„Szétszed minket a média” – a sikerkapitányt Romániába vinnék

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2015.09.24. 13:46
null
Bár csábítják, minden bizonnyal Sito Riverával (balra) vág neki az Európa-bajnokságnak a magyar válogatott (Fotó: Németh Andrea)
Hősiesen, drámai módon az utolsó másodpercben szerzett góllal harcolta ki Románia ellen a magyar futsalválogatott az Európa-bajnoki részvételt. Drucskó Zoltán, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) futsalbizottságának elnöke (aki egyben a Győri ETO ügyvezetője is) a Nemzeti Sport Online-nak értékelte a látottakat. Beszélt a játékosokról, a szurkolókról, az Eb-re készülésről, valamint arról, mi lesz Sito Rivera szövetségi kapitánnyal.

Most már volt lehetősége pihenni is egy kicsit a kedd esti, drámai események után. Milyen érzésekkel gondol vissza a találkozóra?
– Mindenképpen pozitívokkal, természetesen nagyon örülök neki, hogy sikerült kiharcolnunk az Európa-bajnokságra jutást – nyilatkozta Drucskó Zoltán csütörtökön a Nemzeti Sport Online megkeresésére. – Válogatottunk kiváló fizikai állapotban volt, így a magasabban jegyzett román együttest felül tudta múlni lelkesedéssel és csapatmunkával. Természetesen fontos beszélni a siker szakmai oldaláról is. Az öt a négy elleni, emberelőnyös figurákat, a szöglet- és oldalberúgásokat is kiválóan végeztük el, ezekből szereztük a gólokat.

Úgy tűnt, van tartása a csapatnak.
– Így igaz, hiszen nem omlottunk össze a nehéz pillanatokban. Felálltunk hátrányból, végig hittünk a sikerben, a lelkesedés, a szív pedig eredményt hozott. A közönség is végig mellettünk volt. Úgy tűnik, ilyen magyar válogatottat szeretnének látni az emberek!

Akik az előző években kevésbé követték a futsalt, azok tudatába valószínűleg mélyen beivódott a négy évvel ezelőtti, hazai rendezésű Európa-bajnokság, amikor négygólos előnyünk ellenére kikaptunk a csehektől. Kedd este kitörlődött ez az emlék?
– Más volt az a helyzet, hiszen akkor egy megnyert meccset veszítettünk el, míg most éppen fordítva történt. Tudjuk, a románok elleni összecsapás mindig különleges, és ezt most mi is megérezhettük, hiszen a győzelem óta „szétszed” minket a média. Hatalmas szimpátiahullám indult el felénk.

Sokan nem is tudják, a dráma valójában mekkora dráma is volt. A tévéközvetítésben ugyanis az hangzott el, hogy ha marad a három három, szétlövés következik…
– …pedig valójában ugyanúgy, ahogy a nagypályán, itt is számított az idegenben szerzett gól. Ha Dróth Zoltán nem fejel gólt a végén, a románok jutnak tovább.

Így szólt a himnusz a futsalosok diadala után.

Drucskó Zoltán elégedett a válogatott 
teljesítményével (Fotó: futsalhungary.hu)
Drucskó Zoltán elégedett a válogatott teljesítményével (Fotó: futsalhungary.hu)

Számítanak-e büntetésre a szurkolói rigmusok miatt vagy azért, mert a drukkerek a végén a pályára szaladtak? Nagypályán sajnos pórul jártunk a magyar–román után.
– A mi szurkolóink semmivel sem viselkedtek rosszabbul, mint a románok az első mérkőzésen Bodzavásáron. Csak az utolsó másodpercben szabadultak el az indulatok, de a rendezők nagyszerűen oldották meg a feladatukat. Futsalban sokkal kisebb tételek vannak a büntetéseknél, mint nagypályán. Nem számítok zárt kapus büntetésre.

Átalakuláson megy át a válogatott, hiszen egyre több fiatal kerül be a keretbe, míg vannak, akik lassan már kiöregednek. Többeket is hiányoltak a szurkolók a csapatból, köztük Lódi Tamást és Gyurcsányi Zsoltot.
– A válogatottságtól mind a ketten visszavonultak korábban. Lódi esetében volt szó arról, hogy erre a mérkőzésre reaktiváljuk, hiszen szükség lett volna a rutinjára, valamint a rögzített szituációknál is hasznát vehettük volna, de nem így alakult.

A Horváth ikrek, Szabolcs és Norbert hiánya is többeknek szemet szúrt, velük mi történt? Hogyan értékeli a pályára lépő fiatalok teljesítményét?

– A Horváth ikrek úgy döntöttek, hogy a nagypályás karrierükre koncentrálnak, ők Ausztriában futballoznak. Mi azt szeretnénk, hogy a válogatottban profi játékosok szerepeljenek, ezért csak azok kaptak szerepet, akikkel hosszú távon lehet számítani. A fiatalok? Kevés olyan játékos volt a csapatban, mint Dróth Zoltán, Harnisch Ákos vagy Tóth Gyula, akik képesek kezelni az ilyen felfokozott helyzeteket. Rábl János például nagyszerű futsalos, de ha ezen a szinten van a kapussal szemben, az egészen más, mintha az NB I-ben kerül hasonló helyzetbe. Ennek ellenére elégedett vagyok vele, ahogy többekkel is, köztük Komáromi Péterrel, akinek a játéka kellemes meglepetés volt számomra, a védekezése nagyon tetszett. Stabil kerettag lehet, ha így folytatja.

Komáromi Péter (5-ösben) stabil kerettag lehet (Fotó: Németh Andrea)
Komáromi Péter (5-ösben) stabil kerettag lehet (Fotó: Németh Andrea)

Olyan pletykákat lehet hallani, hogy az Eb-re kijutás ellenére nem biztos, hogy a spanyol Sito Rivera ül a kispadon az Eb-n. Értesüléseink szerint konkrét ajánlata is volt…
– Valóban, a román élvonalbeli Déva csábította őt. Azt tudni kell, hogy a szerződése az év végén lejár, ám mivel kijutottunk az Európa-bajnokságra, automatikusan meghosszabbodott a megállapodása egy évvel. Az, hogy Sito Rivera felkészült arra a lehetőségre, hogy nem jutunk ki, teljesen normális, ezért nem kell bántani. Hála istennek másképpen alakult a helyzet. A szövetségi kapitány érez magában még annyit, hogy egy nagy eseményen válogatottat vezényeljen, és azt hiszem, a szövetség ajánlata is megfelelő a számára.

A jövő februári Európa-bajnokságig milyen felkészülés vár a válogatottra? Át kell alakítani a versenyrendszert?
– Ez most egészen új szituáció, hogy készülhetünk az Eb-re, de természetesen már vannak most lekötött eseményeink. Októberben négy-öt napig edzőtáborozunk Győrben, novemberben Kuvaitba megyünk, decemberben pedig jön a vb-selejtező. Emellett az ETO az UEFA Futsal Cupban (a futsalban ez a Bajnokok Ligája – a szerk.) is szerepel, az is érint néhány játékosunkat.

Mire lehet képes a magyar válogatott Belgrádban? Természetesen nem mindegy, milyen csoportba kerülünk.
–Valóban, jövő pénteken okosabbak leszünk. Az Európa-bajnokságon négy hármas csoport lesz, az az elvárás, hogy továbbjussunk, hiszen ehhez egy meccset kell megnyerni. Ha a nyolc közé bejutunk, az álomszerű lesz!

FUTSAL EURÓPA-BAJNOKSÁG
PÓTSELEJTEZŐ, VISSZAVÁGÓ
MAGYARORSZÁG–Románia 4–3
(1–1) – hosszabbítás után
Gólszerző:
Harnisch (4.), Hosszú (30.), Dróth (47., 50.), ill. F. Matei (15., 24., 42. – a másodikat büntetőből)
Kiállítva: Harnisch (24.)
Továbbjutott: Magyarország
, 6–5-ös összesítéssel

A MAGYAR KERET
Kapusok:
Tóth Gyula, Tihanyi Csaba
Mezőnyjátékosok: Trencsényi János, Dávid Richárd, Lovas Norbert, Rábl János, Gál István, Öreglaki Norbert, Szeghy Szabolcs, Hosszú Ádám, Komáromi Péter, Németh Péter, Harnisch Ákos, Dróth Zoltán
Szövetségi kapitány:
Sito Rivera

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik