U17-es vb: Első lépésként a nyolcaddöntőbe jutás a cél – Preisinger

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.10.17. 21:38
Első lépésként a továbbjutást célozza meg az U17-es labdarúgó-világbajnokságra készülő magyar válogatott, amely esti edzésekkel hangol a brazíliai tornára.
A szövetségi edző elmondta, próbálnak minél jobban felkészülni a jelentős időeltolódásra – GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA! (Fotó: Török Attila)
A szövetségi edző elmondta, próbálnak minél jobban felkészülni a jelentős időeltolódásra – GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA! (Fotó: Török Attila)

Szerdán célegyenesbe fordult az U17-es brazíliai világbajnokságra készülő korosztályos magyar válogatott felkészülése. Preisinger Sándor szövetségi edzőnek aznap kellett kijelölnie a végeleges keretet, a szakvezető a vb-részvételt a májusi Európa-bajnokságon kiharcoló együttesre támaszkodott. A dél-amerikai tornára leadott 21 tagú keretből tizenheten a kontinenstornán is pályára léptek, két játékos, Sipos Gábor és Hajdú Roland biztonsági tartalékként utazik a csapattal (őket az első csoportmeccset megelőző napig sérülés esetén utólag nevezhetik be).

„A döntés nemcsak szakmailag, hanem emberileg is nehéz volt – mondta lapunknak Preisinger Sándor, aki a sérülés után felépülő Zuigeber Ákosra, valamint Buna Gáborra is számíthat Brazíliában. – Az utóbbi években valamennyi játékos a szívemhez nőtt, többen megérdemelték volna, hogy velünk tartsanak Brazíliába. Voltak nehéz éjszakáim, mire összeállítottam a csapat szempontjából legmegfelelőbb keretet. A legnagyobb fejtörést a támadók okozták, ott a bőség zavarával küzdöttünk. A csapatrészek közötti egyensúly, valamint a feltételezhető sérülések és eltiltások miatt minden posztra kellett olyan játékost neveznem, aki pótolhatja az esetleges hiányzókat. Emiatt ennél több csatárt nem hívhattam be a keretbe.”

Éjfélkor is játszanak
Az U17-es világbajnokságot október 26. és november 17. között rendezik Brazíliában, a meccseknek három város, Gama, Cariacia és Goiania ad otthont. A vb-re kijutó 24 válogatottat hat négyes csoportba osztották, a nyolcaddöntőbe a csoportok első két helyezettje, valamint a négy legjobb harmadik helyezett jut.

Már a taktikai finomhangoláson van a hangsúly, emellett az eleinte öt-, majd négyórás időeltolódásra is igyekeznek felkészíteni a játékosokat, így a csütörtöki edzés is este nyolckor kezdődött Telkiben.

„Próbálunk minél jobban felkészülni az időeltolódásra, amely Goianiában vár minket – folytatta Preisinger Sándor. – Ezért tettük estére az edzést, és az étrenden is próbálunk úgy változtatni, hogy a játékosok a lehető legjobban teljesítsenek. A taktika ott van a fejükben, de a legutóbbi, horvátországi összetartáson azért még gyakoroltunk néhány újdonságot. Ezeket a játékelemeket itthon tovább csiszoljuk, az utazás után pedig figyelünk arra, hogy az átállás, valamint a fizikai felkészítés egyaránt rendben legyen. A srácok jó állapotban érkeztek Telkibe, csak egy-két játékost kell a többiekkel azonos szintre hozni. Dolgozunk, hogy minél jobban felpörgessük őket arra a tempóra, amellyel kizárólag a nemzetközi meccseken találkoznak.”

A pénteken a Nyíregyházával zárt kapus felkészülési meccset játszó, majd szombaton útra kelő válogatottra Nigéria, Ausztrália, majd Ecuador vár a csoportkörben:

„Nem az a fontos, hogy a közvélemény mit vár el tőlünk, a lényeg, hogy mi milyen célokat tűztünk ki magunk elé. Szeretnénk minél tovább menetelni, ennek első feltétele, hogy továbblépjünk a négyesünkből. Ha lépésről lépésre haladunk, összegyűjthetjük az ehhez szükséges pontokat, persze úgyis élesben derül ki, mire lehetünk képesek.”

„Érettebbek lettünk, de a mentalitásunk nem változott”

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG
A magyar válogatott programja
Október 26.
22.00:
Magyarország–Nigéria
Október 30.
0.00:
Magyarország–Ausztrália
November 1.
21.00:
Magyarország–Ecuador
A kezdést magyar idő szerint adtuk meg

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik