U19-es Eb: Magunknak köszönhetjük a vereséget - Mészöly Géza

Vágólapra másolva!
2014.07.19. 21:01
null
Az osztrákok ellen elbukó magyarok el sem tudják képzelni, hogy nem győzik le Portugáliát (Fotó: Grnák László)
Mészöly Géza, az U19-es magyar válogatott szövetségi edzője az Ausztriától elszenvedett 3–1-es vereséget követően elmondta, magunknak köszönhetjük a vereséget. Andreas Heraf elégedett volt a látottakkal, míg Bobál Dávid és Tamás Krisztián el sem tudja képzelni, hogy nem győzik le Portugáliát a következő meccsen.

„Nagyon sajnálom, hogy megilletődötten kezdtük a meccset – kezdte Mészöly Géza meccs utáni sajtótájékoztatóját. – Több játékos egyéni hibáját azonnal kihasználta az osztrák csapat. Amikor rendeztük a sorokat és készen álltunk, hogy megmutassuk, ennél jobban is tudunk futballozni, kaptunk egy újabb sokkot. A cseréknek is köszönhetően végül tudtunk jobban játszani. Sajnálom, hogy nem sikerült már a meccs elején felhergelni a közönséget, mint ahogy a végén. Ennél több volt a mérkőzésben. Néhányan, például Németh Márió vagy Nagy Dominik tudott javítani saját gyenge kezdésén, de sajnos ez már késő volt.

Nincs még vége azonban az Eb-nek, ez a csapat megérdemli, hogy a közönség továbbra is biztassa. Le kell küzdeni a megilletődöttséget. A jobb futballt játszó portugálok ellen már az első perctől kezdve jól kell teljesítenünk. Az elején a visszacsorgó labdákat egyszerűen nem tudtuk megszerezni, ezekből pedig az osztrákoknak voltak helyzetei. Hangsúlyozom még egyszer, teljesen a mi hibánk az eredmény, magunknak köszönhetjük a vereséget. Ebben a csapatban még mentálisan is több van – igaz, ennyi ember előtt még nem játszottak mérkőzést a srácok, de bízom benne ez a későbbiekben nem lesz gond, felvesszük majd a ritmust.

Egy-két játékosra nem ismertem rá, mennyire gyengén játszott. Nem akarom egy-egy emberre kihegyezni a problémát, ez csapatjáték. Sokkal jobb megoldásokat kell választanunk a későbbiekben. Biztos, hogy lesznek változtatások a kezdőcsapatban, de nem adjuk fel előre a portugálok elleni találkozót.”

Az osztrákok szövetségi edzője, Andreas Heraf természetesen elégedetten nyilatkozott a győzelem után:

„Tökéletes kezdés volt ez számunkra. Sok csapatnak jobb játékosai vannak, mint a miénknek. Két évvel ezelőtt úgy döntöttünk, taktikát változtatunk. Azt kérdeztem a játékosoktól, akartok-e menni Új-Zélandra [az U20-as vb helyszínére – a szerk.]. Azt felelték, igen. Erre én azt válaszoltam, hogy ahogy régen játszottunk, úgy nem fogunk eljutni oda. Sokkal taktikusabban kell játszanunk. A letámadásunk jól működött, ezt jól jelzi a második gól is. A magyar csapat futballozni próbált, járatta labdát, nem ívelgetett, de a mi taktikánk jobban működött. Az ausztriai szövetség filozófiájának egyik legfontosabb része a letámadás, a presszing. Ehhez nincs szükség kiemelkedő játékosokra, sokkal inkább harcos, tudatos futballistákra van szükség. Játékban sokat tanultunk a Red Bull Salzburgtól, amelyre nagyon jellemző ez a fajta letámadás. Öt játékos is a Salzburgból jött, ami megkönnyíti a dolgunkat.”

A fájó nyitány ellenére Bobál Dávid és Tamás Krisztián sem tudja elképzelni, hogy nem lesznek képesek legyőzni Portugáliát kedden.

„Az első perceket nagyon rosszul kezdtük. Ez a nagy nyomásnak is betudható, de igazából nem akarom erre fogni – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak az osztrákok elleni 3–1-es vereséget követően Bobál Dávid. – Készültünk rájuk, nem az volt a rossz kezdés oka, hogy megleptek volna minket. Egyszerűen nagyon ránk jöttek, nem tudtuk kihozni a labdákat. A szünetben fogadkoztunk, hogy mindent megteszünk a fordításért, de az újabb gól után újra összezuhantunk."

„A következő meccsen, a portugálok ellen mindenképpen nyernünk kell. Játszottunk már velük, meg is vertük őket, igazából el sem tudom képzelni, hogy ne nyerjünk" – tette hozzá a Honvéd védője.

„Nagyon rosszul kezdtünk. Ilyet még nem is láttam ettől a csapattól, három egyéni hibából kaptuk a gólokat – ezt már a Milan védője, Tamás Krisztián mondta. – A második félidő már jobb volt, de az eleje meghatározta a mérkőzést. A folytatást illetően egyetértek Dáviddal, én sem tudom elképzelni, hogy nem verjük meg a portugálokat."

Tamás kérdésünkre elmondta, iramban, színvonalban nem érzett nagy különbséget, ahhoz képest, amit az olasz utánpótlás-bajnokságban megszokott, hangulatában volt más ez a találkozó. A labdarúgót a jövőjével kapcsolatban is faggattuk. Elmondta, hogy ha nincs az U19-es Eb, akkor mehetett volna a Milan első keretével az amerikai túrára, viszont mivel most még nem lenne esélye az első csapatba bekerülni, így mindenképpen kölcsönben folytatja majd, várhatóan az olasz másodosztályban, viszont konkrét csapatnévvel még nem tudott szolgálni.

U19-ES LABDARÚGÓ EB, MAGYARORSZÁG
1. FORDULÓ
A-CSOPORT

MAGYARORSZÁG–AUSZTRIA 1–3 – EMLÉKEZTETŐ
Budapest
, Szusza Ferenc Stadion, 9762 néző.V: Javier Estrada (spanyol)
Magyarország: Hrabina – Talabér (Varga Sz., a szünetben), Bobál D., Asztalos, Tamás – Németh M., Nagy D., Kalmár – Farkas Z. (Balogh N., 77.), Bobál G. (Mervó, 54.), Medgyes. Szövetségi kapitány: Mészöly Géza
Ausztria:
Lucic – Rosenbichler, Lovric, Lienhart, Joppich – Blutsch, Rasner, Bytyqi (Maderner, 90.), Michorl, Horvath (Puchegger, 87.) – Grubeck (Laimer, 78.). Szövetségi kapitány: Andreas Heraf
Gólszerző:
Varga Sz. (60.), ill. Bytyqi (15. – 11-esből), Blutsch (18.), Michorl (48.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik