U19-es női Eb: győzelemmel zártuk az elitkört

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.31. 18:53
null
Krascsenics Petra gólja döntött az oroszok ellen (Fotó: Koncz György)
A magyar U19-es női labdarúgó-válogatott 1–0-ra legyőzte Oroszországot a hazai rendezésű Európa-bajnoki elitkör harmadik, egyben utolsó fordulójában.

 

A két forduló után nyeretlen csapatok mérkőzése a csoport harmadik helyéről döntött. A mieink számára az is cél volt, hogy megszerezzék az elitkörben az első találatukat. Erre nem kellett sokat várni, hiszen szép támadás végén Kocsán Petra lövését Natalia Stanovova még nagy bravúrral kiütötte, ám a labda Krascsenics Petra elé pattant, aki kihasználta a kínálkozó ziccert, és így már a 6.percben vezetést szerzett Turtóczki Sándor csapata.

A nagy hőség ellenére ezt követően sem adták át a magyar lányok a kezdeményezést, egyre másra vezették a góllal kecsegtető támadásokat, ám az utolsó passzokba rendre hiba csúszott. Az első félidő csúcspontja – a magyar gólt leszámítva – az a jelenet volt, amikor a 33. percben Varga Luca, a magyar csapat kapusa a rárontó orosz támadót látványos lövőcsellel elfektette az öt és felesen, majd higgadtan a segítségére érkező védőtársához passzolt. Ez a csatárokat megszégyenítő, hidegvérű mozdulat hatalmas tetszést aratott a mintegy 300 főnyi közönség soraiban, taps volt a jutalma. A piros mezes orosz lányok nagy energiákat mozgósítottak ugyan az egyenlítésre, de a Turányi Lilla irányította magyar védelem stabilan állt a lábán, igazán veszélyes helyzet nem alakult ki a kapunk előtt. A csapatok 1–0-s magyar vezetéssel vonultak az öltözőbe a szünetre.

A második játékrész elején az oroszok mindent egy lapra feltéve rohamoztak, ám egy távoli kísérleten kívül nem tudtak veszélyeztetni, komoly gólhelyzetet kialakítani a magyar kapu előtt. Az idő múlásával Jevgenyij Portnov csapata egyre fáradtabbnak és hitehagyottabbnak tűnt, míg magyar támadók több alkalommal is az orosz védők mögé tudtak kerülni. A néhány magyar helyzet ellenére a mérkőzésen több gól azonban már nem esett. Turtóczki Sándor csapatának győzelmét nem fenyegette veszély, megérdemelten győztek a magyar lányok, így végül az 1. csoportban a harmadik helyen zárták az elitkör küzdelmeit.

„A vártnál ugyan gyengébb játékkal, ugyanakkor megérdemelten győztünk ezen a ki-ki mérkőzésen az orosz csapat ellen. Jó néhány gólhelyzetet kihagytunk, jobb koncentrációval nagyobb különbséggel is győzhettünk volna. A belgák ellen a támadójátékunk volt erősebb, a spanyolok ellen a védekezésünkkel voltam elégedettebb. A három mérkőzés tapasztalatai megerősítettek abban, hogy minél több nemzetközi mérkőzést kell játszanunk, mert ez az előrelépés, a fejlődés útja” – értékelte a mérkőzést és a tornát Turtóczki Sándor szövetségi edző.

A mieink a végén megköszönték a közönség biztatását (Fotó: Koncz György)
A mieink a végén megköszönték a közönség biztatását (Fotó: Koncz György)

NŐK, U19-ES EB-ELITKÖR
1. CSOPORT, 3. FORDULÓ
Magyarország–Oroszország 1–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Magyarország:
Varga Luca – Turányi Lilla, Rozmis Gabriella (Csányi Diana, a szünetben), Csiki Anna (Gruber Brigitta, 78.), Kun Barbara, Krascsenics Petra, Csigi Eszter, Gelb Mónika (Oláh Adrienn, 58.), Németh Hanna, Kocsán Petra, Magyarics Zoé. Szövetségi edző: Turtóczki Sándor
Gólszerző: Krascsenics (6.)

A másik mérkőzésen
Belgium–Spanyolország 1–3

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 9 pont, 2. Belgium 6, 3. MAGYARORSZÁG 3, 4. Oroszország 0

A csoportok első helyezettje mellett a hat selejtezőcsoport legjobb másodikja is biztosította helyét az Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik