Kellemetlen, kétgólos vereség a horvátoktól, kiesés lett a vége

Babják Bence, Földi Imre (Dugopolje), Bacskai János (percről percre)Babják Bence, Földi Imre (Dugopolje), Bacskai János (percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.03.23. 16:50
Kikapott a magyar válogatott a házigazda horvátoktól az U19-es labdarúgó Európa-bajnokság elitkörében, ezzel eldőlt, hogy nem végezhet az első, azaz továbbjutó helyen Németh Antal legénysége.
A horvátok jobbak voltak sajnos (Fotó: Földi Imre)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

U19-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
ELITKÖR
3. CSOPORT, 2. FORDULÓ, DUGOPOLJE
Magyarország–Horvátország 0–2 (0–1)
Dugopolje,
Hrvatskih vitezova Stadion,500néző.Vezette:Abed (francia)
Magyarország:Kovács P. – Kovács K., Ujvárosi, Temesvári, Majnovics (Csoboth, 73.)– Bokros, Csonka (Nándori, 73.), Bencze (Torvund,57.)– Kiss T., Timári, Schön (Szerető,57.).Szövetségi edző:Németh Antal
Horvátország:
Kotarski – Sutalo, Vuskovic, Smolcic, Colina – Blagaic (Prsir, 60.), Bulat, Palaversa – Busnja (Dolcek,60.), Baturina (Sipos, 76.), Marin (Sego, 88.).Szövetségi edző:Ivan Gudelj
Gólszerző:
Sutalo (18.), Marin (47.)
MESTERMÉRLEG
Németh Antal:
– Miután hátrányba kerültünk, hiányzott a ránk jellemző szervezettség. Az első félidőben a gól után rögtön eltaláltuk a lécet, akkor még akadtak biztató momentumok, de kétgólos hátrányban már semmit sem mutattunk abból, amit tudunk. Próbálkoztunk cserékkel, szerkezetet váltottunk, de nem tudtuk megjátszani a támadóinkat. Horvátország jobb volt, ha reálisan akarunk értékelni, be kell látni, hogy ezúttal a döntetlent sem érdemeltük meg.

A csoport másik mérkőzésén: Németország–Norvégia 0–1 (T. Christensen 48.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Kora délután megtörtént, amire előzetesen kevesen számítottak az U19-es elitkör második fordulójában: az első meccsen Magyarország ellen gól nélküli döntetlent játszó Norvégia legyőzte Németországot. Így aztán a magyar fiatalok azzal a tudattal léptek pályára Dugopoljéban a házigazda Horvátország ellen, hogy győzelem esetén rendkívül kedvező helyzetből várhatnák az utolsó csoportmeccset, az esetleges vereséggel viszont elszállna a továbbjutás esélye.

A forgatókönyv viszont nem a magyar reményeknek megfelelően alakult, az első percek kiegyenlített játéka után a horvátok szerezték meg vezetést, miután a kapu elé ívelt szabadrúgásnál a hátvédek lekéstek a berobbanó Bosko Sutalóról, és a kapujából kimozduló, a néhány perccel korábban Roko Baturina közeli lövésénél hatalmas bravúrral hárító Kovács Péter sem volt elég határozott, így a horvát hátvéd válláról a bal sarokba csorgott a labda.

Kevés hiányzott a gyors válaszhoz, egy perccel később Kiss Tamás szép csel után vette célba a bal első sarkot, ám Dominik Kotarski a léc segítségével hárított. Néhány perccel később a bokasérülése után visszatérő Schön Szabolcs csavart szép csel után a bal felső sarok mellé, miközben a vezetés megszerzése után kissé beszoruló horvátok a gyors ellentámadásokra vártak. A megszerzett labdák után olykor ki is használták a magyar védők mögött nyíló területet, Antonio Marin kétszer is célba vette a kaput, ám Kovács Péter mindkét lövést hárította. Így aztán hiába vált kezdeményezőbbé hátrányban a magyar válogatott, az első félidőben nem sikerült egyenlítenie.

A második félidő elején pedig még messzebbre került a pontszerzés esélye. A magyar kapu előtérében Bencze Márk kezére pattant a labda, a játékvezető szabadrúgást ítélt, Marin pedig a jobb sarokba tekerte a labdát. Kovács Péternek ezúttal esélye sem volt. Kétgólos hátrányban Németh Antal cserékkel igyekezett frissíteni csapatán, ám a horvát válogatott eredményesen őrizte előnyét. A 71. percben Tímári Norman mégis kapura tudott fordulni, a bal alsó sarokra tartó lövését azonban Kotarski szögletre ütötte, néhány perccel később pedig a csereként pályára lépő Szerető Krisztofer lövése tévesztett célt.

Az utolsó tíz percre fordulva viszont a horvátok szerezhettek volna újabb gólt, és ha Kovács Péter nem védi bravúrral a bal felső sarok felé csapódó labdát, a házigazda végleg elvarrja a szálakat. A magyar fiúk a hajrában is mentek előre, de a kapura lövés és az egy az egy elleni játék is hiányzott – amikor pedig Csoboth Kevin mégis átverte védőjét, hiába buktatták a tizenhatoson belül, a francia játékvezető sípja néma maradt…

A házigazda horvátok végül megőrizték kétgólos előnyüket, életben tartották továbbjutási esélyeiket, a két mérkőzésen egy pontot szerző magyar válogatottnak viszont már nincs esélye megnyerni csoportját, és kijutnia az Örményországban rendezendő Európa-bajnokságra. Az utolsó, Németország elleni meccsen viszont az első győzelmüket megszerezhetik az elitkörben.

AZ ÁLLÁS
1. Norvégia2111–014
2. Németország2112–203
3. Horvátország2113–213
4. Magyarország2110–2–21
A csoportból csak az első helyezett jut tovább az Európa-bajnokságra

PERCRŐL PERCRE

És az U19-es Eb-álom.

93. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

92. perc Még egy sárga a Prsirnek odalépő Kiss Tamásnak, Nándori menti fejjel aztán Palaversa jobbról az ötösre szálló beadását.

Három perc a ráadás, vereséggel kiesünk. Acsoportból csak az első helyezett kvalifikálja magát a nyári, örményországi Európa-bajnokságra.

89. perc De nagy mentés, Ujvárosi szabadít fel Sipos passza után az ötös jobb sarkán a gólra éhes Dolcek elől, mesteri belépővel.

88. perc Marin le, MicheleSego be. Szélső helyett szélső, Antonio helyett Michele.

A spori kap néhány keresetlen szót a magyar kispadról.

83. perc Hopp, büntető lehetett volna, Csobothnak odalépett az ötös bal sarkánál Sutalo, de kirúgás jő, nem szépítési lehetőség. Helyzet a másik oldalon is, becselezi magát az ötös bal sarkáig már a Sipos indította Marin, de kirepül Kovács.

78. perc BRAVÚR!
Ezt elérte Kovács kapus, ki is ütötte parádés vetődéssel a bal felső elől a 28 méteres, ballábas, középről érkező Palaversa-bombát.

77. perc Sipos majdnem eldönti, de jobbal 13-ról, középről a bal felső mellé lő. Mintha a vetődő Kovács is beleért volna, de kirúgás. Előtte nagyon könnyen csapott be középen három embert is Smolcic.

76. perc Leon Sipos be, Baturina le, ékcsere a horvátoknál.

76. perc
Sutaro kap egyet a derekára a levegőben Kisstől.

74. perc Kiss-szöglet, kis helyzet, Szerető jobbal 15-ről jócskán a bal alsó mellé teker jobbal.

3–5–2-ben immáron a magyar csapat.

73. perc Csoboth Kevin be, Majnovics le, balbekk helyett csatár! A középpályás Csonkát meg Nándori Botond váltja.

72. perc
Az első dulakodás, Torvund a főszereplő.

70. perc HELYZETEK:
Dolcek jobb oldali beadását teszi az ötösről jobbal nem sokkal a jobb alsó mellé Baturina, majd Torvund elegáns passzát tekeri 22-ről félmagasan a bal felső sarok felé Timári, ám hatalmasat véd a kapus.

69. perc
Újabb kettős csere lesz, Temesvári ennek örömére szereli a tizenhatos és a szabályosság határán a jobbon lendületbe jövő Dolceket.

67. perc
Kiss nagyot rúg jobb híján a balon Celinába, kontra, Ujvárosi menti az ötösön Marin veszélyes bal oldali beadását.

64. percSzerető borzalmas passzt ad a jobbon, Bokros jobbal eltalálja, de sajnos csak Dolceket, a felezőnél.

63. perc
Végre valami, Kiss passzát Torvund a tizenhatos bal sarka elől ellövi keresztbe a kapu előtt.

60. percKettős hazai csere:Jurica Prsirés Ivan Dolcekbe, Blagaic és Busnja le. Középpályás és csatár cseréje, posztra.

57. perc Torvund AlexanderBenczét,Szerető KrisztoferSchönt váltja.Középpályás helyett csatár és szélső helyett szélső, Németh megpróbálja támadó tartalommal megtölteni a hollandos formulát.

54. perc
Kiss kiteszi jobbra a felfutó Kovácsnak, a jobblábas beadást leveszi az ötösön Timári, de hosszan, közbelép az őt körülvevő három hazai közül a visszafutó Smolcic.

53. percKovács Krisztián dobna, ha lenne kinek, kicsit sokkolta a mieinket a kapott gól.

Jön Torvund és Szerető. Csoboth egyelőre nem, de még ő melegít elég intenzíven – jelenti helyszíni Babják kollégánk.

Németh Antal a kispadnál mutatta 0–2-nél Kiss Tamásnak, hogy tovább, tovább, ne adják fel.

A mi torkunk felé lejt a hazai pálya ma…

50. perc Roko Baturina kegyetlenül torkon könyökli Ujvárosit, piros lap helyett csak sárga…

47. PERC HÁT ÍGY MEGVERJÜK MAGUNKAT! Bencze felszabadíthatna, de lyukat rúg, a kezére pattan ráadásul a labda, szabadrúgás a tizenhatos bal sarka elől, ANTONIO MARIN 21 méterről jobbal a jobb felső sarokba lő. Kovács hiába repül: 0–2!

47. perc
Hűha, máris helyzetben Marin, de az ötös bal sarka elől jobbal a jó ütemben elé lépő Kovács Krisztiánba lő.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Hasonló mérkőzésre számítok,mint Norvégia ellen. A horvátoknál egyénileg képzett játékosokszerepelnek, de ezen a téren nálunk sincs hiány – bízom benne,hogy a mi kulcsembereink többször villannak, és megszerezzüka három pontot. Folyamatosanvizsgáljuk a srácok izomzatát,az adatok alapján megfelelőállapotban várjuk a másodikcsoportmeccset. Mivel az elsőkörben három pontot szerzőnémet válogatott szombat délelőtttizenegykor játszik Norvégia ellen,meglehet, délután a magyar és ahorvát csapat egyarántgyőzelmi kényszerbenlép pályára.Németh mester a meccs előtt. Bejött, várjuk az izmok megfeszülését a sikerért.

A rendezők locsolgatják kicsit még a füvet a szünetben, a hangszórókból helyi lapossági pop-rock pusztít.

Nagyon kemény ellenfél a horvát csapat (Fotó: Földi Imre)
Nagyon kemény ellenfél a horvát csapat (Fotó: Földi Imre)

 

A magyar szakmai stáb egyébként délelőtt a helyszínen nézte meg a Norvégia–Németország meccset, de hiába az ott kedvező eredmény, így kiesünk.

A pálya talaja nem az igazi: a füvet elég nagy földfoltok színesítik, a gyepszőnyeg eléggé lassítja a passzokat, és a gyors passzokra építő csapat játékát akadályozza.

45. PERC EZZEL VÉGET IS ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc
Kiss odalép, Bencze indít, de Timári lesen, egyébként is szerelte becsúszva a tizenhatos bal sarkán Colina.

41. percA jobblábas Vuskovic-szabadrúgás a sorfalon csattan.

40. percMarin a földön,Temesvári Attilameg a sárga lapos listán, gáncsolásért. És szabadrúgás kissé balról, 22 méterről.

39. percBokros szép passza utánBosko Sutaloellöki Schönt, sárga lap. Még schön, hogy sárga ez is.

37. perc
Kotarski kapusért egyébként kétmillió eurót fizetett az Ajax, közben Bokros és Palaversa jót lökdösődik egy horvát szöglet előtt.

34. perc
Ismét Marin villan meg a balon, nem bírunk a Dinamo Zagreb szellőjével, két csel után jobbal 12-ről lő, Ujvárosi beleér még, Kovács balra vetődve fogja a lapos lövést.

Van itt vagy harminc horvát kisgyerek, végig nyomják – jelentik a helyszínről.

30. perc Visszavett a tempóból a fekete mezes csapat, vár egy kontralehetőségre, a magyar támadók nem bírnak a védőkkel, talán a széleket kellene jobban kihasználni.

Ugyanaz a játékvezető vezeti a meccset, aki a Norvégia elleni találkozón bíráskodott, és kiállította Csóka Dánielt.

27. perc Bencze Márkkap sárga lapot, megrúgta és lökte is hátulról Marint.

27. perc Kovács eléri a jobb alsó sarok előtt nagyot vetődve és meg is fogja Marin kemény, ballábas, 21 méteres lövését.

25. perc Csonka András kap sárga lapot, hátulról megrántotta a felezőnél a lendületbe jött Blagaicot.

Az UEFA változtatott a korábbi szabályzaton, így a mostani elitkörben meccsenként öt játékost küldhetnek be a padról a szövetségi edzők, azzal a megkötéssel, hogy a második félidőben mindössze háromszor szakíthatják meg csere miatt a játékot.

22. perc
Kiss passzol Schön elé, aki jobbal 21-ről, középről nagyon eltöri a labdát.

Érdekes: az előbb nagyot védő Kotarski kapus az Ajax játékosa, Schön a nyáron jött el onnan.

21. perc Kotarski merész kivetődéssel megszerzi a labdát az ötös bal sarka és Schön elől, Bencze indítása után.

20. perc KIMARAD! Bencze passza után Kiss gondol egy merészet, két jó csel után jobbal a tizenhatos jobb sarkától célba veszi a rövid felső sarkot, de elképesztően nagyot véd Kotarski! A léc is besegített…

18. perc Kiss a jobbon szabálytalan, és itt a büntetés… Palaversa-szabadrúgás a tizenhatos bal sarka elől, a védők nem figyelnek, Kovács kapus kirepül, de mellécsap, az ötös bal sarkán berobbanó BOSKOSUTALO jobb válláról a kapu bal oldalába pattan a labda. 1–0

17. perc Bencze megindulna a balon egy légies levétel után, Colina földhözragadt módon hatalmast rúg belé.

15. perc
A korner veszélytelen.

14. perc BRAVÚR! A lecsorgó labdát Marin szépen teszi a tizenhatos elől Baturina elé, aki két védőnk közül ballal 10 méterről a bal alsóba lőne, de hatalmasat véd Kovács kapus!

14. perc Marin kap jó passzt balra a remekül indító Bulattól, de elfogy alóla a pálya.

12. percIgaz, pontatlan a magyar támadójáték is.

Kellemes, tavaszias idő, jó 20 Celsius-fok lehet.

10. percBár a horvátok vannak győzelmi kényszerben, nem estek neki a magyar csapatnak, eddig kiegyenlített a mérkőzés.

8. perc
Baturina kapura tör, de nagyon szépen lép be elé a tizenhatoson Ujvárosi.

7. perc
Két horvát szöglet, mindkettő a magyar védőké.

A magyar válogatott az első percekben is megpróbálta a Norvégia ellen többször látott szögletvariációt: lágyan belőni a kapu elé a labdát, miközben három-négy magyar játékos az öt és felesen tömörül.A Szentes Lázár féle Újpest próbálta ezt annak idején, sok gólt is szerzett belőle, a magyar fiúknak itt még nem sikerült, de az edzések végén rendre gyakorolják ezt a figurát.

4. perc
Tímári lőtt kapura jobbal, 16 méterről, de középre tartó lövését biztosan védte a horvát kapus, Kotarski.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta fehérben, a horvátok tiszta feketében.

A magyar válogatott visszatér a megszokott 4–231-es hadrendhez, az első meccsen látott gyémántközéppálya, és a két támadó kifejezetten a norvégoknakkészült.

A délelőtt 11-kor rendezett mérkőzésen Norvégia kisebb meglepetésre 1–0-ra legyőzte Németországot, vagyis ha a magyar válogatott nyer, rendkívül kedvező helyzetből várná az utolsó kört.Döntetlen esetén versenyben maradna, vereség esetén viszont biztosan kiesik.

A magyar csapat a szokásos módon hangolt a meccs napján: reggel séta, közös csapatmegbeszélés, ebéd, csendes pihenő szerepelt a programban.

A Norvégia elleni meccsen Csóka Dánielt kiállították, a Honvédban szereplő Szendrei Norbert sárga lapot kapott, így most eltiltás miatt egyikük sem játszhat.

Van egy piros-fehér-zöld zászló a lelátón, így az első
Hajrá, magyarok!már felhangzott, amikor a játékosok kifutottak melegíteni – jelenti a helyszínről Babják Bence.

Készen a csatára a Horvát vitézek stadionjában (Fotó: Földi Imre)
Készen a csatára a Horvát vitézek stadionjában (Fotó: Földi Imre)


„Sok passzal, valamint az egy egy elleni párharcokkal ellensúlyozhatjuk a fizikai fölényt
– mondta péntekenSchön Szabolcs,a válogatott, valamint az MTK középpályása. – A szakmai stáb megmutatta a horvát válogatott gyenge pontjait, tudjuk, hol sebezhető a védelme. A két szélsőre viszont figyelnünk kell, egy az egyben sokszor megverik a védőjüket, gyorsak, és gyakran húznak befelé. Az első meccsükön ezerötszáz-kétezer drukker szorított értük, most is erre számítok. Bízom benne, hogy jó hangulatú meccsen legyőzzük a házigazdát.”

Ráadásul ezúttal nem üres szólam, hogy kemény mérkőzés várható: a magyar válogatottal egy szállodában lévő horvát fiatalok többsége magasabbnak és erősebbnek tűnik Németh Antal szövetségi edző játékosainál.

A pálya talaja (Fotó: Földi Imre)
A pálya talaja (Fotó: Földi Imre)

A péntek délelőtti csapatmegbeszélések után délután a Sloga Mravince NK pályáján tartott edzést Németh Antal szövetségi edző a Horvátország elleni szombati elitkörös meccsre készülő válogatottnak. A közel másfél órás, intenzív gyakorláson azok a játékhelyzetek kerültek középpontba, amelyek után a magyar fiatalok rést üthetnek a rivális védelmén. A keret továbbra sem teljes, mert ugyan a bokasérüléséből felépülő Schön Szabolcs kezdhet is a házigazda ellen, Szendrei Norbertre, valamint a Norvégia elleni meccsen kiállított Csóka Dánielre egyaránt eltiltás miatt nem számíthat a szakmai stáb.

Rég lehetett akkora hangzavar a magyar U19-es válogatott szállodájának tárgyalótermében, mint csütörtök este: a magyar különítmény közösen szurkolt Marco Rossi együttesének a Szlovákia elleni Európa-bajnoki selejtezőn, ám ez sem segített az A-válogatotton.

A közös meccsnézés után intenzív edzéssel hangolt a horvátok elleni szombati elitkörös meccsre a magyar U19-es válogatott.

Az U19-ES MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Kovács Péter (DVSC), Ásványi Balázs (Puskás Akadémia), Kiss Ágoston (Haladás)
Védők:
Kovács Krisztián (ETO FC Győr), Újvárosi Ádám (DVSC), Csóka Dániel (DAC), Majnovics Martin (Mattersburg), Major Gergő (Puskás Akadémia), Temesvári Attila (Budapest Honvéd), Bolla Gergő (Haladás)
Középpályások: Csonka András (Ferencváros), Szendrei Norbert (Bp. Honvéd), Nándori Botond (Csákvár), Bokros Szilárd (Puskás Akadémia), Bencze Márk (Vitesse), Szánthó Regő (ETO FC Győr)
Támadók: Kiss Tamás (Puskás Akadémia), Schön Szabolcs (MTK Budapest), Csoboth Kevin (Benfica), Szerető Krisztofer (FTC), Tímári Norman (Kelen), Torvund Alexander (Stabaek)

Szóval nem lesz könnyű...

A selejtezőcsoport első körében 0–0-t játszottunk a norvégokkal, a horvátok meg kikaptak a németektől.

A helyszínrőlBabják Bence (összefoglaló cikk, érdekességek) és Földi Imre (fotó) segít önöknek követni ezt a fontos mérkőzést.A billentyűknél: B. J.ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG U19-ES LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik