nemzetisport.hu 2017.05.31 18:53 Frissítve: 2017.05.31 19:00

U19-es női Eb: győzelemmel zártuk az elitkört

A magyar U19-es női labdarúgó-válogatott 1–0-ra legyőzte Oroszországot a hazai rendezésű Európa-bajnoki elitkör harmadik, egyben utolsó fordulójában.

Krascsenics Petra gólja döntött az oroszok ellen (Fotó: Koncz György)

 

A két forduló után nyeretlen csapatok mérkőzése a csoport harmadik helyéről döntött. A mieink számára az is cél volt, hogy megszerezzék az elitkörben az első találatukat. Erre nem kellett sokat várni, hiszen szép támadás végén Kocsán Petra lövését Natalia Stanovova még nagy bravúrral kiütötte, ám a labda Krascsenics Petra elé pattant, aki kihasználta a kínálkozó ziccert, és így már a 6.percben vezetést szerzett Turtóczki Sándor csapata.

A nagy hőség ellenére ezt követően sem adták át a magyar lányok a kezdeményezést, egyre másra vezették a góllal kecsegtető támadásokat, ám az utolsó passzokba rendre hiba csúszott. Az első félidő csúcspontja – a magyar gólt leszámítva – az a jelenet volt, amikor a 33. percben Varga Luca, a magyar csapat kapusa a rárontó orosz támadót látványos lövőcsellel elfektette az öt és felesen, majd higgadtan a segítségére érkező védőtársához passzolt. Ez a csatárokat megszégyenítő, hidegvérű mozdulat hatalmas tetszést aratott a mintegy 300 főnyi közönség soraiban, taps volt a jutalma. A piros mezes orosz lányok nagy energiákat mozgósítottak ugyan az egyenlítésre, de a Turányi Lilla irányította magyar védelem stabilan állt a lábán, igazán veszélyes helyzet nem alakult ki a kapunk előtt. A csapatok 1–0-s magyar vezetéssel vonultak az öltözőbe a szünetre.

A második játékrész elején az oroszok mindent egy lapra feltéve rohamoztak, ám egy távoli kísérleten kívül nem tudtak veszélyeztetni, komoly gólhelyzetet kialakítani a magyar kapu előtt. Az idő múlásával Jevgenyij Portnov csapata egyre fáradtabbnak és hitehagyottabbnak tűnt, míg magyar támadók több alkalommal is az orosz védők mögé tudtak kerülni. A néhány magyar helyzet ellenére a mérkőzésen több gól azonban már nem esett. Turtóczki Sándor csapatának győzelmét nem fenyegette veszély, megérdemelten győztek a magyar lányok, így végül az 1. csoportban a harmadik helyen zárták az elitkör küzdelmeit.

„A vártnál ugyan gyengébb játékkal, ugyanakkor megérdemelten győztünk ezen a ki-ki mérkőzésen az orosz csapat ellen. Jó néhány gólhelyzetet kihagytunk, jobb koncentrációval nagyobb különbséggel is győzhettünk volna. A belgák ellen a támadójátékunk volt erősebb, a spanyolok ellen a védekezésünkkel voltam elégedettebb. A három mérkőzés tapasztalatai megerősítettek abban, hogy minél több nemzetközi mérkőzést kell játszanunk, mert ez az előrelépés, a fejlődés útja” – értékelte a mérkőzést és a tornát Turtóczki Sándor szövetségi edző.

A mieink a végén megköszönték a közönség biztatását (Fotó: Koncz György)

NŐK, U19-ES EB-ELITKÖR
1. CSOPORT, 3. FORDULÓ
Magyarország–Oroszország 1–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Magyarország:
Varga Luca – Turányi Lilla, Rozmis Gabriella (Csányi Diana, a szünetben), Csiki Anna (Gruber Brigitta, 78.), Kun Barbara, Krascsenics Petra, Csigi Eszter, Gelb Mónika (Oláh Adrienn, 58.), Németh Hanna, Kocsán Petra, Magyarics Zoé. Szövetségi edző: Turtóczki Sándor
Gólszerző: Krascsenics (6.)

A másik mérkőzésen
Belgium–Spanyolország 1–3

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 9 pont, 2. Belgium 6, 3. MAGYARORSZÁG 3, 4. Oroszország 0

A csoportok első helyezettje mellett a hat selejtezőcsoport legjobb másodikja is biztosította helyét az Európa-bajnokságon.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.19 00:09:05

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Engem nem érdekel a gazdagságod, a celeb léted és már az sem, miért a pénzt választottad a karrier helyett. Már nem zavar, hogy egy még Magyarországról nézve is semmilyen, a fejlődést aligha szolgáló bajnokságban játszol hétről hétre. Ez a te utad. Viseld a következményeit! Az viszont fontos számomra, számunkra, hogy te még nem léphetsz le a süllyedő hajóról, mert szükség van rád.

2017.11.18 09:14:19

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

Farkas János az 1966-os angliai vb-n – szerintünk – a torna gólját lőtte kapásból a brazilok hálójába.

2017.11.17 23:54:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Rajongók, szakemberek tartják számon világszerte a nagy magyar labdarúgóhoz köthető dátumokat.

2017.11.16 23:49:28

Magyar válogatott TŐKE JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. A következő években a futball-vb- és Eb-selejtezőcsoportok sorsolásakor már én is csak egy mondatot mormoltam magamban: „Csak ne a szerbeket!” Apám néha hozzátette: „meg a románokat se”, de ez utóbbi nem mindig jött be.

2017.11.16 13:26:11

Magyar válogatott PÓR KÁROLY

Kádár több gólt és gólpasszt jegyzett, mint Nagy Ádám – ők játszották a legtöbbet. Pátkai a jövő embere?