Simán kikapott válogatottunk a norvégoktól

Vágólapra másolva!
2012.11.14. 20:17
null
A mieink sokáig csak erőlködtek a norvégok ellen (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Szerdán számos nemzetközi labdarúgó-mérkőzést rendeznek, mivel hivatalos FIFA-játéknap a mai. A magyar válogatott ellenfele felkészülési a norvég nemzeti csapat volt, és a megfiatalított északi gárda magabiztosan, megérdemelten megnyerte a mérkőzést.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

„Komoly perspektíva van még ebben a közösségben" – dicsérte választottjait a világbajnoki selejtezőkön várakozáson felül szereplő magyar válogatott szövetségi kapitánya, Egervári Sándor, de ő is nagyon jól tudta, hogy a szurkolók számára csakis akkor zárulhat pozitívan az ősz, ha legyőzik fiai a norvégokat. Ahogyan azt megszokhattuk, a kapitány nem változtatott kialakított keretén, azaz nem próbált ki új játékosokat a norvégok ellen. Másképpen: nem lett barátságos mérkőzés a felkészülési találkozóból.

„Ez az ország csapata, az ember mindig ugyanúgy teszi oda magát" – fogalmazott a mérkőzés előtt válogatottunk védője, Korcsmár Zsolt, aki évek óta a norvég Brann Bergenben légióskodik, és ezúttal is a kezdőben kapott helyet. Az őszi selejtezőket figyelembe véve a pályára kifutó 11-ből csak Király Gábor és Pintér Ádám neve tekinthető némileg meglepetésnek a kezdőben; és megnyugodva konstatálhattuk, hogy az ellenfélnél nincsenek klasszisok, az egyetlen nemzetközileg is ismert játékos, a fulhames John Arne Riise pedig a kispadon kapott helyet.

A Puskás Ferenc Stadion jó feléig telt meg, a szurkolók egy része pedig a „Köszönjük az idei évet!" molinóval értékelte a magyar együttes 2012-es tevékenységét. Az első percekben nyilvánvalóvá vált, hogy a minden idők legfiatalabbjaként aposztrofált norvég csapat 4–5–1-es felállást választott szerdára, és szálfatermetük munkás estét ígért a piros-fehér szerelésben játszó magyaroknak.

87? KIRÁLY!

A 87. alkalommal húzhatta magára a címeres mezt Király Gábor, ezzel csak Bozsik József (101) és Fazekas László (92) szerepelt többször nagyválogatottunkban.

Az első negyedóra kevés izgalmat tartogatott, egy Dzsudzsák Balázs-és egy Havard Nielsen-nekiiramodástól eltekintve. Utóbbi után – bár Király felkapta a norvég fiú elől a labdát –, meglepő intenzitású sikongatás hallatszott a 200 fős vendégtáborból, amelyben jelentős női fölény mutatkozott. Az első lövés a norvégoké volt, Markus Henriksen lőtt nem sokkal a léc fölé 17-ről, majd ugyanő adott be nem sokkal később remekül jobbról, Nielsen közeli perdítését pedig Királynak nagy bravúrral kellett kiszednie a bal sarok elől.

A második negyedóra korunk egyik felkapott kifejezésével élve „felejtős" lett, a szurkolók pedig ráéreztek arra, hogy elkél a biztatás, csak úgy zengett a stadion a „Hajrá magyarok!"-tól. Ennek ellenére a 38. percben megszerezték a vezetést a norvégok a 19 esztendős debütáns, HAVARD NIELSEN révén – ám nem kevés magyar közreműködéssel. A gólpasszt adó Daniel Braatent ketten sem tudták szerelni, a gólszerzőt pedig ketten is csak szemmel követték az ötösön. 0–1

VEZETNEK A NORVÉGOK!

A szünetben Egervári beküldte Pátkai Mátét Vanczák Vilmos helyett (Varga József vonult hátrább a jobbhátvéd helyére), de így is a norvégok kezdtek jobban, a magyar védelem pedig kis híján összehozott egy „finnes" öngólt. Az 52. percben a magyarok legjobbja, Király kifogta Nielsen ziccerét, és erre már érkezett néhány füttyszó a nézőtérről, ébresztési szándékkal. A törökök ellen 25 perc után hangzott fel, és akkor hatott...

Szövetségi kapitányunk türelme is elfogyott, mert Szabics Imrét, Elek Ákost, Koltai Tamást, majd később Németh Krisztiánt is pályára küldte nemsokára, olvasóink pedig sziporkázó humorú hozzászólásokkal oldották a maguk frusztrációját. Az immáron két csatárral rohamozó magyar csapat a 65. percben végre jegyzett egy veszélyesebb kapura lövést, bár (az igen agilis, sokat futó) Szabics próbálkozása is jó másfél méterrel elkerülte a kaput.

Elek lövése a 72. percben még közelebb járt a bal alsóhoz, de ez sem ment be, mesterünk pedig újoncot avatott Guzmics Richárd személyében. A norvégok is „sorcserét" hajtottak végre, csak éppen eredményesebben, mert a 79. percben az egy perce pályán lévő MOHAMMED ABDELLAOUE öt (azaz 5, nem elírás, sajnos) magyar közül szép lövéssel mattolta Királyt...

Szabics még megpróbálkozott a szépítéssel, de közelről a kapu mellé „harcolta" a labdát, a hajrára fordulva viszont a nézők egy része a lábával szavazott, azaz elindult szépen hazafelé. Ők nem láthatták, ahogyan Király kifogott egy újabb ziccert, lerántották a gólhelyzetben kapura törő Némethet, majd szép csöndesen véget ért a mérkőzés.

MÁR KETTŐVEL...


Simán, mondhatni, bántóan simán kikapott válogatottunk a norvégoktól, az északiak kapusának egyetlen egyszer sem kellett védenie, a magyarok legjobbja pedig a két ziccert is kifogó Király volt – ezzel a ténnyel szembesülve talán fölösleges is mélyebben boncolgatni a mérkőzést.

„Jobb csapattól kaptunk ki" – mondta a lefújást követően szövetségi kapitányunk, aki maga sem ismert rá vb-selejtezős csapatára (ennél még a hollandok ellen is jobban akart a gárda). A románok ellen tavasszal ennél nagyságrendekkel jobban kell játszanunk, de töretlenül bízunk abban, hogy akkor harcos énjét mutatja majd válogatottunk.

Elvégre március Mars hadisten hónapja – ezen a novemberi estén válogatottunk játéka láttán inkább Mars két kísérője, Pallor (Sápadtság) és Pavor (Rémület) jutott eszünkbe...

NEM VOLTUNK VESZÉLYESEK – HAJNAL TAMÁS

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A TÖBBI MAI FUTBALLEREDMÉNYRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik