Román-magyar: Az érvelés ideje lejárt, büntet az UEFA

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2014.10.23. 12:01
null
Az UEFA ma tárgyalja a lelátón történteket (Fotó: Veres Viktor)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ma tárgyalja az október 11-i Románia–Magyarország mérkőzésen történt szurkolói rendontások ügyét, amelyben mindkét szövetség érintett. A valószínűsíthetően Nyonban sorra kerülő fegyelmi tárgyaláson érvelni már nem lehet, a büntetést pedig mindkét ország szinte biztosra veheti. Friss hír, hogy a bizottság döntése akár jövő hétre is átcsúszhat.

 

Tegnapi hírünk volt, hogy az erdélyi Civil Elkötelezettség Mozgalom feljelentést tett az UEFA-nál az október 11-ei Románia–Magyarország Eb-selejtezőn tapasztalt rasszista román megnyilvánulások miatt. Ugyancsak tegnap a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) közleményt adott ki az UEFA mai fegyelmi ülésével összefüggésben.

CSÚSZHAT A DÖNTÉS – FRISSÍTÉS

Észak-Írország Labdarúgó-szövetsége (IFA) úgy értesült, hogy az UEFA pénteken fejezi be a bukaresti Románia–Magyarország Eb-selejtezőn tapasztalt rendbontások miatt indított fegyelmi eljárást. Az NSO értesülése szerint azonban a döntés jövő hétre csúszása sem zárható ki. Az eljárás elhúzódásának egyik oka lehet, hogy a bukaresti mérkőzésen történt rasszista román megnyilvánulások miatt, az erdélyi Civil Elkötelezettség Mozgalom által tett feljelentést „beemelték" a tárgyalás napirendjébe.

További részleteket itt olvashat!

Az MLSZ kifejtette, hogy bár minden lépést megtett annak érdekében, hogy „hatékonyan képviselje a sportszerű magyar szurkolók és a válogatott érdekeit", ezek csak arra lehetnek elegendők, hogy csökkentsék a szankció mértékét, a büntetés elkerülhetetlennek tűnik, mert „nemcsak a hazai, hanem a magyar szurkolókkal teli vendégszektorban is történtek a nemzetközi szabályok által súlyosnak megítélt sportszerűtlen cselekmények".

A Nemzeti Sport Online a magyar szövetségtől megtudta, hogy a mai fegyelmi tárgyaláson – amit vélhetően az UEFA nyoni székházában tartanak, de erről nincs pontos információ – már sem nekünk, sem a románoknak nem lesz lehetőségük az érdekeik megvédésére.

Az MLSZ a megadott határidőig elküldte az észrevételeit, minden olyan, a szurkolóktól, újságíróktól, a helyszínen tartózkodó magyaroktól kapott információt, az ezekhez kapcsolódó dokumentumokat, amelyek a magyar álláspontot védik.

Ugyanakkor az európai szövetségnek vannak bizonyítékai, videofelvételei a magyar drukkerek kihágásairól. Ezeket, illetve a magyar szövetség által beküldött anyagot mérlegeli majd mai ülésén a fegyelmi testület, és természetesen ugyanilyen módon a románokat érintő rendbontásokat is megtárgyalják.

Az UEFA honlapján megjelent korábbi hírek szerint a románokat lelátói rendbontás, tiltott pirotechnikai eszközök és más tárgyak használata illetve bedobása, lézerezés, valamint a játékosok helytelen viselkedése (öt vagy több sárga lap) miatt vizsgálják, míg a mieink ellen rasszista bekiabálások, lelátói rendbontás, tűzijáték használata és szintén a csapat által begyűjtött sok lap miatt indult eljárás.

Jó eséllyel első fokon ma döntés is születik, de az nem biztos, hogy erről azonnal tájékoztatást is ad majd az UEFA a sajtónak, elképzelhető, hogy csak a hivatalos határozatnak a két szövetséghez való megérkezése után hozzák nyilvánosságra a döntést. Ez ellen még lehet fellebbezni, tehát nem vennénk rá mérget, hogy ma végleg pont kerül az ügy, illetve a meccs végére.

A ROMÁNOK LUCESCUVAL FOGLALKOZNAK
Boros Miklós kolozsvári újságírónál afelől érdeklődtünk, hogy Romániában a sajtó hogyan kezeli a mai tárgyalást, mire számítanak. Magyar forrásokban korábban megjelent, hogy akár még pontlevonás is elképzelhető, de a zárt kapus büntetés biztosra vehető.


„A román sajtó most a kapitánykérdéssel van elfoglalva, hiszen hivatalosan még nincs meg a távozó Victor Piturca utódja, miközben hétfőn a légiósoknak már ki kellene küldeni a meghívókat a következő, északírek elleni meccsre. A román szövetség elnöke, Razvan Burleanu Ukrajnában tárgyal Mircea Lucescuval és klubjával. Most úgy tűnik, a Sahtar bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne elengedni a szakembert, mert még mindig jobbnak tartják, ha egy szövetséghez szerződik, és nem egy rivális klubhoz. Korábban Lucescu a magas fizetése miatt elérhetetlennek tűnt, a román szövetség azonban biztosra veszi az Eb-részvételt, és az azért érkező UEFA-bónuszból lenne pénz a hatvankilenc éves mesterre. Első körben egyébként két mérkőzésről, az északírek elleni Eb-selejtezőről és az azt követő, Kolozsváron sorra kerülő felkészülési meccsről van szó. A sajtó a napokban a magyarok elleni összecsapással és a mai tárgyalással már nem foglalkozott. A korábbi hírek a zárt kapus büntetés lehetőségét vetették fel, a pontlevonás esélye szóba sem került" – mondta a Nemzeti Sport Online érdeklődésére Boros Miklós.

 

A FEGYELMI BIZOTTSÁG

Az UEFA fegyelmi bizottságát Thomas Partl (Ausztria, elnök), Jacques Antenen (Svájc), Berzi Sándor (Magyarország), Jim Stjerne Hansen (Dánia), Tomás Gea (Andorra), Hans Lorenz (Németország), Rudolf Repka (Csehország), James Shaw (Észak-Írország), Joël Wolff (Luxemburg) alkotják. A román–magyar mérkőzéssel kapcsolatos döntésben Berzi Sándor érintettség miatt természetesen nem vehet részt, és valószínűleg az északír tag sem, hiszen ő is érintett, mivel Románia éppen Észak-Írország ellen játssza a következő selejtezőjét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik