P. L. 2019.07.11 15:41 Frissítve: 2019.07.12 23:10

U17-es vb: Magyarország az ötszörös bajnokkal került egy csoportba

Csütörtökön Zürichben kisorsolták az október 26-án kezdődő U17-es labdarúgó-világbajnokság beosztását. A magyar válogatott az ötszörös győztes Nigéria mellett Ecuadorral és Ausztráliával került a B-csoportba.

A magyar fiatalok Brazíliában küzdhetnek októberben (Fotó: Imago/Yannis Halas)

 

Magyarország a korosztályos Európa-bajnokságon kiharcolt 5. helyének köszönhetően indulhat a világbajnokságon. Az is biztos, hogy a vb-n a szövetséggel szerződést hosszabbító Preisinger Sándor szövetségi edző irányítja a magyar csapatot.  

A tornára 24 együttes kvalifikált, ezeket négy kalapba osztották, és a szabályok szerint két, ugyanazon a kontinensen szereplő csapat nem kerülhetett egy csoportba. A mieink Nigériát, Ecuadort és Ausztráliát kapták – érdekesség, hogy 2017-ben egyikük sem volt ott Indiában.

 

Nigéria korábban ötször (1985, 1993, 2007, 2013, 2015) is megnyerte a tornát, háromszor ezüstérmes volt (1987, 2001, 2009), legutóbb, 2017-ben nem tudta kvalifikálni magát.

Ecuador ötödször jutott ki a tornára, 1995-ben és 2015-ben érte el a legjobb eredményét, mind a kétszer a negyeddöntőig jutott.

Ausztrália állandó résztvevőnek mondható az U17-es világbajnokságokon, 1999-ben nyert egy ezüstöt, de a legutóbbi két alkalommal – 2011-ben és 2015-ben – csupán nyolcaddöntős volt. 

„Nehéz megmondani, hogy pontosan mennyire erős a csoport, amibe kerültünk, ez majd az ellenfelek alapos feltérképezését követően derül ki – mondta a sorsolás után az mlsz.hu-nak Preisinger Sándor. – Az biztos, hogy olyan válogatottakkal játszunk, amelyek felnőtt szinten gyakori résztvevői a világbajnokságnak, így egész biztos, hogy korosztályos csapatuk is komoly játékerőt képvisel. Elsősorban első ellenfelünk, Nigéria eddigi U17-es vb-szereplése tiszteletet parancsoló, az afrikai válogatott ugyanis minden más csapatnál többször nyerte meg ebben a korosztályban a világbajnokságot. A célunk természetesen az, hogy kiharcoljuk a továbbjutást a torna nyolcaddöntőjébe. Örülök, hogy minden csoportmérkőzésünket ugyanabban a stadionban játsszuk, így nyugodtabb lehet a meccsek közötti felkészülés, de bízunk benne, hogy a vb későbbi szakaszában más stadionokat is megnézhetünk majd. A világbajnokságig három összetartás vár még a csapatra, júliusban elsősorban a kerettagok aktuális erőállapotára leszek kíváncsi, illetve megnézzük, hol tartanak azok a labdarúgók, akik az Európa-bajnokságon nem kerültek a csapatba, de számolunk velük a keret összeállításában. Augusztusban, a csehországi Jezek-tornán és szeptemberben, a horvátok elleni felkészülési meccseken már a leendő ellenfelek játékának ismeretében állítjuk össze a programot, és az előttünk álló csoportmérkőzéseket figyelembe véve igyekszünk csiszolni a csapatjátékunkat.”

A világbajnokságot október 26. és november 17. között rendezik Brazíliában, a magyar válogatott a goianiai Estádio Olímpicóban játssza a csoportmérkőzéseit: október 26-án Nigéria, október 29-én Ausztrália, november 1-jén Ecuador ellen.

A magyar válogatott eddig egyetlen hivatalos U17-es világbajnokságon vett részt, méghozzá éppen az elsőn, 1985-ben, Kínában (illetve akkoriban még az U16-os korosztály számára rendezte meg a FIFA a tornát). Akkor a csoportkörben a brazilokat is megelőzve az első helyen végeztünk, majd a nyolcaddöntőben a későbbi győztes, és idei csoportellenfél Nigéria ellen maradtunk alul (1–3). 

A-csoport: Brazília, Kanada, Új-Zéland, Angola
B-csoport: Nigéria, MAGYARORSZÁG, Ecuador, Ausztrália
C-csoport: Dél-Korea, Haiti, Franciaország, Chile
D-csoport: USA, Szenegál, Japán, Hollandia
E-csoport: Spanyolország, Argentína, Tádzsikisztán, Kamerun
F-csoport: Salamon-szigetek, Olaszország, Paraguay, Mexikó

Az U17-es világbajnokság sorsolásának kalapjai
1. kalap:
Brazília, Franciaország, Japán, Mexikó, Nigéria, Spanyolország
2. kalap: Argentína, Dél-Korea, Ecuador, Egyesült Államok, Paraguay, Új-Zéland
3. kalap: Ausztrália, Chile, Hollandia, Kamerun, Kanada, Olaszország
4. kalap: Angola, Haiti, MAGYARORSZÁG, Salamon-szigetek, Szenegál, Tádzsikisztán  

 

2020.08.11 21:19:44

Magyar válogatott K. T. I.

Ha az ember a véletlenre bízza a dolgot, egymillió kártyacsomagot is kinyithat feleslegesen. Biztos stratégia pedig nincs.

2020.08.10 19:44:17

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Volt tehát szerepe nálunk az olimpiai futballtornáknak, meggyőződésem, hogy most is lenne. Biztosan van valami megoldás, hogy legalább a köztudatban ott legyen, hogy egyáltalán az öt karika jegyében is létezik a labda.

2020.08.10 14:32:46

Magyar válogatott BODNÁR ZALÁN

„Tele van a darab hazaszeretettel, hősies küzdelemmel, szerelemmel, és persze magyaros csibészséggel.”

2020.07.28 22:36:26

Magyar válogatott VOLESZÁK GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Ettől szép ez a játék – meg úgy általában a labdarúgás.