Három pontot szereztünk, két védőt elveszítettünk San Marinóban

Vágólapra másolva!
2011.06.07. 20:25
null
Szabics Imre (balra) Luxemburg után San Marino ellen is betalált (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
A magyar labdarúgó-válogatott – igazolva a papírformát – idegenben is legyőzte San Marinót az Európa-bajnoki selejtezők E-csoportjában. A 3–0-ra nyerő nemzeti csapatunk góljait Lipták Zoltán, Szabics Imre és Koman Vladimir szerezte. A találkozó negatívuma, hogy két standard védőnk, Juhász Roland és Vanczák Vilmos is sárga lapot kapott, így eltiltás miatt egyikük sem játszhat majd a svédek elleni szeptemberi selejtezőnkön.

Egervári Sándor felhívta arra a figyelmet, hogy hozzánk hasonlóan a finnek is 8–0-ra verték meg hazai környezetben San Marinót, idegenben viszont csak kínkeserves 1–0-s sikerre futotta az erejükből. Mi szerencsére megnyugtatóbb módon gyűjtöttük be a három pontot.

Kényelmes tempóban kezdték a felek a mérkőzést, az első lehetőségünk Szabics Imre előtt adódott az 5. percben, amikor a Sturm Graz csatára néhány méterről védője mellett fölé emelt.

Másik ékünk, Németh Krisztián nem sokkal később jóval közelebb járt a gólhoz. Szabics beadása után fejese elakadt egy hazai hátvédben, a földről felpattanva azonban már lábbal ismételt, és életerős lövése a kapufán csattant.

EGERVÁRI: NEM VOLTUNK SZE- RENCSÉSEK A BEFEJEZÉSEKNÉL

„Elégedett vagyok a csapat játékával, fegyelmezetten zártunk vissza, ellenfelünknek egy fejest leszámítva nem akadt komolyabb lehetősége a gólszerzésre – nyilatkozta a Sport Televíziónak Egervári Sándor. – Támadójátékban többet mutattunk, mint Luxemburg ellen, lényegesen több gólhelyzetünk akadt, de nem voltunk túl szerencsések a befejezéseknél vagy az utolsó passzoknál. Ettől függetlenül boldog vagyok, hiszen idegenből távozhatunk három ponttal."

A szakember megfelelőnek érezte a magyar csapat motivációját, viszont a San Marino és a múlt heti, Luxemburg elleni (1–0), ugyancsak kapott gól nélkül megnyert találkozókból semmiféle következtetést nem vont le a soron következő, szeptember 2-i, Svédország elleni Eb-selejtező kapcsán, mint mondta: „nem összehasonlítható".

A 13. percben már nem a kapufa, hanem a játékvezető asszisztense mentette meg a hazaiakat. Dzsudzsák Balázs talált a kapuba, de hiába, mert Szabics – akiről hozzá pattant a labda – a partjelző szerint lesen volt. A felvétel alapján rosszul látta.

Egyik bosszúság után jött a másik, ugyanis Juhász Roland egy rossz ütemű belépőt követően sárga lapot kapott, ami azt jelenti, hogy szeptember 2-án a svédek elleni találkozón nem léphet pályára eltiltás miatt.

Rövid időn belül Szabics, majd Németh is hatalmas helyzetbe került, miután kilépett a leshatárról, de előbbi önzetlenül passzolni akart, ez pedig nem jött be, utóbbi lövését pedig Aldo Simoncini védte, a továbbperdülő labda pedig Dzsudzsák melléről az alapvonalon túlra pattant.

Egyre jobban nyomtunk tehát, de nem ártott figyelni hátul sem, mivel a 31. percben a védőink között kilépő Matteo Vitaioli akár mattolhatta is volna Király Gábort, ám szerencsére fejesébe nem tudott erőt adni.

A 40. percben Simoncini óriási bravúrral mentett szögletre Szabics fordulásból leadott lövését követően, ám ezzel csak elodázni tudta a vezető gólunkat. A sarokrúgás után ugyanis Lipták Zoltán megpattanó lövéssel már bevette a hazai kaput. 0–1

Egygólos félidei előnyünk teljesen megérdemelt volt, a helyzetek alapján nagyobb is lehetett volna a különbség a szünetben.

A második félidőből még öt perc sem telt el, amikor megdupláztuk előnyünket. Dzsudzsák bal oldali beadására Szabics érkezett középen a legjobb ütemben, és a földre lefejelt labdája a kapu bal oldalában kötött ki. 0–2

Ezzel győzelmünk gyakorlatilag biztossá vált, nehéz volt elképzelni, hogy a 2008. október 11. óta gólképtelen San Marinó-iak kétszer is betaláljanak.

Szabics találata után Németh szöktette magát nagy helyzetben, ezután viszont nem nagyon volt dolga a hazai kapusnak.

A 68. percben meghűlt a vér az ereinkben, ugyanis Vitaioli csak centikkel fejelt mellé, egy jobb oldali beadást követően. A 21 éves középpályás ezzel nem tudott borsot törni az orrunk alá, azzal viszont igen, hogy Vanczák Vilmos sárga lapot kapott róla, így ő is eltiltását tölti majd a svédek elleni meccsünk idején.

Harmadik gólunkért a 83. percben Koman Vladimir mellett Alessandro Della Valle kezeskedett, középpályásunk lövése után ugyanis a labda a védő könyökén irányt változtatva került a hálóba. 0–3

Ezzel ki is alakult a végeredményt, a célt teljesítettük, simán begyűjtöttük a három pontot, még ha a mutatott játék és a helyzetkihasználás miatt lehet is némi hiányérzetünk.

EURO 2012
E-CSOPORT
SAN MARINO–MAGYARORSZÁG 0–3 (0–1)
Serravalle, Stadio Olimpico. Vezeti: Radovanovics (montenegrói)
San Marino: A. Simoncini – F. Vitaioli (Alex Della Valle, a szünetben), Vannucci, Benedettini, Cervellini, A. Della Valle – M. Vitaioli, Bollini (S. Bacchiocchi, 80.), Marani, Mazza – Selva. Szövetségi kapitány: Giampaolo Mazza

Magyarország: Király G. – Vanczák, Lipták (Pintér Á., 87.), Juhász R., Laczkó – Elek Á. – Koman, Hajnal (Czvitkovics, 71.), Dzsudzsák – Szabics (Koltai, 84.), Németh K. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor

Gólszerző: Lipták (40.), Szabics (49.), Koman (83.)

A TALÁLKOZÓ GÓLJAI

0–1, Lipták

0–2, Szabics

0–3, Koman


ÉRZŐDÖTT A KÜLÖNBSÉG, DE ODA KELLETT FIGYELNÜNK – LIPTÁK




A CSOPORT MÁSIK KEDDI MÉRKŐZÉSÉN
SVÉDORSZÁG–FINNORSZÁG 5–0 (3–0)
Stockholm, Rasunda Stadion. Vezette: Gautier (francia)
Svédország: Isaksson – Lustig, Majstorovic, Mellberg, Wendt – A. Svensson, Källström – S. Larsson (Wilhelmsson, 89.), Toivonen (Ibrahimovic, 25.), Bajrami – Elmander (Wernbloom, 81.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
Finnország: Jaakkola – Pasanen, Moisander, Toivio, Väyrynen – Hämäläinen (Ääritalo, a szünetben), Heikkinen (Halsti, a szünetben) – Hetemaj, R. Eremenko, A. Eremenko – Forssell. Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
Gólszerző: Källström (11.), Ibrahimovic (31., 35., 53.), Bajrami (84.)


A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 6 6 21– 5 +16 18
2. Svédország 6 5 1 20– 6 +14 15
3. MAGYARORSZÁG 7 4 3 18–13 +5 12
4. Moldova 6 2 4 7– 9 –2 6
5. Finnország 6 2 4 11–11 0 6
6. San Marino 7 7 0–33 –33 0

A TOVÁBBI MENETREND
2011. 09. 02. Hollandia–San Marino
2011. 09. 02. Finnország–Moldova
2011. 09. 02. Magyarország–Svédország
2011. 09. 06. Finnország–Hollandia
2011. 09. 06. Moldova–Magyarország
2011. 09. 06. San Marino–Svédország
2011. 10. 07. Hollandia–Moldova
2011. 10. 07. Finnország–Svédország
2011. 10. 11. Svédország–Hollandia
2011. 10. 11. Magyarország–Finnország
2011. 10. 11. Moldova–San Marino

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik