangzatos beszéd. Ma már tettek kellenek, nem szöveg.”

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
20.00: MAGYARORSZÁG–SKÓCIA (Tv:
M4 Sport)

A VÁLOGATOTT SZŰKÍTETT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton FC)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás* (Dinamo Kijev – Ukrajna), Lang Ádám (Nancy – Franciaország), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Otigba Kenneth (Ferencváros), Szabó János (Paksi FC)
Középpályások: Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Kleinheisler László (Asztana – Kazahsztán), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Videoton), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Egyesült Arab Emírségek), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (New England Revolution – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Chicago Fire – Egyesült Államok), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Ugrai Roland (Diósgyőri VTK), Varga Roland (Ferencváros)
*Kádár sérülés miatt nem léphet pályára.

A SKÓT KERET
Kapusok:
Jordan Archer (Millwall), Alan McGregor (Hull City), Jon McLaughlin (Hearts)
Hátvédek: Barry Douglas (Wolverhampton Wanderers), Russell Martin (Rangers), Scott McKenna (Aberdeen), Charlie Mulgrew (Blackburn Rovers), Callum Paterson (Cardiff City), Andy Robertson (Liverpool), Kieran Tierney (Celtic)
Középpályások:
Stuart Armstrong (Celtic), Tom Cairney (Fulham), James Forrest (Celtic), Ryan Fraser (AFC Bournemouth), Kevin McDonald (Fulham), Dylan McGeouch (Hibernian), John McGinn (Hibernian), Callum McGregor (Celtic), Kenny McLean (Aberdeen), Jamie Murphy (Rangers)
Támadók:
Ryan Christie (Aberdeen), Jason Cummings (Rangers), Oliver McBurnie (Barnsley), Matt Phillips (West Bromwich Albion)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik