Le kell győznünk Portugáliát az elődöntőért - tavaly már sikerült

Vágólapra másolva!
2014.07.22. 11:46
null
A védekezés mellett a helyzetek kihasználására is oda kell figyelnünk (Fotó: Grnák László)
A hazánkban zajló U19-es labdarúgó Európa-bajnokságon az Ausztria elleni, 3–1-es vereség után Portugália ellen kell javítaniuk a mieinknek ahhoz, hogy esélyük maradjon bejutni az elődöntőbe. Biztató jel lehet, hogy legutóbb mi jöttünk ki győztesen ebből a párharcból.

Amíg a magyar válogatott csalódást keltő eredményt ért el a „sógorok” ellen, addig Portugália könnyedén, 3–0-ra legyőzte Izraelt. A siker nagy részben Marcos Lopesnek köszönhető, aki kétszer is betalált.

Óriási ígéretnek tartják Lopest, akit 2011-ben szerződtetett a Manchester City a Benficától, 2013 januárjában mutatkozott be, a Watford elleni FA-Kupa találkozó 87. percében váltotta David Silvát, ennyi is elég volt neki, hogy gólt szerezzen (s beállítsa a 3–0-s végeredményt). Tizenhét évesen minden idők legfiatalabb City-játékosaként talált be tétmérkőzésen. Bajnokin egyelőre nem léphetett pályára, ugyanakkor idén januárban kezdett a West Ham ellen a Ligakupában, Sergio Agüerónak és Álvaro Negredónak is kiosztott egy-egy gólpasszt, jelezve, nemcsak a gólszerzés, a kiszolgálás is az erősségei közé tartozik.

Írhatnánk még, hogy az ifi BL-ben, miután duplázott a Viktoria Plzen ellen, triplával sokkolta a Bayern Münchent, ám ennél fontosabb, hogy az angol bajnok hosszú távon számol vele, annak ellenére, hogy nemrég egy évre kölcsönadta a Lille-nek. A francia együttes a BL-selejtezőben szerepel, így elképzelhető, hogy a bajnokság mellett a kupaporondon is erősödhet, majd a hírek szerint a következő szezonban egyből vissza is tér a Cityhez.

Jó lesz vigyázni vele, mindkét lábbal ügyes, jól cselez, több poszton is bevethető, ellenünk is bizonyítani akarja, miért tartják sokan csodagyereknek.

Számunkra az lehet a kedvező előjel, hogy tavaly idegenben sikerült felülmúlnunk Portugáliát, Bobál Gergely góljával 1–0-ra nyerni tudtunk. Ebben bízik Mészöly Géza szövetségi kapitány is, aki reméli, hogy a csapat hozzá tud szokni a tornával kapcsolatos fokozott érdeklődéshez.

„A srácok szerint túl nagy volt a felhajtás, nem tudták kezelni a felfokozott hangulatot – mondta Mészöly Géza. – Számunkra valóban szokatlan lehetett a tízezer néző, a tévéközvetítés, a megannyi újságcikk, a rivaldafény, de egy profi futballistának ezt meg kell szoknia, meg kell tanulnia kezelni. Úgy érzem, sikerült kibeszélni magunkból mindazt, amit láttunk, éreztünk az osztrák meccs alatt. Nincs idő rágódni, a közönség végig kitartott a csapat mellett szombaton, már csak ezért is kárpótolni kell a drukkereket kedden Felcsúton.”

„Több ifjú klasszissal rendelkeznek a portugálok, olyan játékosokkal, akik a Sporting, a Benfica, a Porto, vagy épp a Manchester City keretéhez tartoznak. De nem csodacsapat, játszottunk már velük három-hármat, kétgólos hátrányból felállva, mi több, tavaly idegenben egy-nullára legyőztük őket, ezzel most is kiegyeznénk. Lesz némi változás a kezdőcsapatban, de csak délelőtt hirdetem ki, kik jutnak szóhoz.”

Kreatívak az U19-esek, de nincs csapatjáték, akár a kluboknál


VARGA SZABOLCS: A NAGY AKARÁSNAK NYÖGÉS LETT A VÉGE

– Fejtsük meg a titkot: mit látott a magyar csapat öltözőjében az osztrákok elleni meccs előtt?
– Azt, hogy mindenki mennyire győzni akar – mondta Varga Szabolcs, a holland Heerenveen és az U19-es válogatott csatára. – Hihetetlen volt az a harci kedv, amit valamennyi csapattársamon láttam. Talán ez is lehetett a baj, túlpörögtünk, a nagy akarásnak nyögés lett a vége.

– A félidőben állt be, gyanítom, végigszenvedte a kispadon az első negyvenöt percet.
– Borzalmas volt. Ahogy a fiúk kimentek a kezdéshez, ahogy elkezdődött a találkozó, mi ott a kispadon azt hittük, lerohanjuk, szétfutjuk az osztrákokat. Aztán minden másként alakult. Negyedóra alatt gyakorlatilag eldőlt a meccs.

– Amikor a meccs hajrájában a kapuba talált, bízott abban, hogy esetleg utolérhetjük az osztrákokat?
– Persze, hogy bíztam, akkor már lendületesebben, veszélyesebben futballoztunk. Más kérdés, hogy az osztrákok a biztos vezetés tudatában visszaálltak, hagytak minket támadni. Ha az egyéni képességeket nézzük, semmivel sem jobbak nálunk, de csapatként egységesebben, érettebben futballoztak.

– Kedden még nehezebb lesz a portugálok ellen.
– Tisztában vagyunk vele, de nem szabad elfelejteni, hogy amíg a mi csapatunkban a többség vagy a juniorbajnokságban, vagy az NB III-ban szerepel, addig például az osztrákok két szélsője már bemutatkozott az Austria Wien felnőtt csapatában. Óriási különbség ez, sokat beszéltünk arról az edzőtábor alatt, hogy képesek leszünk-e leküzdeni az osztálykülönbségeket. És akkor még nem mondtam, hogy a portugálok egyik játékosa, Lopes már pályára lépett a Manchester Cityben…

A TELJES INTERJÚT A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN OLVASHATJA.

U19-ES LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG

A-CSOPORT

Július 22., kedd, 18.00, Budapest, Szusza Ferenc Stadion: Ausztria–Izrael (Tv: Eurosport2)
Július 22., kedd, 20.30, Felcsút: Magyarország–Portugália (Tv: Duna, Eurosport2)

Az A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 1 1 3–0 3 3
2. Ausztria 1 1 3–1 2 3
3. Magyarország 1 1 1–3 -2 0
4. Izrael 1 1 0–3 -3 0


B-CSOPORT

Július 22., kedd, 18.00, Pápa: Németország–Szerbia (Tv: Eurosport)
Július 22., kedd, 21.00, Pápa: Bulgária–Ukrajna

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 1 1 3–0 3 3
2. Szerbia 1 1 1–1 0 1
Ukrajna 1 1 1–1 0 1
4. Bulgária 1 1 0–3 -3 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik