A nacionalista felhang nem része a román–magyar felvezetésének

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2013.09.04. 17:12
null
Egy belépőjegy, amely sokat ér
A román válogatott és a média egyaránt óvatos optimizmussal várja a pénteki, Magyarország elleni világbajnoki selejtezőt. Az ellenfélnél mindenki a mieink fizikai fölényétől tart, miközben a felvezetésből egyelőre hiányzik a nacionalista felhang. Sok erdélyi magyar vett jegyet budapesti kapcsolatai révén a vendégszektorba.

 

Mi sem bizonyítja jobban a román szurkolók érdeklődését a péntek esti, Magyarország elleni világbajnoki selejtező iránt, hogy kedden és szerdán a belépőket tízesével felvásárló jegyüzérek rohanták le a bukaresti Nemzeti Aréna pénztárait. A Gazeta Sporturilor internetes változatának beszámolója szerint a biztonságiak cinkosságát kihasználva tízesével vásárolják fel a belépőket, amelyeket aztán négyszeres áron kínálnak eladásra az interneten. A szerda reggeli nyitáskor már csak 8000 eladatlan jegy volt a mérkőzésre.

A román válogatott és média egyaránt óvatos optimizmussal várja a magyarok elleni csatát, az utóbbi évek kedvező mérlegét hozva fel legfőbb érvként a győzelem mellett. Jóval derűlátóbbak a szurkolók, akiknek többsége biztos a győzelemben, a kételkedők is inkább a román válogatott gyengeségeit vagy a szakvezetés szerintük téves válogatási elveit hangoztatják, mintsem a magyarok erejét. A válogatott közönsége azonban roppant igényes, gyenge játék vagy az eredmény kedvezőtlen alakulása esetén hangulata könnyen a csapat ellen szokott fordulni.

A magyar szurkolók érkezésének módja, létszámuk, fanatizmusuk amúgy szintén a román sajtó egyik kedvenc témája volt az elmúlt hetekben, ugyanakkor botránytól, balhétól nem tartanak.

A mérkőzés felvezetéséből egyelőre hiányzik az 1999-es és 2001-es bukaresti találkozók előtti nacionalista felhang. A médiában már nem arról szól minden, hogy a magyarokat kell mindenáron legyőzni, hanem a pótselejtezős remények életben tartása jelenik meg kitűzött célként, legtöbbször összekapcsolva a pénteki Magyarország és a keddi, Törökország elleni mérkőzéseket.

A „Mutuval vagy nélküle?" kérdés erősen megosztja a román futball-közvéleményt, amely az elmúlt évtizedekben hozzászokott ahhoz, hogy a válogatottnak van egy klasszis vezére. A mostaninak viszont nincs, egy-két éve még Gabriel Torjétól várták, hogy betölti ezt a szerepet, de ő egyelőre az Udinesébe sem tudta beverekedni magát. A szurkolók, a média, a megszólaltatott szakemberek többsége szerint Victor Piţurca szövetégi kapitány hibázott Mutu mellőzésével, mert nélküle a válogatottnak nincs olyan játékosa, aki már nevével vagy puszta pályára lépésével félelmet keltene a magyarokban. Ennek kapcsán gyakran felemlegetik, hogy az 1998-as világbajnokság után a válogatottól visszavonult Gheorghe Hagit egy évvel később éppen a magyarok elleni bukaresti meccs előtt sikerült meggyőzni a visszatérésről, és az ő vezérletével jött aztán össze a román válogatott első győzelme Magyarország ellen.

Piţurca legnagyobb dilemmája azonban pillanatnyilag nem a vezér, hanem a befejező csatár kiválasztása. Ciprian Marica mellett nemzetközi rutinja és fizikuma szól, viszont továbbra sincs csapata, a válogatott edzőtábora előtt néhány napig a Dinamónál tréningezett. Bogdan Stancu és Gigel Bucur viszont formában van, ám egyikük sem az a tipikus center: mindketten inkább fürgeségüket, jó helyzetkihasználásukat szeretik kamatoztatni. A Gazeta Sporturilor elemzése már augusztusban, a Szlovákia elleni felkészülési találkozó után kimutatta, hogy amennyiben Marica nem játszik, a román válogatottban a védősort leszámítva nincs 182 centinél magasabb játékos.

Márpedig román részről mindenki a magyarok fizikai fölényétől tart, úgy a védők, mint az első számú gólveszélynek tekintett Szalai Ádám esetében. A Schalke csatáráról már szinte mindenki elmondta véleményét, kezdve a Ceahlault edző Vasile Miriutától a PAOK színeiben ellene Bajnokok Ligája-selejtezőt vívó, a keretből sérülése miatt hiányzó Costin Lazaron át egészen Maricáig, aki a magyar támadó érkezése után vált feleslegessé Gelsenkirchenben.

A mérkőzés különleges „szereplőivé" ismét az erdélyi magyarok váltak, ahogy szóba kerül a futball, román ismerőseik rögtön nekik szegezik a kérdést: kinek szurkoltok? A legutóbbi ilyen jellegű felmérés ugyan még 2007-ben készült, de Péter László, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem szociológia tanára és kutatója szerint az arányok aligha módosultak jelentősen azóta: román–magyar mérkőzés esetén a labdarúgás iránt érdeklődő erdélyi magyarok 80 százaléka a magyar válogatottal tart. Több százan vannak köztük, akik budapesti kapcsolataik révén jegyet vásároltak maguknak a vendégszektorba, hogy ha már márciusban lemaradtak a zárt kapus mérkőzésről, legalább Bukarestben a helyszínen szurkolhassanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik