Rossi: Tisztában vagyok vele, mit jelent ez Magyarországnak

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2019.03.12. 10:08
null
Marco Rossi tekintete arra utal, hogy csapatunk elszántan várja a márciusi erőpróbákat (Fotó: Dömötör Csaba)
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a tehetségek beválogatásáról, a mentális felkészítés fontosságáról és a Nagy Ádám iránti bizalomról is beszélt.

 

– Gulácsi – Lovrencsics, Baráth, Orbán, Kádár, Korhut – Kleinheisler, Nagy Ádám, Kalmár – Dzsudzsák – Szalai. Mit szól hozzá?
– Nem mondom, jó csapat – felelte a Nemzeti Sport érdeklődésére a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi, miután ismertette a Szlovákia és a Horvátország elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő keret névsorát.

– Ha már így állt fel a csapat legutóbb, a finnek elleni, kettő-nullára megnyert meccsen, kezdhet-e ugyanez a tizenegy jövő csütörtökön, Nagyszombatban?
– Kezdhetni akár kezdhetne, mérget azonban ne vegyen rá. Több változás is elképzelhető, hogy mást ne mondjak, a Sporting Kansas Cityben játszó Baráth Botond – klubtársához, Németh Krisztiánhoz hasonlóan – csak kedden érkezik haza az Egyesült Államokból, szerdán edzhet velünk először, másnap pedig már meccs van, miközben a hétórás időeltolódást is le kellene küzdenie… Ezért ő inkább három nappal később, a horvátok elleni mérkőzésen juthat szóhoz.

– Nyilvános, hogy ki pótolhatja?
– Lang Ádám vagy Vinícius. Ádám rendszeresen pályára lép, külön öröm, hogy erős csapatban, a román bajnokságot vezető CFR-ben érte el, hogy kezdőként számoljanak vele.

– Mi a helyzet Szoboszlai Dominikkel és Balogh Norberttel?
– Korábban is figyelemmel kísértük mindkét futballista teljesítményét, sőt, az első pillanattól kezdve képben voltak. Valójában mind a két labdarúgó esetében a megfelelő pillanatra vártunk. Ez, érzésünk szerint, most jött el. Dominik tehetsége megkérdőjelezhetetlen, és már a Salzburg első csapatának tagja. Annak a csapatnak, amelynek stílusa hajaz az Ajaxéra. Modern és agresszív futball jellemzi a Salzburgot, ahhoz, hogy valaki bírja ezt a tempót, rettentő kemény edzésmunkára van szükség. Mivel Dominik megragadt a keretben, mi több, egyre több lehetőséget kap, nincs kétségem afelől, hogy kiváló állapotban van. Ugyanez igaz Norbertre is, akinek edzőjével, Paolo Tramezzanival minden mérkőzés után beszélek. Délelőtt is hívott, és elmondta, hogy bár Norbi ezúttal csak csereként szerepelt, folyamatosan javul a teljesítménye, az edzéseken és a meccseken is egyre jobb formát mutat, akár kezdő, akár a kispadról száll be, csapata hasznára van.

– A válogatottnak mekkora hasznára lehet?
– Ezt meglátjuk. Arra mindenesetre fel kell készülnünk, hogy hetvenkét óra leforgása alatt Szalai Ádám nem tud két, várhatóan módfelett intenzív találkozót végigjátszani – és nem azért, mert ne lenne jó állapotban.

– Ha nem tévedek, a téli klubváltása után izomsérüléssel bajlódó, a hétvégén visszatérő Kleinheisler László sem.
– Elárulhatom, mielőtt néhány órája lezártuk volna a keretet, a legnagyobb kérdőjel László meghívása kapcsán volt bennünk. Éppen ezért kimentünk vasárnap Eszékre, hogy élőben nézzük meg, milyen állapotban van. Nos, megnyugodva tértünk haza, ugyanis csapata legjobbja volt. Sugárzott belőle az elszántság, rengeteget futott, számos alkalommal szerzett labdát – pontosan azt mutatta, amit előzetesen reméltünk. Ráadásul van még egy hete arra, hogy tovább javuljon a formája.

– Mielőtt kinevezték volna szövetségi kapitánynak, egy évig Dunaszerdahelyen dolgozott. Él még olyan vonal, amelyen keresztül fontos információkat szerezhet be a szlovák együttesről?
– Él, igen. Az ellenfél is az utolsó percig várt a kerethirdetéssel, ez arra utal, hogy kollégámnak, Pavel Hapalnak is lehettek kétségei. Van elképzelésem arról, miként állhat fel ellenünk Szlovákia, az erejéről sokat elmond, hogy legfeljebb egy olyan labdarúgó lesz a kezdőben, aki odahaza, a Fortuna Ligában játszik. Szóval nehéz meccs vár ránk, és persze a horvátok ellen is.

– Csak nem arra céloz, hogy a szlovákok a mérkőzés esélyesei?
– A világranglistán előttünk állnak, a sorsolásnál ők a harmadik kalapban voltak, mi a negyedikben – ennek, azt hiszem, nem kell magyarázni az okát.

– Ezek szerint felesleges bizakodni?
– Ezt egy szóval sem mondtam! Ha mindenki keményen dolgozik, ha kihozza magából a maximumot, ha nem követünk el hibákat, ha szervezetten futballozunk, és ha mentálisan is rendben leszünk, igenis jó eredményt érhetünk el. Motiváltabbak leszünk, mint valaha! Jóllehet, közben arra is ügyelnünk kell, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára. Tisztában vagyok vele, mit jelent Magyarországnak a Szlovákia elleni párharc, a játékosok is érzik, milyen fontos ez a kilencven perc, ám észnél kell lennünk. Nem engedhetjük meg, hogy a kelleténél nagyobb nyomás nehezedjen a csapatra. Szerényen, a vetélytársat tisztelve utazunk Nagyszombatba – de nem megijedve!

– A delegációnak Dzsudzsák Balázs és Nagy Ádám is tagja lesz. Mekkora problémát okozhat, hogy az egyesült arab emírségekbeli bajnokságot egy hónapra megszakító szünet miatt előbbi február huszonkettedikén szerepelt legutóbb tétmérkőzésen, míg utóbbi alig jut szóhoz a Bolognában?
– Való igaz, az említett szünet nem jött jókor, ugyanakkor volt arra lehetőségünk, hogy személyesen győződjünk meg Balázs állapotáról. Nos, jobb állapotban van, mint novemberben volt. A szememmel még ötvennégy évesen sincs gond, látom, hogy az a bizonyos bal láb a segítségünkre lehet. Dzsudzsák nem véletlenül ölthette magára mindmáig kilencvennyolcszor a címeres mezt – nem hinném, hogy azok a kapitányok, akik az elmúlt tizenkét esztendőben méltónak találták a válogatottságra, egytől egyig bolondok lettek volna, hogy mindvégig számoltak vele. S ami Ádámot illeti: kinevezésemet követően kijelentettem, aki nem játszik rendszeresen a klubjában, azzal nem kalkulálok. Az elveimhez mindig tartottam magam, a jövőben sem lesz ez másként, ám töredelmesen bevallom, Ádám a kivétel, aki erősíti a szabályt. Felróhatják nekem, hogy úgy is számítok rá, hogy nem lép pályára minden hétvégén, ezért vállalom is a felelősséget, de egyszerűen nincs olyan játékos, aki helyettesíthetné. A karaktere, a hozzáállása, a profizmusa, a sebessége mind feljogosítja arra, hogy élvezze a bizalmamat. Ha nem is játszik a Bolognában, tudom, az edzésmunkája kifogástalan. S azt is tudom, hogy ugyanúgy szeretné kivenni a részét a remélt sikereinkből, mint mindenki más.

SZLOVÁKIA – EDZÉS ELŐTT ELEMZÉS
Szlovákia visszafogottan készül a jövő csütörtöki, mieink elleni összecsapásra. A helyi lapok többsége egyelőre jobbára a hétvégi labdarúgó-eseményekkel, Cristiano Ronaldóval, a Manchester Uniteddel és a szlovák bajnokságban történtekkel foglalkozik. Pavel Hapal szövetségi kapitány és stábja ettől függetlenül már a csapat főhadiszállásán készül, helyi újságírók szerint ilyenkor mérkőzéseket elemeznek, saját játékosaik adatait nézegetik, és a nyerő taktika kidolgozásán agyalnak. A játékosok közül a legnagyobb figyelem a 111-szeres válogatott csatárra, Marek Hamsíkra irányul, miután a közelmúltban több meghatározó futballista is lemondta a válogatottságot, mondván, inkább klubcsapatára összpontosít. A nagyszombati összecsapás helyszínén ugyan a kocsmárosok még nem készülnek, ám a várakozás egyre inkább érezhető, másfél hét múlva zsúfolásig megtelnek a város utcái. Pavel Hapal szövetségi kapitány a hétvégén néhány mérkőzést még megnéz a helyszínen, hogy aztán a keret tagjaival hétfő délelőtt találkozzon.
Nagy Ádám (8) helyettesítésére nincs a kapitánynak játékosa (Fotó: Szabó Miklós)
Nagy Ádám (8) helyettesítésére nincs a kapitánynak játékosa (Fotó: Szabó Miklós)
HORVÁTORSZÁG – NEM ÉPP RUTINTALANOK

A horvátok kellő magabiztossággal várják a selejtező kezdetét. Az Azerbajdzsán, valamint hazánk ellen készülő 24 tagú keretben és a vésztartalékok között sem kapott helyet Darijo Srna (pedig korábban erről szóltak a hírek), ott van viszont Zlatko Dalic szövetségi kapitány múlt héten kihirdetett csapatában a két legnagyobb sztár, az aranylabdás Luka Modric és a Barcelonában remekelő Ivan Rakitic. Nem kérdés, a budapesti mérkőzésen alighanem mindketten ott lesznek a pályán. A nyári, franciák elleni világbajnoki döntőben (2–4) pályára lépő 13 főből négyen nem játszhatnak Budapesten – ketten sérülés, illetve betegség miatt, ketten pedig azért, mert elköszöntek a válogatottól. A keretből hatan az olasz, négyen a német, hárman a spanyol élvonalban szerepelnek, de a francia, az angol, a török és az orosz első osztályból is találni játékost. Rutintalannak éppen nem mondható az együttes, lehetséges bemutatkozó csak egy van: az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzéseken már a bő keretbe szintén nevezett rijekai kapus, Simon Sluga.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC)
VÉDŐK: Baráth Botond (Sporting KC – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Vinícius (Mol Vidi FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Mol Vidi FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
TÁMADÓK: Balogh Norbert (APOEL – Ciprus), Dzsudzsák Balázs (Al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Holender Filip (Bp. Honvéd), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

AZ E-CSOPORT MENETRENDJE
Március 21., csütörtök
20.45: Horvátország–Azerbajdzsán
20.45: Szlovákia–Magyarország
Március 24., vasárnap
15.00: Wales–Szlovákia
18.00: Magyarország–Horvátország
Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik