UEFA: U19-ben is jön a „Nemzetek Ligája”, az egyik ellenfelünk Románia

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2019.12.03. 16:37
null
U19-es válogatottunk (az idén U17-es vb-n járt 2002-es korosztály) jövő ősszel Norvégiában játszik Európa-bajnoki selejtezőt (Fotó: MLSZ)
Az elitkörbe jutó U17-es magyar labdarúgó-válogatott válogatott mellett másik három korosztály is érintett volt a nyoni sorsolásokon, amelyeken eldőlt, hogy milyen csoportokból vezethet korosztályos együtteseink útja a 2021-es és a 2022-es U17-es, illetve U19-es Európa-bajnokságra.

 

Elsőként a 2021-es U19-es Európa-bajnokság selejtezőinek csoportjait sorsolták ki, itt az idén U17-es világbajnokságot megjáró 2002-es korosztály csapata lesz érdekelt jövő ősszel. Válogatottunk október 7. és 13. között Norvégiában játssza le selejtezőit, ellenfelei a házigazda norvég csapat, valamint az izlandi és az andorrai együttes lesz – számolt be róla a szövetség honlapja.

U17-es válogatottunk az előző években nyújtott teljesítménye alapján az első kalapba került a sorsoláson, de így is jutott neki nehéz ellenfél (a csapatokat Dárdai Pál középső fia, a német korosztályos-válogatott Dárdai Márton húzta ki): a 2004-es korosztály jövő novemberben a svájci, a fehérorosz és a luxemburgi válogatottal mérkőzik meg az Eb-selejtezőben, a tornának Luxemburg ad otthont.


Az U19-es Európa-bajnokság selejtezőjét a következő idényben rendezik meg utoljára az eddig megszokott formában, a 2022-es Eb-re már egy új kvalifikációs rendszer végén jutnak ki a csapatok. Az új selejtezős rendszer a Nemzetek Ligája lebonyolításához hasonlít: három ligában küzdenek majd egymással a csapatok (a ligák beosztása a válogatottak UEFA-együtthatója alapján alakult ki), az A-liga válogatottjai négy, a B-liga válogatottjai három, a C-liga válogatottjai összesen két minitornán. Az egyes minitornák végén a B- és C-liga csoportjainak első helyezettjei feljutnak az eggyel magasabb szintre, míg az A- és a B-liga csoportutolsói kiesnek az eggyel alacsonyabb szintre. A negyedik minitorna végén az A-liga legjobb csapatai biztosítják helyüket az Európa-bajnokságon (az öt csoportgyőztes és a két legjobb második csatlakozik a rendező Szlovákiához).


Az A-ligában 20 csapat szerepel (öt négyes csoportban), a B-ligában 16 (négy négyes csoportban), a többiek a C-ligában kezdik meg a selejtezőket.

A magyar válogatott (a jelenleg az U17-es elitkörben érdekelt 2003-as korosztály) jövő ősszel a B-ligában kezdi meg szereplését a másfél évig tartó selejtezősorozatban. A jövő novemberi csoportkörben Románia, Ciprus és Izland lesz a magyar válogatott három ellenfele, a tornának Ciprus ad otthont.

Az elitkörbe jutó, Németh Antal vezette válogatott sorsolásáról ITT ÍRTUNK bővebben!

A MAGYAR CSOPORTOK
2021-es U17-es Eb-selejtező, rendező: Luxemburg (2020. november 11–17.)
1. Magyarország
2. Svájc
3. Fehéroroszország
4. Luxemburg

2021-es U19-es Eb-selejtező, rendező: Norvégia (2020. október 7–13.)
1. Norvégia
2. Magyarország
3. Izland
4. Andorra

2022-es U19-es Eb-selejtező, B-liga, rendező: Ciprus (2020. november 10–16.)
1. Magyarország
2. Románia
3. Ciprus
4. Izland

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik