U21: kemény erőpróba jön az Eb-házigazda otthonában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.06. 14:38
A Liechtenstein elleni minapi Eb-selejtező megnyerése (4–0) után kedd kora este Lengyelországban, a jövő évi Eb-döntőt rendező házigazdákkal vív felkészülési mérkőzést az U21-es magyar labdarúgó-válogatott. Cél a minél jobb ráhangolódás az októberi Eb-selejtezőkre – az mlsz.hu a szövetségi edző és néhány játékos véleményét gyűjtötte össze.

MICHAEL BORIS, szövetségi edző
„Kemény meccs vár ránk, a lengyeleknek gólt lőni is igen nehéz. Az elmúlt hét találkozójukon csupán egyszer kaptak ki, és csak két gólt sikerült szerezniük az ellenfeleiknek. Fizikailag erősek, szervezettek. Nem szabad belemennünk a rohanásba, a csapatomnak meg kell mutatnia, hogy képes éretten, fegyelmezetten és taktikusan futballozni. A Liechtenstein elleni kezdőből alig néhány játékos marad majd a csapatban, mert ez a meccs egyben lehetőséget ad azoknak, akik eddig kevesebbszer léptek pályára. A lengyelek ellen viszont minden adott a bizonyításhoz. »Meccsnap jön, harcolnunk kell!« – ezt sulykoltam az utolsó edzésünkön is.”MICHAEL BORIS, szövetségi edző
„Kemény meccs vár ránk, a lengyeleknek gólt lőni is igen nehéz. Az elmúlt hét találkozójukon csupán egyszer kaptak ki, és csak két gólt sikerült szerezniük az ellenfeleiknek. Fizikailag erősek, szervezettek. Nem szabad belemennünk a rohanásba, a csapatomnak meg kell mutatnia, hogy képes éretten, fegyelmezetten és taktikusan futballozni. A Liechtenstein elleni kezdőből alig néhány játékos marad majd a csapatban, mert ez a meccs egyben lehetőséget ad azoknak, akik eddig kevesebbszer léptek pályára. A lengyelek ellen viszont minden adott a bizonyításhoz. »Meccsnap jön, harcolnunk kell!« – ezt sulykoltam az utolsó edzésünkön is.”

SZILVÁSI PÉTER, a kevés kivétel egyike, aki Liechtenstein után a lengyel csapat ellen is kezdhet majd
„Remélem, hogy az ismételt játékom a teljesítményemnek, és nem a körülményeknek szól. Mindenképp szeretném magam megmutatni a pályán, jó üzenet lenne a klubomnak is, hogy lehet rám számítani, ráadásul motivál a társak példája is – Bernd Storck észreveszi és díjazza az U21-es csapatban mutatott teljesítményt, ahogy az Vida Máté vagy Nagy Dominik esetében is történt, Nagy Ádámról nem is beszélve. Liechtenstein ellen a félpályánál védekeztünk, letámadtuk az ellenfelet. Ezt a stílust én jobban kedvelem, mint amikor a tizenhatosunk előtt védekezünk. Ott több a párharc, a beadás, míg letámadásnál inkább arra van szükség, hogy olvassam a játékot.”

GÉRESI KRISZTIÁN, aki először kap lehetőséget a kezdőcsapatban
„Örülök, hogy az elmúlt időszakban bemutatkozhattam az NB I-ben, sikerült gólokat szereznem, és most bizonyíthatok a korosztályos válogatottban is, ami külön motiváció, szeretnék góllal vagy gólpasszal zárni a lengyelek ellen. A válogatottban centerposzton játszom majd, ez abból a szempontból kihívás, hogy más adottságaimra van szükségem, mint szélsőként, ahol több területem van a cselezésre, beindulásokra. A lengyelek ellen többet játszom majd háttal a kapunak, meg kell tartanom a labdákat, illetve ha lehetőségem van, betörni az üres területekre, de labdaszerzésben is oda kell tennem magam.

MADARÁSZ MÁRK, aki szintén debütál a kezdő tizenegyben
„Érzem a különbséget az NB II és az élvonal között, de igyekszünk úgy teljesíteni, hogy ne vegyenek félvállról minket, és szeretnénk feljutóként kiharcolni a bennmaradást. Boldog vagyok, hogy a lengyelek ellen bemutatkozhatok az U21-es válogatottban, külön feldob, hogy több ezer néző előtt futballozhatunk majd. Támadó középpályásként kreatív játékot várok magamtól, szeretném megtalálni a védelemben a réseket, a passzsávokat, emellett sok futással részt kell vennem a létszámfölényes helyzetek kialakításában. A második hullámban érkezve jó lenne néhány átlövéssel is bemutatkoznom, ezen a képességemen szeretnék minél többet csiszolni.”

MERVÓ BENCE, a lengyel Slask Wroclaw légiósa
„Sok játékost ismerek személyesen, kiemelem közülük a kapusukat, Kubát [Jakub Wrabel], aki a válogatott egyik erőssége, és aki ellen a legjobb tudásunkra lesz szükség, ha pályára lép. Emellett fontos hangsúlyozni, hogy Lengyelországban mindig nagyon jó az iram a meccseken, sőt még az edzéseken is, mert nagy akaraterővel dolgoznak a játékosok. Emlékszem, első edzésemen hosszú utazás után kellett beszállnom, és azonnal megkaptam a noszogatást a csapatkapitánytól, hogy »Gyerünk már, nyomjad!«. Jellemző, hogy a játékosok pluszmunkát végeznek az edzések után, és ez a mentalitás természetesen rám is jó hatással van.”

Az U21-es Eb-selejtező utolsó két játéknapja keretében a magyar válogatott október 6-án a már továbbjutott Portugáliát fogadja, majd 10-én Görögországban lép pályára, és az eredmények kedvező alakulása esetén a playoffra jogosító második helyen végezhet.

U21-ES FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS, LUBLIN
17.30: Lengyelország–Magyarország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik