U17-es Eb: hárman kikerültek, megvan a végleges keret!

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2017.05.02. 12:39
null
Szoboszlai Dominik nem csak a meccseken áll a válogatott élére (Fotó: mlsz.hu)
Szélesi Zoltán, a magyar U17-es válogatott szövetségi edzője kijelölte 18 fős szűk keretét a szerdán kezdődő Európa-bajnokságra. A szakember döntésének értelmében a bő keretből Kovács Péter, Daróczi Zoltán és Horgosi Donát maradt ki – számolt be róla az mlsz.hu.

 

Szélesi Zoltán szövetségi edző 16 mezőnyjátékost és két kapust nevezett a horvátországi Eb-re. A huszonegy tagú bő keret minden tagja egészségesen várhatta a keddi keretszűkítést, melynek a kapusok közül a DVSC játékosa, Kovács Péter esett áldozatául. Szintén nem szerepel a 18 fős listán a Szolnok védője, Horgosi Donát, valamint a Puskás Akadémia középpályása, Daróczi Zoltán neve.

A kimaradó játékosok is a csapattal készülnek a folytatásban, sérülés esetén ugyanis az UEFA szabályai a későbbiekben lehetőséget adnak a cserére.

„Nem titok, hogy a szerdai találkozónak a francia válogatott az esélyese – mondta a Nemzeti Sportnak a kedd délelőtti, Zágrábban tartott sajtótájékoztatón Szélesi Zoltán, a magyar válogatott szövetségi edzője. – Ha a csoportunk erősorrendjét nézem, a franciákat és a skótokat sorolnám az esélyesek közé, míg Feröer amolyan sötét lónak számít a négyesben. Ugyanakkor az első két meccsünkön is mindent megteszünk a számunkra kedvező eredményért, nem félve megyünk fel a pályára. Erős az ellenfél , de szeretnénk jól elkapni a rajtot.”

A magyar futball kedvelői az elitkörben Izrael (0–1), Oroszország (2–1) és Norvégia (1–0) ellen láthatták a válogatottat, ám a franciák más szinten képviselnek.

„Az elitkör előtti hazai selejtezőben játszottunk Hollandiával, ha valaki látta a négy nullás vendég győzelemmel végződő meccset, az nagyjából tudja, milyen erősségű csapat vár ránk szerdán. A franciák ugyanis nagyjából a hollandok szintjén vannak. Egy meccsen persze kompenzálható a különbség, de ha megnézzük a szerdai rivális legutóbbi tíz találkozóját, és megvizsgáljuk, mennyit birtokolták a labdát, mennyire irányították a meccset, és milyen egyéni teljesítményt nyújtottak, akkor világosan kirajzolódik, hogy előrébb tartanak nálunk. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy máris eldőlt volna a nyitó meccs.”

A szakember elmondta, hogy mivel a franciák nagyon gyorsan tudnak támadást építeni, és remekül használják ki a helyzeteiket, semmiképp sem szeretné átadni a területet és az irányítást az ellenfélnek.

„Azt szeretném látni, hogy a mezőnyben labdával, és labda nélkül is egységesen mozgunk. Emellett a mentális tényező is fontos lesz, az elitkörben ugyanis jelentős részben a csapatszellemnek köszönhettük a sikert. Nem tiki-takával és szemet gyönyörködtető kombinációkkal nyertük meg az utolsó két meccsünket, sokkal inkább a mentális erőnkkel. Mindkétszer az utolsó percben gyűrtük le az ellenfelet, és a magyar csapatra nem jellemző módon, az utolsó utáni pillanatban vívtuk ki a továbbjutást. Szerdán is erre kell alapoznunk. De úgy érzem, ezzel nem lesz probléma. A kijutás után kicsit elszálltak a srácok, vissza kellett hozni őket a földre, és ismét az alapoktól kezdeni a munkát. Ezen túl vagyunk, és szerencsére ahogy közeledik a meccs, úgy lesznek egyre élesebbek.”

A mérkőzésen a fejpárbajok megnyerése, a beívelések kivédekezése, valamint az egy az egy elleni szituációk is döntőnek bizonyulhatnak, elvégre a francia játékosok fizikai paraméterei (magasság és súly) jelentősen kedvezőbbek, mint a magyaroké.

„A magasság csak egy tényező, ám ennek a levédekezése csapatszinten és egyénileg is megoldható. A fizikai különbségekre felhívtuk a játékosok figyelmét, fontos lesz, hogy minél kevesebb szögletet és szabadrúgást engedjünk az ellenfélnek, és fölöslegesen ne ajándékozzunk nekik beívelési lehetőséget a kapunk közeléből. Nyilván a gyenge pontjaikat is igyekeztünk feltérképezni, de ez egyelőre maradjon a mi titkunk. Egyébként sem lenne szerencsés, ha most részletezném aztán a meccsen semmi nem köszönne vissza belőle. Maradjunk annyiban, hogy igyekszünk majd a védelmül mögé kerülni, és kihasználni az erősségeinket.”

AZ U17-ES MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS SZŰK KERETE
KAPUSOK: Ásványi Balázs
(Puskás Akadémia), Oroszi István (FTC)
VÉDŐK: Kovács Krisztián (ETO FC Győr), Opavszky Balázs (Vasas), Mocsi Attila (ETO FC Győr), Arday Dominik (Vasas), Bolla Gergő (Illés Akadémia), Majnovics Martin (Mattersburg – Ausztria)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Csonka András (FTC), Szoboszlai Dominik (Salzburg – Ausztria), Schön Szabolcs (Ajax – Hollandia), Kiss Tamás (Illés Akadémia)
TÁMADÓK: Szerető Krisztofer (Stoke City – Anglia), Csoboth Kevin (Benfica – Portugália), Tímári Norman (Puskás Akadémia), Bencze Márk (Vitesse – Hollandia), Szendrei Norbert (Honvéd-MFA), Torvund Alexander (Vasas)

A magyar válogatott programja
Május 3.: Magyarország–Franciaország, Nagygorica, 14 óra
Május 6.: Magyarország–Skócia, Zágráb,16 óra
Május 9.: Magyarország–Feröer, Zágráb, 16 óra

A Nemzeti Sport Online a magyar válogatott összes Európa-bajnoki mérkőzéséről élő, szöveges tudósítással jelentkezik!

A torna adatbankját itt tekintheti meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik