U17: Pisont szerint nincsenek egyének, nincs csapat - semmi sincs?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.20. 15:22
Amint arról már beszámoltunk, a magyar U17-es labdarúgó-válogatott felkészülési meccsen 6–0-s vereséget szenvedett Reggio Calabriában Olaszország korosztályos együttesétől. Pisont István szövetségi edző az Utanpotlassport.hu-nak adott értékelésében az 1997-es születésű korosztály egészéről beszélt; a szakember nagyon sötéten látja a helyzetet, úgy véli, hiányoznak az egyéniségek, nem alakult ki egy egységes csapat. A klubedzők részéről pedig az egységes gondolkodást hiányolja.

„Nagyon kacifántos a korosztály története – kezdte elemzését Pisont István szövetségi edző az Utanpotlassport.hu-nak (a szakember idén vette át ideiglenesen a csapatot az MLSZ-től távozó Tuboly Frigyestől, korábban, 2012-ben pedig még Szepessy László, illetve Korolovszky György irányította ezt a korosztályt). – Más korosztályokban minden a képzésről szólt az elején, ők viszont járták a nemzetközi tornákat. Sajnos máshogy voltak menedzselve, már az alapoktól kezdve. A válogatás során is annyi játékost mozgattak meg, hogy közben elfelejtették a csapatot kialakítani. Csak keresték a labdarúgókat, de még nagyobb baj, hogy nem találták meg őket. Nincsenek meg a megfelelő egyének. Most odáig jutottunk, hogy újra kell indítani a fiatalok feltérképezését, majd elkezdeni a tanításukat. Az új edző hatalmas feladat előtt áll."Utanpotlassport.hu-nak (a szakember idén vette át ideiglenesen a csapatot az MLSZ-től távozó Tuboly Frigyestől, korábban, 2012-ben pedig még Szepessy László, illetve Korolovszky György irányította ezt a korosztályt). – Más korosztályokban minden a képzésről szólt az elején, ők viszont járták a nemzetközi tornákat. Sajnos máshogy voltak menedzselve, már az alapoktól kezdve. A válogatás során is annyi játékost mozgattak meg, hogy közben elfelejtették a csapatot kialakítani. Csak keresték a labdarúgókat, de még nagyobb baj, hogy nem találták meg őket. Nincsenek meg a megfelelő egyének. Most odáig jutottunk, hogy újra kell indítani a fiatalok feltérképezését, majd elkezdeni a tanításukat. Az új edző hatalmas feladat előtt áll."

Aki akár Pisont is lehet – ő komolyan gondolja, hogy új csapatra van szükség.

„Azt vettem észre egyes játékosokon, hogy úgy érzik, bérelt helyük van a keretben. Ezt mindenképp meg kell szüntetni! Azt hiszik, hogy bekerültek, és ezzel már nyugodtak lehetnek. Szerdán rájöttem: ez így nem működik. Nem viccelek: az építkezést tényleg újra kell kezdeni. Többen kikerülnek a keretből. Vannak játékosok, akik egyszerűen nem idevalók. Nincs meg például a nemzetközi szinthez szükséges gyorsaságuk. Ha én kapom meg ezt a csapatot, teljesen mások lesznek az elvek. Nem szeretném Szepessy Lászlót és Korolovszky Györgyöt sem megbántani, mert tudom, hogy nem volt egyszerű feladatuk ezzel a korosztállyal, de új alapokra kell helyezni az egészet.”

Bár felkészülési mérkőzésen ez nem annyira ritka, de abból is le lehet vonni következtetéseket, hogy egyetlen sárga lapot sem kapott a zakó során a magyar csapat. „Ez egyrészt fegyelmezettséget jelent, de mást is láttam benne: hiányzott a megfelelő agresszivitás. Az olaszok haraptak, mi inkább esetleges dolgokat műveltünk. Lehettünk volna sokkal zsiványabbak" – véli Pisont.

A válogatott a Puskás Akadémia, az FTC és a Sándor Károly Akadémia játékosaira épül. Az U17-es bajnokságban szintén ez a három gárda áll az élen.

„Emiatt úgy voltam vele, hogy nem bontom meg őket, megpróbálok egy-egy csapatból minél több játékost szerepeltetni. Gondoltam, a tíz újonc miatt egyébként nem nagyon értenék meg egymást a játékosok. Összességében nem jött be a dolog" – ismerte be a szakember.

Rögtön felvetődik a kérdés: mekkora mindebben a klubok felelőssége?

„Sajnos a klubok filozófiája és a miénk között vannak ellentmondások. Az egyesületek nem vállalják fel a letámadásokat az ellenfél térfelén. Az olaszoktól testközelben tapasztalhattuk, hogy azonnal nekünk ugrottak, vagyis hibázásra kényszeríttek minket és labdát szereztek. A magyar korosztályos válogatottak csapattaktikája is ezen alapszik. A bajnokságokban azonban észrevehető, hogy a védők szabadon vihetik fel a labdát. Nem kockáztatják az edzők a letámadást, mert rizikós. Ez ellentétes a mi munkánkkal, megnehezíti. Reméljük, minderre idővel rájönnek a klubedzők is, addig pedig nem tudunk mást csinálni, mint megtanítani ezt a válogatott gyerekeknek – válaszolta Pisont. – Nem gondolnám, hogy jó megoldás lenne a klubedzőket bármire rákényszeríteni. Az lenne az igazi, ha egységes lenne a gondolkodásunk. A Bozsik-program ezt testesíti meg, hiszen ugyanabban a rendszerben képezzük a gyerekeket, pici koruktól fogva. Nagy felelőssége van ebben az edzőképzésnek is. Ha ezeket a gondolatokat be tudjuk vinni oda, akkor talán több olyan tréner kerül ki, aki alkalmazza ezt a filozófiát."

Pisont szerint legalább fél évbe telik, amíg újraépítik az U17-et, melynek még másfél éve van az U19-es Eb-selejtezők kezdetéig.

„Ezt a fél évet teljesen rá kell áldozni az építkezésre, nem szabad lekötni nemzetközi meccset. Maximum hazai csapat ellen lépjenek pályára, ne vigyük őket külföldre. Vigyázni kell rájuk, mert rengeteg negatívum érte őket mostanában! Minden hónapban szükségük lenne pár napos összetartásokra, melyeken föl lehet őket építeni, és nyártól jöhetnének a nemzetközi meccsek. Nincs minden veszve. Hatvan percig kiegyenlített volt a játék, de utána muszáj volt sort cserélnem, hogy mindenkivel megismerkedjek. Egyértelműen úgy látom, meg tudjuk menteni a korosztályt."

Az 1997-es korosztály legismertebb játékosa egyébként Tajti Mátyás, aki a Barcelonánál és a Real Madridnál is járt próbajátékon, és a Puskás Akadémia tájékoztatása szerint mindkét klubnál meg is felelt a tesztelésen.

U17-ES FELKÉSZÜLÉSI LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS
OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 6–0 (2–0)
Reggio Calabria
MAGYARORSZÁG:
Tóth Balázs (Gyollai Dániel, 46.) – Katona Máté, Kertai Máté, Csonka Bonifác, Fodor Ákos (Szatmári István, 46.) – Tajti Mátyás (Keresztes Bence, 65.), Erdei András (Haris Attila, 60.), Sallai Roland (Pávkovics Bence, 50.) – Damásdi Alex (Bíró Bence, 46.), Korozmán Kevin, Óvári Zsolt (Popov Patrik, 60.)

Forrás: www.utanpotlassport.hu

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik