Szalai Ádám: A tavasszal mindent a magyar válogatottnak rendelek alá

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.01.28. 10:33
null
Szalai Ádám a Játékidő Alapítvánnyal a fővárosi Szent János Kórházban adományozott (Fotó: Koncz György)
A tavasszal mindent alárendel a nemzeti csapat sikerének a Bayern München ellen készülő 61-szeres válogatott-labdarúgó, Szalai Ádám, aki a hétfői szabadnapját a jótékonyság jegyében töltötte.

 

Nemes gesztus miatt utazott haza Szalai Ádám. A Mainz csatára a szombati, Mönchengladbach elleni bajnokit (1–3) követően hétfőre szabadnapot kapott, a rövid kimenőt pedig a jótékonyság jegyében töltötte. Az általa életre hívott, már két éve működő Játékidő Alapítvánnyal délután a fővárosi Szent János Kórház felé vette az irányt, ahol az intézmény gyermeksebészeti és traumatológiai osztályának adományozott az alapítvány jóvoltából egy betegirányító és sorszámkiosztó automatát, valamint a hozzá tartozó képernyőt.

„Két-három hete véglegesítettük az átadás időpontját, úgyhogy nagyon vártam már a hétfőt – mondta lapunknak a Mainz támadója. – Mindig jó érzésekkel tölt el, ha azért jövök haza, hogy segíthessek másoknak, túlzás nélkül mondhatom, hogy az ilyen alkalmakat legalább annyira várom, mint a soron következő meccset. Nagyon örülök, hogy a Játékidővel két-három havonta segíthetünk a rászoruló családoknak vagy kórházaknak.”

A 61-szeres válogatott labdarúgót Mona Tamás osztályvezető főorvos fogadta a budai kórházban, ahol a készülék átadását követően körbejárták a részleget, s közben a kórtermekben fekvő néhány beteg kisgyermek is kapott néhány kedves szót vagy egy pacsit a 32 esztendős labdarúgótól. Olykor talán ennyi is elegendő, hogy kicsit megszépítsék az intézmény falai között lábadozó kisfiúk és kislányok hétköznapját.

„Az adományozások jelentőségét csak akkor tudom teljes mértékben átélni, ha személyesen is jelen vagyok – folytatta Szalai Ádám. – Akár kórházi dolgozókkal, akár családokkal találkoztunk, mindig ott akartam lenni, és ez a jövőben sem változik. Németországban is sok profi sportolóval találkoztam, akik ugyanígy próbálnak segíteni és felhívni a figyelmet arra, milyen fontos segítő kezet nyújtani azoknak, akiknek nélkülözniük kell. Ami a németországi egyesületeket illeti: a Schalkéban, a Hoffenheimben és a Mainzban is vettem már részt jótékonysági rendezvényen, és néhány itthoni klubnál is láttam hasonló kezdeményezést. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy egészségesek vagyunk, és megfelelő életszínvonalon tölthetjük a hétköznapjainkat, de épp emiatt kell odafigyelni azokra, akik nem mondhatják el ugyanezt.”

A villámlátogatást követően a csatár hétfő este már visszatért Németországba, a következő napokban pedig a Bayern München elleni bajnoki áll a középpontban. A tavaszi szezont két vereséggel kezdő Mainzra a bajnokság egyik legnehezebb találkozója vár, elvégre a kiesés elől menekülő együttesnek a Leipziget üldöző óriásklubot kellene megállítania.

Nem telik el úgy nap, hogy a csatár ne gondolna a válogatottra (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Nem telik el úgy nap, hogy a csatár ne gondolna a válogatottra (Fotó: Szabó Miklós, archív)

„A rövid felkészülés után továbbra is nehéz helyzetben vagyunk. Rosszul kezdtük a tavaszi idényt, az eddig lejátszott két bajnokin egyetlen pontot sem szereztünk. A Bayern München elleni meccsen mindent meg kell tennünk a bravúrért, mert az már most látszik, hogy minden pontra szükségünk lesz a bennmaradáshoz. Ami a jövőmet illeti: a papírok alapján másfél évig még a Mainzhoz tartozom, és szeretném kitölteni a szerződésemet. Mivel fontos válogatott meccsek előtt állunk, próbálok minden időt annak szentelni, hogy minél jobban felkészüljek az előttem álló hetekre. A legfontosabb, hogy a klubomban a maximumot nyújtsam, és így a lehető legjobb formában érkezzek meg márciusban a nemzeti csapat összetartására.”

A tavasszal a nagy álom beteljesüléséért küzd a támadó, a magyar válogatottat ugyanis két mérkőzés választja el az Európa-bajnoki részvételtől. A Nemzetek Ligája rájátszásában március 26-án Bulgáriát kellene felülmúlni idegenben, és ha sikerül, néhány nappal később az Izland–Románia meccs győztese érkezne a Puskás Arénába, ahol a Eb-szereplés a tét.

„Már ott motoszkál a fejemben a Nemzetek Ligája rájátszása – árulta el a 61-szeres válogatott támadó. – Nem telik el úgy nap, hogy ne gondoljak az előttünk álló két meccsre. A tavasszal mindent a magyar válogatottnak rendelek alá, napról napra azért dolgozom, hogy a lehető leghatékonyabban segíthessem a csapatot, ha Marco Rossi szövetségi kapitány számol velem. Mindenki tisztában van vele, mekkora lehetőség előtt állunk, éppen ezért a pályán és azon kívül is a legtöbbet akarom kihozni magamból.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik