nemzetisport.hu 2019.10.12 19:56 Frissítve: 2019.10.13 12:03

Az U19-esek is kikaptak a horvátoktól, oda az elitkörös szereplés

A magyar U19-es labdarúgó-válogatott Győrben 2–0-s vereséget szenvedett Európa-bajnoki selejtezőn Horvátországtól. A két forduló után egyaránt hatpontos Horvátország és Grúzia már biztosan továbbjutott az elitkörbe, Magyarország és Kazahsztán pedig elveszítette esélyét a továbblépésre – a két legjobb csoportharmadik ugyan továbbjut, ám csak a csoportelső és a csoportmásodik elleni eredményeket veszik figyelembe, tehát a magyar csapat pont nélkül és 2–6-os gólkülönbséggel megy bele a 12 másik csoportot érintő összevetésbe.

Az U19-esek is kikaptak a horvátoktól (Fotó: mlsz.hu)

 

LABDARÚGÁS
U19-ES EB-SELEJTEZŐ
1. SELEJTEZŐKÖR, 13. CSOPORT, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 0–2 (0–0)
Győr
, ETO Park, 400 néző. Vezette: Árnason (izlandi)
Magyarország: Ásványi – Huszti A., Szűcs K., Varju, Körmendi – Hidi S. (Radics, 90.), Kocsis (Nyári, 55.) – Bukta, Szabó B. (Cipf, 55.), Skribek (Kalafat, 75.) – Beke P (Tóth-Gábor, a szünetben). Szövetségi edző: Bene Ferenc
Horvátország: Ziger – Braut, Vuskovic, Gvardiol, Hrvoj – Sucic, Cuic (Zdunic, 85.), Krizmanic – Brnic (N. Soldo, 92.), Saric, Kupresak (Liber, 75.). Szövetségi edző: Josip Simunic
Gólszerző:
Saric (53.), Vuskovic (89. – 11-esből)
A csoport másik mérkőzésén
Grúzia–Kazahsztán 3–1
(Jakobidze 40., 65., Davitasvili 42. – 11-esből, ill. Zsakszilikov 48.)

Grúzia elleni veresége után győzelmi kényszerben játszott a magyar U19-es válogatott, pláne, hogy a grúzok legyőzték a kazahokat délután, és hat ponttal a csoport élére manőverezték magukat. Ez azt jelentette, hogy egy horvátok elleni vereség szertefoszlatta volna az elitkörről szőtt álmokat, sőt, a döntetlen sem lett volna igazán jó Bene Ferenc csapata számára.

Az első félidő jó híre az volt, hogy nem látszódott az A-válogatott vagy az U21-esek mérkőzésén kiütköző jókora különbség, a rossz, hogy nem volt túl közönségszórakoztató a mérkőzés, amely nem indult rosszul, de aztán eléggé ellaposodott. Kisebb lehetőségek mindkét kapu előtt adódtak – a magyar csapat előtt kicsit talán jobbak, elsősorban Skribek Alen veszélyeztetett –, ziccer azonban csak egy volt, szerencsére azt Mihael Kupresak az egyébként magabiztosan védő Ásványi Balázs kapuja mellé rúgta.

Bene Ferenc a szünetben centert cserélt – Beke Péter helyére Tóth-Gábor Kristóf állt be –, aztán az 55. percben újabb kettőt váltott, de eddigre már megszerezte a vezetést Horvátország, mégpedig látványos góllal. Ivan Brnic ívelt a bal szélről, jobbal a magyar kapu elé, az erős labdára érkezett Ivan Saric, aki hatalmas erejű fejest küldött a kapuba 11 méterről. Ásványi beleért a labdába, de az a lécről így is bevágódott (0–1).

Érkezett a gól után Nyári Patrik és Cipf Dominik is, ám a játék képe nem változott, sőt, a horvátok egyre nagyobb fölénybe kerültek, sorra alakították ki helyzeteiket, és még lesgólig is eljutottak. A találatot követő bő tizenöt percben a magyar fiataloknak tulajdonképpen momentumuk sem volt – ebben a periódusban a vendégek könnyűszerrel növelhették volna előnyüket.

Nem növelték, így a hajrának 0–1-gyel vághatott neki a magyar csapat, de fel sem csillant az esély az egyenlítésre – sőt, a horvátok csapatkapitányuk, Mario Vuskovic tizenegyesgóljával a 89. percben végképp eldöntötték a mérkőzést (0–2).

Horvátország és Grúzia továbbjutott az elitkörbe szombati eredményének köszönhetően, a házigazda magyar válogatott és Kazahsztán pedig ebben a körben fejezi be szereplését. Az eheti három, Horvátország elleni mérkőzés végeredménye: 0–3 (A-válogatott), 1–4 (U21), 0–2 (U19).

Kilenc éve a Besiktas játékosa a magyar válogatott tehetsége

AZ ÁLLÁS
1. Horvátország 2 2 5–0 6
2. Grúzia 2 2 7–3 6
3. Magyarország 2 2 2–6 0
4. Kazahsztán 2 2 1–6 0

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

94. perc. VÉGE! MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 0–2. Megérdemelt horvát siker, a második félidőben messze a magyar csapat fölé nőtt a délszláv gárda. Horvátország és Grúzia továbbmegy az elitkörbe, Magyarország és Kazahsztán pedig búcsúzik.

92. perc. HORVÁT CSERE. Soldo érkezik a mezőny egyik legjobbja, Brnic helyére.

91. perc. MAGYAR HELYZET! Az első a második félidőben, a rövidre jól bemozgó Cipf lő kapu mellé 4 méterről.

90. perc. 4 PERC a ráadás.

90. perc. MAGYAR CSERE. Radics áll be Hidi helyére.

89. perc. GÓL, VUSKOVIC BELÖVI A BÜNTETŐT, 0–2!!! Ásványi elrepül jobbra, Vuskovic balra céloz. Pontosan.

88. perc. TIZENEGYES A HORVÁTOKNAK! Krizmanic tempóelőnyben van, jól fedezi a labdát, és harcol ki büntetőt Varjú mellett. Nem találta el Varju a labdát.

86. perc. SÁRGA LAP. Körmendi gyűjti be egy elég durva belépőért, Zdunicot „melegítette be”. A horvát cserejátékos lent is marad.

85. perc. HORVÁT CSERE. Cuic helyére Zdunic áll be.

80. perc. Tíz perccel kevesebbünk van, és az egyenlítésre egyelőre semmi esély nem csillant fel.

78. perc. SÁRGA LAP! Huszti kapja, kezezésért.

75. perc. CSERE ITT, CSERE OTT. Skribek helyére Kalafat áll be a magyar válogatottba,  Kupresak helyére Liber a horvátba.

74. perc. Nyári beíveléséről marad le (kevéssel)  Bukta a hosszú saroknál, kirúgás.

72. perc. Skribek indul befelé a bal szélről, jobbal, laposan lő, Ziger simán fogja a labdát.

70. perc. Húsz perccel a vége előtt állapítsuk meg: nem hogy a fordításra, de az egyenlítésre sem utal semmilyen jel. A jó hír az, hogy nem ment el a mérkőzés a gólt követő bő tíz percben, mert elmehetett volna…

65. perc. Horvát szabadrúgás középről, 19 méterről. Ásványi arcán koncentráció és aggodalom. Vuskovic szerencsére a sorfalba teker.

64. perc. EZT IS MEGÚSSZUK! Brnic indul meg a bal szélen, éles szögből lő, Ásványi véd, de a labda továbbcsorog, viszont szerencsére jó helyre. Teljesen egyoldalú sajnos a gól óta a mérkőzés.

63. perc. HORVÁT LESGÓL! Simunic el sem hiszi. Hiába lőtt Brnic jobbal a magyar kapuba laposan egy jobb oldali beadást, a partjelző jelzett, Saric zavarta (lesen állva) a védésben Ásványit. Ezt megúsztuk.

62. perc. Ígéretes horvát akció után Krizmanic lő laposan a magyar kapu mellé.

61. perc. Brnic vállalkozik 24 méterről lövésre, lecsúszik a labda a jobbjáról, s ártalmatlanul elszáll a győri éjszakába.

59. perc. AZ KEMÉNY VOLT! Hidi rak rendet a középpályán nagyon kemény eszközökkel, nem is ússza meg a SÁRGA LAPOT.

55. perc. KETTŐS MAGYAR CSERE. Lejön Kocsis és Szabó Bálint, érkezik Nyári és Cipf.

53. perc. MEGSZERZI A VEZETÉST HORVÁTORSZÁG, SARIC, 0–1!!! Brnic ível a magyar tizenhatoson belülre jobbal a bal szélről. Igen jó és erős labda, középen jön Ivan Saric, és Szűcsöt megelőzve óriási erejű fejest küld 11 méterről a léc alá! Remek fejes, Ásványi beleüt, de a labda így is bevágódik a lécről.

49. perc. Cuic vágódik el a tizenhatoson belül Huszti mellett. Árnason int, nincs büntető! Josip Simunic kiakad, játékosként bezzeg nem értette volna, ezért hogyan járhat tizenegyes. Jónak tűnik a játékvezetői döntés.

48. perc. Ásványi kap le egy jobb oldalról beívelt horvát labdát.

46. perc. A magyar csapat kezdte a 2. félidőt!

MAGYAR CSERE. Középcsatárt vált Bene Ferenc,  Beke Péter helyére Tóth-Gábor Kristóf áll be.

1. FÉLIDŐ

Az első félidő jó híre: nem látszik szakadéknyi különbség a magyar és a horvát válogatott között. A rossz híre: eléggé nézőriogató lett a mérkőzés, pedig nem indult rosszul.  Volt ugyan kilenc kísérlet (4 horvát és 5 magyar), de tisztára játszott helyzet csak egy, az a vendégek előtt adódott, szerencsére Kupresak rosszul célzott. Az iksz viszont a horvátoknak jó, nem nekünk.

45+1. perc. Jobb oldali Skribek-szabadrúgás, kirúgják a horvátok, VÉGE A FÉLIDŐNEK, MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 0–0.

44. perc. Skribek bal oldali szögletét hárítja el magabiztosan a horvát védelem.

43. perc. A félidő hajrája csendes apátiába süllyed. Bár ez képzavar. Hidi egy lapos átlövéssel ébreszti fel a közönséget, Ziger magabiztosan védi a bal alsó sarok felé tartó kísérletet.

36. perc. SÁRGA LAP! Összecsapás a középpályán, Kocsis csúszik oda  Cuicnak, a horvát nagyot ordít. De feláll. Kocsisnak kioszt egy sárga lapot az izlandi játékvezető, igaza is van.

34. perc. Horvát szabadrúgás jobbról, kapura lőni azért merészség lenne, beívelni tökéletes. Lesz ehelyett egy pocsék szabadrúgás-kombináció, a horvát kispad nem örül felhőtlenül.

31. perc. EJJJJ! Skribek pontosan ad be a jobb oldalról, Huszti egyedül emelkedik, de nem találja el jól fejjel a labdát. Ebben több volt!

30. perc. A ziccertől úgy „megijedtek” a csapatok, hogy ártalmatlan mezőnyjáték folyik. Nem túl erős iramban.

24. perc. HORVÁT ZICCER, AZ ELSŐ IGAZÁN TISZTA HELYZET A MECCSEN! Kupresak ugrik ki egyedül jobbösszekötőben, a tizenhatoson belülről megcélozza a hosszú alsó sarkot, Ásványinak nincs esélye, ám a labda szerencsére elkerüli a magyar kaput!

23. perc. A félidő felénél vagyunk,  a horvátok enyhe mezőnyfölényben,de nagy helyzet még nem volt, a kisebb lehetőségek közül pedig a magyar U19-eseké voltak az ígéretesebbek.

22. perc. Bukta csinál egy jó visszacselt a horvát tizenhatos előtt, azonban addig vár a lövéssel, míg a védők megérkeznek.

20. perc. LEHETŐSÉG! Skribek Alen vezetheti a labdát a horvát védelemre, a bekkek behátrálnak. Skribek balról befelé kanyarodik, jobbal, a tizenhatoson kívülről lő, ám nem találja el a kaput.

17. perc. Cuic félmagas lövését kapja ölbe Ásványi, aki eddig vonzza a labdát, legalábbis minden horvát kísérlet odament, ahol állt.

12. perc. SÁRGA LAP! Bukta indul meg a bal szélen, Vuskovic megröpteti, villan is a lap a horvát U19-esek csapatkapitányának.

10. perc. Horvát szöglet után Vuskovic elvetődve fejel kapura, de a labda Ásványi kinyújtott kezében végzi.

4. perc. A másik oldalon pedig Ásványinak kell védenie Brnic bal oldalról megeresztett lapos lövését. Brnic duplázott a horvátok első mérkőzésén.

4. perc. MAGYAR HELYZET! Ziger kiüti a szögletet, amit sikerül visszafejelni. Kocsis feje találkozik egy horvát lábbal, lent is marad (már nem a fej, Kocsis…), a labda továbbkerül Skribekhez, aki jobbal lő, beleállnak a horvátok a kísérletbe!

3. perc. Szép jobb oldali magyar kombináció után Huszti beadása vágódik szögletre.

1. perc. Zigernek kell ölbe kapnia egy jobb szélről érkező magyar beadást.

1. perc. Horvátország kezdte a találkozót!

• Legfeljebb 400 néző a lelátón első pillantásra.

Kivonulás, himnuszok, mindjárt kezdünk! Piros mez, fehér nadrág, zöld sportszár kombinációban a magyar csapat, idegenbeli sötét mezében a horvát válogatott.

• Az eltiltott Kalmár Olivért Körmendi Kevin helyettesíti a magyar kezdőcsapatban.

• A csoport másik mérkőzését már lejátszották, Grúzia Gyirmóton 3–1-re győzött Kazahsztán ellen. Ez azt jelenti, hogy ha ma Horvátország legyőzi a mieinket, akkor a horvát, grúz duó biztos továbbjutó.

• Bene Ferenc szövetségi edző csapata rosszul kezdett, a több mint egy félidőt emberhátrányban játszó magyar fiatalok 4–2-re kaptak ki Grúziától. A horvátok 3–0-ra legyőzték Kazahsztánt első mérkőzésükön.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Győrött az ETO Parkban a magyar és a horvát U19-es válogatott méri össze erejét Európa-bajnoki selejtezőn. A csoport első két helyezettje biztosan továbblép a tavaszi elitkörbe, de a két legjobb csoportharmadik is továbbmegy.

2019.10.22 09:25:58

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

A válogatott hátvéd úgy érzi, első amerikai idényében minden téren előrébb tudott lépni.

2019.10.21 22:35:46

Magyar válogatott SMAHULYA ÁDÁM

ALAPVONAL. Az elmúlt évtizedekben egyetlen magyar labdarúgónak sem adatott meg az, ami Szoboszlai Dominiknak, hogy ilyen fiatalon bedobják a mély vízbe, ami persze nagyrészt szorgalmának és tehetségének is köszönhető.

2019.10.16 13:42:26

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

Ketten már visszavonultak, s ott lesznek a brazíliai U17-es vb-re utazó stábban.

2019.10.16 11:27:28

Magyar válogatott P. K.

Gulácsi, Orbán és Szalai játszott a legtöbbet; amikor Pátkai kezdett, mindig nyertünk.

2019.10.15 21:31:37

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A jelenlegi válogatottban kevesen vannak közülük.