HIRDETÉS
MTI 2014.10.13 12:08 Frissítve: 2014.12.23 02:52

Román-magyar: az MLSZ-t is megbüntethetik a cigányozás miatt

A hétfői román lapok a Nemzeti Aréna védelmére szerződtetett BGS őrző-védő céget hibáztatják a szombati Románia–Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen (1–1) történt incidensekért.

 

A stadionon kívül a belügyminisztérium 12 ezer rendőrt, csendőrt és határőrt mozgósított országszerte, akik bukaresti tartózkodásuk idején szoros védőőrizetet biztosítottak a magyar szurkolóknak, elzárva őket a román drukkerektől. A hazai közönség beléptetését és a stadionban a rendfenntartást azonban a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) a BGS őrző-védő cég mintegy ezer rendfenntartójára bízta, akik – a román lapok szerint – a beléptetésnél felületesen, a lelátókon pedig túlbuzgón végezték feladatukat.

 
Román–magyar: a legfrissebb hírek

A Gazeta Sporturilor beszámolt arról, hogy a román ultrák motozás nélkül jutottak be a lelátókra és már a meccs előtt petárdákat, öngyújtókat, füstgránátokat dobáltak a magyar szurkolókra, akik feltépett székeket hajigáltak vissza. Az őrző-védő cég emberei aztán maguk is brutális fellépéssel próbáltak rendet teremteni, amiből leírhatatlan erőszakhullám bontakozott ki: többtucatnyi – köztük számos vétlen – szurkoló került végtagtöréssel, fejsérüléssel kórházba, de a BGS emberei közül is kettőt szó szerint átdobtak a korláton az egyik román klubcsapat ultrái.

Az Adevarul azt írta: arról is a BGS tehet, hogy a szombati meccsre ipari mennyiségű pirotechnikai eszközt vihettek be a román szurkolók. A lap szerint kevés hiányzott ahhoz, a folyamatos robbantások, füstpetárdák miatt, hogy „a Gázai övezetre emlékeztető”, háborús hangzavar miatt az európai szövetség (UEFA) elrendelje a meccs félbeszakítását, ami a lap szerint 3–0-s magyar győzelmet eredményezett volna.

Bár erre nem került sor, és a FRF elnézést kért a román szurkolóktól az őrző-védő cég túlkapásai miatt – az Adevarul szerint –, a román szövetség mégsem lehet nyugodt: könnyen előfordulhat, hogy az UEFA kitiltja a nézőket Románia következő, Észak-Írország elleni hazai mérkőzéséről, s a román szövetség örülhet, ha megússza egy vaskos pénzbírsággal – kommentálta az Adevarul.

A román lap megjegyzi, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség is büntetésre számíthat, amiért a magyar szurkolók rendszeresen „Cigányok, cigányok” skandálással válaszoltak a hazaiak idegengyűlölő rigmusaira. A FRF meccs előtti felhívásai ellenére a Nemzeti Arénában szombaton is több ízben felhangzott a „Ki a magyarokkal az országból!” skandálás.

A BGS őrző-védő cég hétfőn bejelentette, hogy felbontotta a szerződést az FRF-fel.

A román csendőrség időközben 30 román szurkolóra szabott ki összesen 18 ezer lejnyi (1.26 millió forint) bírságot rendbontásért és petárdázásért, közülük 20-at fél évtől egy évig terjedő időszakra kitiltott a stadionokból.

Az 1–1-es döntetlennel véget érő román-magyar mérkőzést országszerte hatalmas érdeklődés kísérte. Az Adevarul szerint a román közszolgálati televízió (TVR) közvetítését átlagosan 3.3 millióan nézték: ez csak kevéssel marad el német–argentin vb-döntő 3.4 milliós nézettségétől. A legtöbben a meccs utolsó perceit látták: akkor 4.3 millióan figyelték a TVR közvetítését.    

2019.01.16 17:42:58

Magyar válogatott P. K.

Ha kijutunk, akár sorsolás is dönthet a németek elleni csata helyszínéről. Női BL-döntő 1000 forintért!

2019.01.06 23:15:05

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Nemcsak a futball honi, hanem a magyar szurkoló lélektana is tökéletesen egyedi ugyanis, hogy lenne párja a világon, nehezen hiszem el.

2019.01.06 08:52:48

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

„Örülök az otthonról érkező jó híreknek. Van kikre építenie Marco Rossinak.”

2019.01.05 23:28:21

Magyar válogatott VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Kicsit szomorúan figyelem a trendet, hogy az élvonalban futball­bábel uralkodik…

2019.01.05 21:49:04

Magyar válogatott nemzetisport.hu