Pofonegyszerű az egyenlet: 3 Ádám = 1 Cristiano

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.25. 12:06
null
Szalai Ádám eddig négy gólt szerzett a 2018-as világbajnokság selejtezősorozatában (Fotó: NS-archív)
A magyar labdarúgó-válogatott szombat este (kezdés 20.45) Lisszabonban lép pályára vb-selejtezőn a házigazda portugálok ellen. A fontos mérkőzés előtt jöjjön némi történeti áttekintés, néhány érdekesség, a két válogatott összehasonlítása statisztikák alapján. 

EGY KIS TÖRTÉNELEM – A-VÁLOGATOTTUNK MÉG SOHA NEM VERTE MEG PORTUGÁLIÁT

♦ Ha húsz évvel ezelőtt írtunk volna a két csapat párharcának történetéről, úgy kezdtük volna, hogy „a két nemzet válogatottja először 1938. január 9-én találkozott egymással..." Merthogy az MLSZ akkor még azt a meccset tekintette a két együttes egymás elleni első hivatalos mérkőzésének. Csakhogy labdarúgó-szövetségünk a centenáriumi ünnepsége előtt egy szakmai bizottságot hozott létre, amely 2000 májusában – átnézve rengeteg dokumentumot – tisztázott néhány vitás kérdést a válogatott mérkőzéseivel kapcsolatban, és négy, korábban az MLSZ által nem hivatalosnak tekintett találkozót hivatalosnak minősített. A négy meccsből kettőt Portugália ellen játszottuk (a portugálok már korábban is hivatalosnak tekintették ezeket), az egyiket 1926-ban, a másikat 1933-ban. 2000 nyara óta tehát az a hivatalos álláspont, hogy a magyar és a portugál válogatott először 1926. december 26-án nézett szembe egymással, és a mérkőzés 3:3-as döntetlennel végződött. A mieinktől Holzbauer József (Sabaria) kétszer, Braun József (Hungária) egyszer volt eredményes. A Nemzeti Sport akkor úgy tudósított, hogy a Portugáliában „portyázó" Hungária és a Sabaria kombinált csapata játszott a házigazdák válogatottjával.

♦ Az első portugál–magyar mérkőzés tehát iksz lett, majd Portugália bő hat évvel később, 1933. január 29-én verte meg először Magyarországot: a Lisszabonban 1:0-ra nyert. A mieink első győzelmére sajnos még várni kell, hiába játszottunk már tizenegyszer Portugáliával, még egyszer sem sikerült felülmúlnunk.

A portugálok a legnagyobb különbségű (akkor még arányú) sikerüket 1938. január 9-én aratták a mieink ellen, 4:0-ra nyertek Lisszabonban. Fél évvel később Magyarország ezüstérmes lett a franciaországi világbajnokságon, a vb-döntőn pályára lépő magyar labdarúgók közül Szabó Antal kapus, a balhátvéd Bíró Sándor, a középfedezet Szűcs György, valamint a csatársorból Sas Ferenc, Vincze Jenő, Zsengellér Gyula és Titkos Pál játszott előzőleg a portugálok elleni vesztes meccsen.

♦ Megkockáztathatjuk, hogy a legerősebb csapattal 1956. június 9-én álltunk ki a portugálok ellen, az Ilku – Buzánszky, Teleki, Lantos – Bozsik, Palotás – Budai II, Kocsis, Machos (Berendy), Puskás, Fenyvesi összetételű együttes 2:2-t játszott Lisszabonban, a mieink két gólját Kocsis Sándor és Lantos Mihály szerezte. Ez volt Sebes Gusztáv szövetségi kapitány utolsó mérkőzése a magyar válogatott kispadján.

♦ Az első tétmeccset az 1966-os angliai vb-n vívtuk Portugáliával. Első csoportmérkőzésünkön, július 13-án, a manchesteri Old Traffordon a Szentmihályi – Mátrai – Káposzta, Mészöly, Sipos, Sóvári – Nagy I., Albert, Rákosi – Bene, Farkas összetételű csapatunk 3:1-re kikapott az Eusébio nevével fémjelzett portugál válogatottól, gólunkat Bene Ferenc szerezte. Két nappal később a három helyen megváltoztatott együttesünk világraszóló győzelmet aratott Brazília felett (3:1), majd megverte Bulgáriát, továbblépett a csoportból, ám a négy közé jutásért 2:1-re kikapott a szovjetektől. Portugália azon a tornán a 3. helyen végzett – máig ez a legjobb világbajnoki szereplése.

♦ A 2000-es belga-holland Európa-bajnokságra kvalifikáló selejtezősorozatban itthon (1–3) és idegenben (0–3) is kikaptunk a portugáloktól, akik kijutottak a kontinensviadalra, és egészen az elődöntőig meneteltek, a fináléba kerülésért lejátszott mérkőzésen Franciaországtól kaptak ki 2–1-re.

♦ A 2010-es világbajnokság selejtezőjében is egy csoportba kerültünk Portugáliával, itthon 1–0-ra, idegenben 3–0-ra veszítettünk. A portugálok kijutottak a dél-afrikai vb-re, csoportjukból Brazília mögött továbbléptek ám a nyolcaddöntőben 1–0-ra alulmaradtak a későbbi győztes Spanyolországgal szemben.

♦ A két csapat legutóbb a tavaly nyári Európa-bajnokságon találkozott egymással, a csoportkör utolsó fordulójában látványos, közönségszórakoztató meccsen 3–3-as döntetlent játszottak. A mieink első helyen jutottak tovább a kvartettből, de aztán a nyolcaddöntőben 4–0-ra vereséget szenvedtek Belgiumtól és kiestek, míg Portugália csoportharmadikként lépett tovább, majd megnyerte az Eb-t.

A két gárda eddigi tizenegy meccsén hétszer a portugálok győztek, négy találkozó döntetlen lett. Portugáliában hétszer játszottunk a házigazdákkal, három iksz és négy portugál siker a mérleg. A hat tétmeccsből ötöt riválisunk nyert meg, a legutóbbi összecsapás végződött döntetlenre (3–3).

♦ A történelmi áttekintés végére egy találós kérdés: ki az a magyar labdarúgó, aki Cristiano Ronaldo és Nani „összjátéka” után talált a kapuba? A megfejtést már írjuk is: Gera Zoltán. A tavaly nyári Eb-csoportmeccsen jobb oldali szögletünk után CR fejelt, Nani csúsztatott, Gera lőtt…

1986 ÓTA A PORTUGÁLOK NÉGY VB-N SZEREPELTEK – MI EGYEN SEM

Eddig két olyan világbajnokság volt, amelyen egyszerre mind a két válogatott szerepelt, az 1966-os angliai torna (ezen meg is mérkőzött egymással a két nemzeti együttes, a portugálok győztek 3:1-re) és az 1986-os mexikói vb.

A második mexikói világbajnokságig (1986) a magyar válogatott kilenc vb-n szerepelt (1934, 1938, 1954, 1958, 1962, 1966, 1978, 1982, 1986), és csak négyről maradt le (1930-ban és 1950-ben nem indultunk, az 1970-es és az 1974-es vb-re nem jutottunk ki). A portugálok 1986-ig csupán két vb-n vettek részt (1966, 1986), az 1930-ason ők sem indultak, a többire nem jutottak ki. 1986 óta a magyar válogatott egyik világbajnokságra sem kvalifikálta magát, míg a portugáloknak előbb volt három sikertelen selejtezőjük (1990, 1994, 1998), aztán sorozatban négyszer ott voltak a vb-n (2002, 2006, 2010, 2014). A mi csapatunk legjobb szereplése a világbajnokságokon két ezüstérem (1938, 1954), a portugál együttesé egy bronzérem (1966).

♦ Az 1986-os mexikói vb óta 15 kontinentális selejtezősorozatot rendeztek (a mostani a 16.), ebből hét világbajnokságra, nyolc pedig Európa-bajnokságra kvalifikált. A 2004-es Eb-selejtezőt nem vesszük figyelembe, mert azt a kontinenstornát a portugálok rendezték, így nekik nem kellett az előcsatározásokban részt venniük – ezt leszámítva tehát 14 sorozat volt, amelyben mind a két csapat selejtezőket játszott, s csupán egyben ért el jobb helyezést a magyar válogatott, mint a portugál. Az 1998-as világbajnokság selejtezőjében a mieink a második helyen végeztek a csoportjukban, míg a portugálok csak harmadikak lettek. A sors fintora, hogy bár 1986 óta az 1998-as vb kvalifikációs szakasza volt az egyetlen, amely során a magyar válogatott (több tekintetben is hatalmas szerencsével) az első két hely valamelyikén végzett, a jugoszlávok elleni tragikus pótselejtező (1–7, 0–5) miatt ez a sorozat a legszörnyűbb emlékeket idézi fel a szurkolókban.

♦ A portugál válogatott a XXI. században egyetlen világbajnokságról és Európa-bajnokságról sem maradt le, míg mi csupán a 2016-os Eb-re jutottunk ki.

AKTÍV SOROZATOK, STATISZTIKÁK

♦ A portugál válogatott megnyerte a legutóbbi három mérkőzését (mind a három vb-selejtező volt), Andorrát és Feröert egyaránt 6–0-ra, Lettországot 4–1-re verte meg. A mieink a legutóbbi meccsüket elvesztették, de az felkészülési mérkőzés volt (0–2 a svédek ellen). Előző két selejtezőnkön győztünk, Lettországot 2–0-ra, Andorrát 4–0-ra intéztük el. A négy selejtezőnkből három volt olyan, amelyen nem kaptunk gólt, nemcsak a már említett két győztes meccsen, hanem Feröer ellen (0–0) is érintetlen maradt a magyar kapu.

♦ A portugál csapat legutóbb 2016. szeptember 6-án veszített, a mostani selejtezősorozat első fordulójában Svájcban, 2–0-ra. Aznap Cristiano Ronaldo sérülés miatt nem léphetett pályára. A következő három találkozón már játszott CR, Portugália ezt a három mérkőzését megnyerte, összesen 16 gólt szerezve, amelyből a Real Madrid klasszisa hetet vállalt.

♦ Ebben a selejtezősorozatban a portugálok házi góllövőlistáját hét találattal C. Ronaldo vezeti, André Silva négy, Joao Cancelo két gólt szerzett, míg három játékos, Bruno Alves, Joao Moutinho és William Carvalho egyaránt egyig jutott eddig. Nálunk Szalai Ádám a legeredményesebb négy találattal, Gyurcsó Ádám két, Gera Zoltán és Lang Ádám egy-egy gólt szerzett. Az egyenlet roppant egyszerű: 3 Ádám = 1 Cristiano.

Portugália megnyerte a legutóbbi hat hazai mérkőzését, ezeken összesen 27 gólt szerzett, és csak kettőt kapott. Ebben az időszakban a legerősebb ellenfele Belgium volt (2–1), és olyan, szerényebb képességű csapatokat is fogadott odahaza, amelyeket nagy különbséggel győzött le (Észtország 7–0, Gibraltár 5–0, Andorra 6–0). Hazai környezetben legutóbb pontosan egy évvel ezelőtt, 2016. március 25-én veszített, felkészülési mérkőzésen 1–0-ra Bulgária ellen. Tétmérkőzést (Eb- vagy vb-selejtezőt) otthon legutóbb 2014. szeptember 7-én vesztett el, akkor a 2016-os Európa-bajnokságra kvalifikáló selejtezősorozat első fordulójában Albániától kapott ki 1–0-ra Aveiróban. Az után a meccs után váltotta a szövetségi kapitányi poszton Paulo Bentót Fernando Santos.

♦ A magyar válogatott idegenben még veretlen a mostani kiírásban, sőt még nem kapott gólt! Feröeren 0–0-t játszottunk, Lettországban 2–0-ra nyertünk – a két meccsen tehát összesen négy pontot szereztünk. Vendégként legutóbb Németországban maradtunk alul, a felkészülési meccset 2–0-ra elveszítettük. A 2016-os Eb előtti selejtezősorozatban látogatóként nyolc pontot gyűjtöttünk, Feröeren és Finnországban egyaránt 1–0-ra nyertünk, Romániában és Észak-Írországban 1–1-et játszottunk, s csak Görögországban kaptunk ki (4–3-ra). Ezt követte aztán az oslói pótselejtezőn Norvégia 1–0-s elverése. Mind a hat meccsünkön szereztünk, és háromszor nem kaptunk gólt. A megelőző kvalifikációs szériában (2012–2013) volt két nagyon fájdalmas idegenbeli vereségünk, Hollandiában 8–1-re, Romániában 3–0-ra. Az akkori sorozatban látogatóként hét pontot szereztünk, Andorrában és Észtországban győztünk, Törökországban ikszeltünk.

EB-HŐSÖK A KERETEKBEN

♦ A magyar válogatott jelenlegi 23 fős keretében már többségben vannak azok a labdarúgók, akik akadémiai képzést kaptak. A legtöbben, heten az MTK Sándor Károly Labdarúgó Akadémiáján pallérozódtak. A témáról részletesenEBBEN A CIKKÜNKBENolvashat.

♦ A magyar utazó keret tagjai közül 14-en voltak ott a nyári Európa-bajnokságon. A névsor: Dibusz Dénes, Gulácsi Péter (kapusok), Bese Barnabás, Dzsudzsák Balázs, Fiola Attila, Gera Zoltán, Kádár Tamás, Korhut Mihály, Lang Ádám, Lovrencsics Gergő, Nagy Ádám, Pintér Ádám, Priskin Tamás, Szalai Ádám (mezőnyjátékosok). A nyári Eb-keretből kilencen – különböző okok miatt – nem tagjai a portugálok elleni keretnek (Böde Dániel, Elek Ákos, Juhász Roland, Király Gábor, Kleinheisler László, Guzmics Richárd, Németh Krisztián, Nikolics Nemanja, Stieber Zoltán).

A portugálok bő keretébe 17 olyan labdarúgó kapott meghívót, aki tagja volt az Eb-győztes válogatottnak.

♦ A magyar válogatott jelenlegi 23 fős keretében nyolc olyan labdarúgó van, aki az NB I-ben játszik, és egyiküket sem magyar vezetőedző készít fel hétről hétre. Az itthon futballozók közül hárman (Dibusz Dénes, Gera Zoltán, Lovrencsics Gergő) a Ferencváros játékosai, az FTC-nek a német Thomas Doll a vezetőedzője. A norvég Henning Berg irányította Videoton két játékost ad a keretbe (Fiola Attilát és Viníciust), a debreceni Holman Dávidnak portugál (Leonel Pontes), a kispesti Eppel Mártonnak olasz (Marco Rossi), a Vasas játékosának, Hangya Szilveszternek német (Michael Oenning) szakvezető tart nap mint nap edzést. A légiósok közül gyakorlatilag senkinek a csapatát sem magyar vezetőedző irányítja, ám akad köztük egy „kakukktojás": a német másodosztályban szereplő Greuther Fürth (Megyeri Balázs és Pintér Ádám együttese) vezetőedzője ugyanis Radoki János, aki Magyarországon, Móron született, igaz, szüleivel még gyerekként elhagyta a hazát, Németországban nőtt fel (német és magyar állampolgár), ott futballozott és edzősködik. 2000 őszén Bicskei Bertalan szövetségi kapitány meghívta a magyar válogatott keretébe, de nem lépett pályára nemzeti csapatunkban. A nyári Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott keretében egyébként hét olyan labdarúgó kapott helyet, aki az Eb-t megelőzően, 2016 tavaszán még magyar edző irányításával készült: Bese Barnabás (MTK Budapest – Teodoru Vaszilisz), Elek Ákos (Diósgyőr – Egervári Sándor), Fiola Attila (PAFC – Szijjártó István), Juhász Roland (Videoton – Horváth Ferenc), Király Gábor (Haladás – Mészöly Géza/Jakab Csaba kapusedző), Korhut Mihály (Debrecen – Kondás Elemér), Lang Ádám (Videoton – Horváth Ferenc).


VB-SELEJTEZŐ, EURÓPAI ZÓNA
B-CSOPORT, 5. FORDULÓ

Március 25., szombat
20.45: Portugália–Magyarország – ÉLŐben az NSO-n

18.00: Andorra–Feröer
18.00: Svájc–Lettország

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: 12 Dibusz Dénes
(Ferencváros), 1 Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország), 22 Megyeri Balázs(Greuther Fürth – Németország)
VÉDŐK: 21 Bese Barnabás(Le Havre – Franciaország), 23 Hangya Szilveszter(Vasas), 4 Kádár Tamás(Dinamo Kijev – Ukrajna), 3 Korhut Mihály(Hapoel Beer-Seva – Izrael), 2 Lang Ádám(Dijon – Franciaország), 16 Pintér Ádám(Greuther Fürth – Németország), 18 Vinícius(Videoton)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 10 Gera Zoltán(Ferencváros), 17 Holman Dávid(DVSC), 15 Kalmár Zsolt(Bröndby – Dánia), 14 Lovrencsics Gergő(Ferencváros), 8 Nagy Ádám(Bologna – Olaszország)
TÁMADÓK: 6 Adorján Krisztián(Novara – Olaszország), 7 Dzsudzsák Balázs(al-Vahda – Arab Emírségek), 13 Gyurcsó Ádám(Pogon Szczecin – Lengyelország), 11 Eppel Márton(Budapest Honvéd), 19 Priskin Tamás(Slovan Bratislava – Szlovákia), 20 Sallai Roland(Palermo – Olaszország), 9 Szalai Ádám(Hoffenheim – Németország)

A PORTUGÁL VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK
: 1 Rui Patrício (Sporting CP), 12 Bruno Varela (Vitória Setúbal), 22 José Marafona (Braga)
VÉDŐK: 2 Bruno Alves (Cagliari – Olaszország), 3 Pepe (Real Madrid – Spanyolország), 5 Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund – Németország), 6 José Fonte (West Ham United – Anglia), 19 Eliseu (Benfica), 21 Cédric Soares (Southampton – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 4 Nélson Semedo (Benfica), 8 Joao Moutinho (Monaco – Franciaország), 10 Joao Mário (Internazionale – Olaszország), 11 Bernardo Silva (AS Monaco – Franciaország), 13 Danilo Pereira (Porto), 14 William Carvalho (Sporting CP), 15 André Gomes (FC Barcelona – Spanyolország), 16 Renato Sanches (Bayern München – Németország), 17 Pizzi (Benfica), 20 Ricardo Quaresma (Besiktas – Törökország), 23 Gelson Martins (Sporting CP)
TÁMADÓK: 7 Cristiano Ronaldo (Real Madrid – Spanyolország), 9 Éder (Lille – Franciaország), 18 André Silva (Porto)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc44 9– 3 +612
2. Portugália43116– 3+13 9
3. MAGYARORSZÁG4211 8– 3 +5 7
4. Feröer4112 2– 8 –6 4
5. Lettország413 2– 8 –6 3
6. Andorra44 1–13–12 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik