Vereség Belgiumtól: álom maradt az U21-es Eb

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.11. 17:45
null
Bíró Bence (pirosban) kapura veszélytelenül futballozott (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar válogatottnak a Belgium elleni meccs előtt már csak matematikai esélye volt az Eb-szereplés kiharcolására, a sima 3–0-s vereség után pedig már az sem. A belgák végig jobban játszva magabiztos győzelmet arattak a mindössze negyedórányi elfogadható teljesítményt felmutató mieink ellen a Szusza Ferenc Stadionban.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
F-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–BELGIUM
0–3 (0–1)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 600 néző, Vezette: Tiago Martins (portugál)
MAGYARORSZÁG: Demjén – Szivacski, Lenzsér, Spandler, Tóth B. (Banó-Szabó, a szünetben) – Varga K., Zsótér, Vida M., Gazdag (Haris, 68.), Szalai A. (Hinora, 81.) – Bíró B. Szövetségi edző: Michael Boris
BELGIUM: Jackers – Cools, Vanheusden, Faes, De Norre – Bastien, Heynen – Schrijvers – Lukebakio (Saelemaekers, 84.), Dimata (Leya Iseka, 79.), Mbenza (De Sart, 89.). Szövetségi edző: Johan Walem
Gól: Dimata (20., 73. – a másodikat 11-esből), Schrijvers (87.)
Sárga lap:
Gazdag (36.), Lenzsér (72.), Vida M. (77.), Szivacski (78.), ill. Cools (93.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A magyar válogatott szemlátomást az öltözőben maradt a mérkőzés elején, az első negyedórában alig-alig volt a mieinknél a labda, s főleg a jobbszélső Dodi Lukebakio volt elemében – rendre megforgatta a vele szembekerülő Szalai Attilát, vagy éppen Tóth Bencét.

Utóbbinak egész biztos nem maradnak kellemes emlékei a belgák elleni két meccsről. Az első találkozón, még a tavasszal már a 10. percben kiállították, most meg a 20. percben Jur Schrijvers passzát csúsztatta Landry Dimata elé, ő pedig köszönte az ajándékot és gólra váltotta a ziccert.

A magyar együttes a góltól sem nagyon tért magához, a belgák – Lukebakio révén – többször is növelhették volna az előnyüket az első félidőben, de szerencsére ezt nem tették meg. Hazai oldalról maximum a csapatkapitányt, Zsótér Donátot és a debreceni Varga Kevint lehet kiemelni, ők ketten többször is jól találták meg egymást a pályán.

Egyenlítési lehetőség persze így is adódott azért válogatottunk előtt, Zsótér szöglete után (a svédek ellen betegség miatt kimaradó) Szalai Attila fejesét védte Nordin Jackers a félidő vége előtt röviddel.

A második játékrészre vitathatatlanul jobban érkezett ki a csapat, mint az elsőre, a Varga, Zsótér kapcsolat gyümölcsözőbben működött, mint korábban, igaz, gólt ez sem eredményezett, pedig Varga óriási lövése, vagy Zsótér veszélyes beadásai nyomán könnyen összejöhetett volna az egyenlítés, mert válogatottunk a szünetet követő első negyedórában egyértelműen ellenfele fölé nőtt.

Egyenlítés helyett viszont jött a belga gól: Dimata harcolt ki Lenzsér mellett büntetőt, amelyet a portugál bíró talán kissé könnyű síppal adott meg, a sértett meg gólra váltotta, 0–2. Az újabb találat végleg elvette a mieink kedvét a mérkőzéstől, a kegyelemdöfést a belga középpálya motorja, Jur Schrijvers vitte be az utolsó percekben.

Ezzel eldőlt, hogy Magyarország biztosan nem lesz ott a jövő évi U21-es Európa-bajnokságon, sőt, miután Törökország legyőzte idegenben Svédországot, visszacsúsztunk a csoportban a 4. helyre.

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Belgium
97
2

20–523
2. Svédország962
1
19–5
20
3. Törökország
94
2
3
12–9
14
4. Magyarország
8
3
2
3
10–10
11
5. Ciprus
92

7
7–22
6
6. Málta
8

8
5–22
0

PERCRŐL PERCRE

94. perc: Vége, a magyar válogatottnak már matematikai esélyét is elvesztette az Eb-szereplésre.

93. perc: Cools kapott sárgát, miután buktatta Harist.

91. perc: Három perc lesz a ráadás.

89. perc: Mbenza helyett De Sart fejezi be a meccset.

88. perc: Varga visszagurítása után Haris lőtt 10 méterről, a labda Vanheusden lábáról vágódott oldalra.

87. perc: Ott a harmadik... Mbenza vezette rá a labdát balról Szivacskira, majd visszagurított a tizenhatos előterébe, az érkező Schrijvers pedig futtából, 15 méterről a bal alsó sarokba zúdította a labdát, 0–3.

85. perc: Varga jobbról élesen adott középre, ketten is lemaradtak.

84. perc: Lukebakio lekocog, Saelemaekers berobog.

82. perc: Demjén! Mbenza lőtt 19 méterről, Demjén nagy bravúrral tolta szögletre a bal felsőbe tartó lövést.

81. perc: Hinora érkezett Szalai helyére.

80. perc: Mbenza veszélyesen csapódó szabadrúgását tolta szögletre Demjén.

79. perc: Úgy tűnik, Dimata megsérült, bicegve hagyta el a pályát. Leya Iseka folytatja a helyén.

78. perc: Szivacski is megszemlélhette a sárga lapot, miután felrúgta Dimatát.

77. perc: Vida is kapott egy sárga lapot.Belerúgott Schrijversbe.

75. perc: Mbenza lőtt kapufát egy jó csel után. Tíz méterről találta el a bal kapufa tövét.

73. perc: Dimata magabiztosan a jobb alsó sarokba helyezett, Demjén nem érhette el, hiába vetődött jó irányba, 0–2.

72. perc: Tizenegyes a belgáknak! Lenzsér rántotta le Dimatát. Sárga lap.

70. perc: Zsótér nagyot ment. Mbenza kapott nagyszerű indítást, berobogott a tizenhatoson belülre, és már lőtt volna, amikor érkezett a méterekről becsúszó Zsótér és szögletre mentett.

69. perc: Hűha... Belga szöglet jobbról, aminek Demjén csúnyán alászaladt, Vanheusden pedig meglepetésében kicsit sután fejelte a földre a labdát, ami végül a bal felső sarok mellé pattant.

68. perc: Gazdag sokat szabálytalankodott, a kiállítást megelőzendő Haris váltja.

65. perc: Zsótér szöktette a jobbösszekötő helyén Vargát, akinek beadása Jackers lábáról pattant oldalra.

61. perc: Varga! Jó 27-28 méterről kínálta meg Jackerst, a kapus vetődve bravúros mozdulattal ütötte oldalra a nagy erejű löketet.

59. perc: Varga és Zsótér újabb jó összjátéka után utóbbi lőtt a tizenhatosvonaláról, Jackers oldalra ütötte.

57. perc: Zsótér szöglete veszélytelenül száll el a belga kapu előtt keresztbe.

55. perc: A csoport másik meccsén közben a törökök vezetnek a svédek otthonában. Ha minden így marad, visszacsúszunk a csoport negyedik helyére.

54. perc: De Norre bedobása után Lukebakio próbált meg kiharcolni szögletet Szivacskival szemben, de nem járt sikerrel, kirúgás.

51. perc: Bastien robogott el a bal szélen, beadását Demjén kivetődve kapta le a levegőből.

50. perc: Banó-Szabó külsővel emelt balról a felfutó Gazdag elé, ő kapásból lőtt is, a labda De Norréról vágódott szögletre, ami után Lenzsér fejelt a kapu fölé 6 méterről.

48. perc: Lukebakio... Heynen indítása után lőtt az oldalhálóba 8 méterről, jobbról.

46. perc: Cseréltünk egyet, Tóth Bence helyett Banó-Szabó állt be.

45. perc: Szünet. A portugál játékvezető egy másodpercet sem hosszabbít, mondjuk sok oka nem is lett volna rá.

44. perc: Zsótér belőtt szabadrúgása Varga előtt épp csak elszáll. Szöglet, amit most is Zsótér teker középre, Faes kifejeli.

43. perc: Lukebakióval nem tudunk mit kezdeni, két védő mellett cselezget hosszú másodperceken át, majd könnyen középre emel, Demjén lekapta a labdát Mbenza elől.

38. perc:Micsoda védés! Zsótér balról belőtt szöglete után az ötösről Szalai fejelhetett, Jackers nagy bravúrral tudott csak védeni!

37. perc: A szabadrúgást Lukebakio ívelte jobbról középre, Spandler csúsztatta szögletre. Ami után Varga vezetésével vezethettünk kontrát, melynek végén Zsótér beadása vágódott szögletre.

36. perc: Gazdag rúgta fel Schrijverst, sárga lap.

32. perc: Amúgy Lukebakio egyszeres felnőtt válogatott. Igaz, nem belga, hanem kongói...

29. perc: Lukebakio végzett el szabadrúgást 28 méterről, fölé.

27. perc: Zsótér most a bal oldalon bukkant fel, beadását Faes vágta ki.

26. perc: Az első valamire való magyar akció: Varga Kevin ment el az alapvonalig a jobb oldalon, visszagurított Zsótér felé, aki 18 méterről jobbal a bal felső fölé lőtt.

23. perc: Lukebakio megint... Tóth Bence mellett csinált egy visszacselt, aki el is csúszott a tizenhatos jobb sarkánál, így a belga lőhetett, Demjén vetődve védett.

20. perc:GÓÓÓÓL! Vezetnek a belgák! Cools játszott jobbról laposan Schrijvershez, aki egyből középre pörgetett, Tóth Bence fejjel próbált menteni, ám éppen a középen érkező Dimata elé csúsztatott, ő meg köszönte szépen, és hat méterről könnyedén a kapu jobb oldalába helyezett, 0–1!

17. perc: Mbenza lőtt 20 méterről a bal alsó sarok mellé egy gyors akció végén.

15. perc: Lukebakio nagyon él, most jó 25 méterről, kissé jobbról lőtt, Demjén fogta biztos kézzel a tekerést.

12. perc: Lukebakio megint jobbról adott középre, a négy védő közé berobbanó Schrijvers 8 méterről a kapu fölé belsőzött.

10. perc: Lukebakio adott jobbról középre szabadrúgásból, Faes csúsztatott a kapu fölé.

8. perc: Zsótér tekert jobbról ballal a kapu elé, Szalai már csak az alapvonal túl tudott beleérni.

5. perc: Cools remek indítására Dimata rajtolt, megelőzte Spandlert, ám a jól kimozduló Demjén mellett már nem tudta elvinni, szöglet. A sarokrúgás után Lukebakio fejelt a kapu fölé 4 méterről – Demjén most nem jött ki.

4. perc: Mbenza került a bal szélen Szivacski mögé, jól is adott középre, Schrijvers érkezett középen üresen, azonban nagyon peches: csúnyán a kapu mellé lő 10 méterről.

3. perc: Schrijvers kezezett a magyar térfél jobb oldalán, szabadrúgás. Eddig jobbára a belgák birtokolják a labdát, csak pillanatokra van a mieinknél.

1. perc: A mieink kezdik a mérkőzést.

Nézőcsúcsra ne számítsunk, nagyjából 600 néző figyeli az eseményeket.

A portugál játékvezetői csapat kék mezben lesz.

A mieink a hagyományos piros mez, fehér nadrág, zöld sportszár összeállításban játszanak majd, a belgák, sárga mez, fekete nadrág, sárga sportszár színkombináció mellett döntöttek.

Köszöntjük olvasóinkat, a játékosok már a pályán, szólnak a himnuszok.

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK

A magyar válogatott pénteken 1–0-s vereséget szenvedett Svédországtól, s azon a mérkőzésen dőlt el, hogy már csak elméleti esély van a továbbjutás kiharcolására.

„A svédektől elszenvedett vereség természetesen csalódást jelentett az összes játékos számára, ugyanakkor mindenki láthatta, hogy idegenben is volt esélyünk az első kalapból sorsolt riválisunkkal szemben, és ebből meríthetünk erőt a belgák elleni meccsre. Bár az Eb-szereplésre már nincs reális esélyünk, futballistáinkat nem kell külön motiválni, a nemzeti csapatban a hazájukért játszanak, és ezt mindenki átérzi a keretből” – nyilatkozta az mlsz.hu-nak Michael Boris szövetségi edző az együttes hétfő délutáni edzése előtt.

A helyzet viszonylag egyértelmű, ha a továbbjutási reményeit életben akarja tartani a gárda: 3–0-ra, vagy a kapott gól(ok)nál néggyel többet lőve kell legyőzni a belgákat, máskülönben behozhatatlan lesz a hátrány a folytatást érő második helyhez mérten. Persze egy esetleges mai siker még nem garancia a pótselejtezős pozíció elérésére, ahhoz október gólkülönbséget javító győzelmeket kellene begyűjteni Málta, majd Törökország ellen is.

A belgák ellen az első meccs idén március végén nem sikerült túl jól: Tóth Bence már a tizedik percben piros lapot kapott, így a házigazdák könnyen győztek 3–0-ra. Épp ezért kell ma legalább ugyanilyen módon, vagy a kapott gól(ok)nál néggyel többet lőve nyerni, mert pontegyenlőség esetén az egymás elleni találkozók gólkülönbsége és az azokon lőtt több gól után egymás elleni meccseken idegenben szerzett találatok döntenek.

„A belgák nagyon jók voltak a márciusi, kinti mérkőzésen, játékosaik gyorsak, erősek, nehéz ellenük hatékonyan védekezni – mondta Michael Boris a szövetség honlapjának. –Fontos, hogy ne hagyjunk számukra nagy területeket, keményen védekezzünk, és megakadályozzuk a gyors támadásaikat. Az eddigi mérkőzéseink azt bizonyították, hogy egyetlen csapat sem mehet biztosra ellenünk, ezért kellő magabiztossággal és önbizalommal futhatunk ki Belgium ellen is a pályára.”

A Svédországba utazó kerethez képest változás, hogy csatlakozott a gárdához az eltiltását letöltő Tóth Bence, valamint visszatért a betegségéből felgyógyuló Szalai Attila is, mindkettőjükre számíthat kedden a szakmai stáb. Hegedűs János kisebb sérülés miatt elhagyta az edzőtábort, helyére Pávkovics Bence érkezett.

A belgáknál Johan Walem ül a kispadon szövetségi edzőként, aki játékosként 1997-től 2005-ig Olaszországban futott be szép karriert, az Udinesénél Oliver Bierhoffot tömte jobbnál jobb (gól)passzokkal. A generációja egyik legjobb középpályásaként számon tartott Walem összesen 36 alkalommal szerepelt a válogatottban, s két gólt szerzett – betalált Georges Leekens kapitánysága alatt 1999 őszén Marokkónak, illetve később, a 2002-es vb-n Oroszország ellen.

A 6. CSOPORT ÁLLÁSA A MÉRKŐZÉS ELŐTT
1. Svédország86219–4+1520
2. Belgium86217–5+1220
3. MAGYARORSZÁG732210–7+311
4. Törökország832311–9+211
5. Ciprus9277–22–156
6. Málta885–22–170

2019. június 16. és 30. között, Olaszországban és San Marinóban rendezik meg az U21-es Európa-bajnokságot, amelyen 12 csapat vehet részt. A házigazda jogán már biztosan ott van Olaszország, mellette a 9 csoportelső kvalifikálja magát automatikusan. A maradék két helyről a négy legjobb csoportmásodik egy-egy pótselejtezőn dönt. A kontinensviadal egyben selejtezőül is szolgál a 2020-as olimpiára, amelyre a legjobb négy közé jutó válogatottak utazhatnak majd.

AZ U21-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Demjén Patrik (Budaörs), Bese Balázs (Vasas), Gundel-Takács Bence (Újpest FC)
Védők:Katona Máté (MTK Budapest), Szivacski Donát (Vasas), Lenzsér Bence (Paksi FC), Pávkovics Bence (DVSC), Spandler Csaba (Puskás Akadémia), Tóth Bence (Mol Vidi FC), Szalai Attila (Mezőkövesd), Gergényi Bence (ZTE)
Középpályások:Vida Máté (DAC – Szlovákia), Jancsó András (Haladás), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Hinora Kristóf (Vasas), Varga Kevin (DVSC), Haris Attila (DVSC)
Támadók:Rácz Barnabás (Haladás), Makrai Gábor (DVTK), Bíró Bence (Guimaraes – Portugália), Kundrák Norbert (Soroksár), Zsótér Donát (Újpest FC), Banó-Szabó Bence (Budapest Honvéd)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik