Tét nélkül? – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2017.08.30. 23:58

Abból kell kiindulni, hogy a lettek elleni vb-selejtező tét nélkülivé alacsonyodott, a Groupama Arénában mégis valószínűleg telt ház fogadja a két csapatot. Ez nem elsősorban a letteknek köszönhető, igaz, a magyar együttesnek sem. A Himnusz előtt a tömött lelátóra tekintő játékosaink ne higgyék, hogy minden rendben van. De akkor kinek vagy minek szól az érdeklődés?

A figyelem a válogatottra irányul – hogy értsék a csapat, az együttes és a válogatott szavak közötti különbséget –, még arra a csapatra, amelyik a franciaországi Európa-bajnokságon szinte szó szerint együttesként szerzett boldog pillanatokat a magyar szurkolóknak. Ezt az eredményt nem lehet elvenni a válogatottól. A kontinensbajnokság után a vb-selejtezőben várható nehézségekre utalva azt mondtuk, ebből építkezni kell. Ám ez olyannyira nem sikerült, hogy az Andorrától elszenvedett vereséget követően a közvéleményben felvetődött Bernd Storck kapitány menesztésének lehetősége is.

Tudomásul kell venni, ez már nem az Eb-csapat, de a pályára lépők nem pattinthatják le magukról a felelősséget. Már csak azért sem, mert lehet csűrni-csavarni, de az andorrai 0–1 elsősorban a játékosok, és kisebb részben a szövetségi kapitány felelőssége. Ha egy olyan válogatottól kaptunk volna ki, amelyik a taktika terén múlja felül a magyart, nagyobbrészt Storcknak kellett volna elvinnie a balhét.

Nyilvánvaló, hogy a vb-selejtező örve alatt már a jövő csapatát kellene építeni. Más kérdés, hogy éppen az Eb-kvalifikációtól eltekintve a nemzeti csapat újjáépítését szinte valamennyi alkalommal jóval az aktuális selejtezősorozat vége előtt el lehetett kezdeni. Az Eb-n bebizonyosodott, akkor lehetnek céljaink, ha a mieink a legyőzhető ellenfeleket megverik, a náluk jobbaktól pedig pontot rabolnak. Nekem személy szerint ez volt a tizenhat közé jutás hozadéka, amely az új sorozatban porrá morzsolódott. Most a lettek és a portugálok elleni mérkőzés következik, amelyeken az iménti tételt kellene újraértelmezni. A lettek ellen nemcsak hogy veszíteni nem szabad, nyerni kell. Utána sem lehet azt hinni, hogy minden rendben van, de legalább a tartásunk egyenesedik.

Ezért nem kicsi a tét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik